ΤΟΠΙΚΑ

Κρατούν τους νεκρούς τους στο ψυγείο, περιμένοντας να αδειάσει τάφος στην Αγριά

κρατούν-τους-νεκρούς-τους-στο-ψυγείο-π-583306

Σοβαρότατο πρόβλημα κορεσμού στο κοιμητήριο – Κάτοικοι της περιοχής καλούνται να θάψουν τους νεκρούς τους στα Λεχώνια

Τους νεκρούς τους στο ψυγείο κρατούν από την περασμένη Δευτέρα δύο οικογένειες της Αγριάς, περιμένοντας τις σημερινές και αυριανές εκταφές μήπως και αδειάσουν θέσεις και μπορέσουν να θάψουν τα προσφιλή τους πρόσωπα στον τόπο όπου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και δημιούργησαν. Η αμέσως επόμενη… επιλογή είναι στην καλύτερη περίπτωση η Δράκεια ή τα Λεχώνια, όπου όμως θα αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα ολόκληρα ακόμη και για να τους ανάψουν το καντηλάκι.

Σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο Μπάμπη Ζάχο, το πρόβλημα κορεσμού στο κοιμητήριο Αγριάς είναι μεγάλο. «Δεν υπάρχουν θέσεις κενές για τους κατοίκους της Αγριάς και οι συγγενείς τους αναγκάζονται να τους θάβουν στη Δράκεια ή στα Λεχώνια», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Γυναίκα 104 ετών από την Αγριά πέθανε και θάφτηκε στα Λεχώνια. Να ζεις μια ολόκληρη ζωή σε ένα μέρος και η τελευταία σου κατοικία να είναι σε άλλον τόπο», ανέφερε ο ίδιος. «Οταν δημιουργήθηκε το κοιμητήριο της Αγριάς έγινε για τους κατοίκους της περιοχής. Δυστυχώς όμως γίνονται «ρουσφέτια» με το να επιτρέπεται η ταφή νεκρών από τον Βόλο. Γνωρίζω τουλάχιστον 20 τέτοιες περιπτώσεις. Και το πρόβλημα ακολουθεί τη λογική του ντόμινο, δημιουργείται κορεσμός στο κοιμητήριο της Αγριάς από θανόντες στον Βόλο και νεκροί της Αγριάς οδηγούνται για ταφή είτε στη Δράκεια που έχει ξεκινήσει να έχει πρόβλημα, είτε στα Λεχώνια», προσθέτει, ζητώντας τη δημιουργία νέου κοιμητηρίου για την Αγριά, εκτός σχεδίου πόλης και την μετατροπή του υπάρχοντος σε χώρο μνήμης.

Το πρόβλημα υπερκορεσμού επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγριάς Δημήτρης Στέλλος, σύμφωνα με τον οποίο η έλλειψη θέσεων δεν είναι το μόνο πρόβλημα. «Το κοιμητήριο της Αγριάς δημιουργήθηκε για 400 θέσεις περίπου και σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής επισήμως είναι 7.000. Υπάρχει όμως πρόβλημα και με την αποστέωση λόγω του υπερκορεσμού», αναφέρει υπογραμμίζοντας ότι εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί η δημιουργία νέου κοιμητηρίου.

Αυτή τη στιγμή δύο οικογένειες φέρονται να έχουν συναινέσει να περιμένουν κρατώντας τους νεκρούς τους στο ψυγείο μήπως και αδειάσουν σήμερα θέσεις στο κοιμητήριο της Αγριάς για να μην αναγκαστούν να τους θάψουν στα Λεχώνια, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

«Εδώ και έναν χρόνο το πρόβλημα είναι έντονο με το κοιμητήριο Αγριάς», αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοιμητηρίων Χρήστος Στεφόπουλος ενημερώνοντας ότι ήδη έχει αποστείλει έγγραφο προς το τμήμα Δημοτικής Περιουσίας, μέσω του οποίου αναζητά οικόπεδο που να πληροί τις προδιαγραφές για να δρομολογηθεί η δημιουργία νέου κοιμητηρίου στην περιοχή και να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες. «Αν δεν βρεθεί οικόπεδο που να ανήκει στον Δήμο, θα αναζητήσουμε μέσω διαγωνισμού οικόπεδο ιδιώτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου