ΤΟΠΙΚΑ

Νέα τηλεφωνήματα σε Βολιώτες από επιτήδειους

νέα-τηλεφωνήματα-σε-βολιώτες-από-επιτ-583332

Ξαναχτύπησε το κύκλωμα: «Τρακάραμε, αλλά μην ανησυχείτε»

Δίχως τέλος τα τηλεφωνήματα σε Βολιώτες από απατεώνες του κυκλώματος, που σκηνοθετεί τροχαία ατυχήματα και με το πρόσχημα διευκολύνσεων προσπαθεί να αρπάξει διάφορα χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες.

Χθες το κύκλωμα εμφανίστηκε εκ νέου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, πρωινή ώρα μία γυναίκα τηλεφώνησε κλαίγοντας σε έναν 44χρονο Βολιώτη λέγοντας ότι «τρακάραμε, αλλά μην ανησυχείτε».

Ευτυχώς ο 44χρονος λειτούργησε έγκαιρα με αντανακλαστικά. Εκλεισε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με συγγενείς του για να διαπιστώσει ότι ήταν όντως καλά και ότι δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα.

Μάλιστα η ίδια γυναίκα φέρεται να τηλεφώνησε και στη σύζυγο του 44χρονου λέγοντας ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Ομως τα εν λόγω τηλεφωνήματα δεν ήταν και τα μοναδικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το μεσημέρι τηλεφώνημα από μία γυναίκα που έκλαιγε με λυγμούς δέχτηκε και μία 67χρονη Βολιώτισσα.

Η επιτήδεια της ανέφερε το όνομα της νύφης της και στη συνέχεια είπε ότι «είμαστε στο Τμήμα». Ομως η ηλικιωμένη είναι ενημερωμένη για το κύκλωμα και άρχισε να ζητεί για να ενημερωθεί πιο πολλές πληροφορίες για την άγνωστη γυναίκα που της τηλεφωνούσε, με αποτέλεσμα η απατεώνισσα να φοβηθεί και τελικά να κλείσει το τηλέφωνο.

Τελευταία φορά που επιτήδειοι αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν κόσμο ήταν τον περασμένο μήνα, ενώ από την αρχή της χρονιάς υπήρξαν και άλλα κρούσματα.

Κατά κύριο λόγο τα τηλέφωνα γίνονται από έναν άνδρα που προσποιείται τον αστυνομικό, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται και το κλάμα ενός παιδιού, που λειτουργεί τελείως αποπροσανατολιστικά και σοκάρει.

Η σύλληψη των μελών του κυκλώματος είναι πάρα πολύ δύσκολη για τις αστυνομικές αρχές. Μπορεί να βρίσκονται ακόμη και σε άλλες χώρες.

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό τους πρόσωπο.

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη συγγενικού προσώπου προτρέπει να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Ακόμη η Αστυνομία συμβουλεύει:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
  • Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά και να τους συμβουλεύετε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
  • Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου