ΤΟΠΙΚΑ

Χτύπησε κόκκινο η αντιπαράθεση

χτύπησε-κόκκινο-η-αντιπαράθεση-444512

Κόκκινο χτύπησε η αντιπαράθεση στις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η οικονομική κατάσταση που κληρονόμησε η αιρετή Περιφέρεια από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οδήγησε την κόντρα μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος αντιπολίτευσης στα άκρα.

Η πρώτη ειδική συνεδρίαση ασχολήθηκε με τα στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή και ακολούθησε η δεύτερη για την έγκριση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος.

«Όλα στο φως. Αυτή είναι η αρχή μας. Θέλουμε και εργαζόμαστε, ώστε η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας να καταστεί πρότυπο χρηστής και νοικοκυρεμένης διαχείρισης», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο οποίος επεσήμανε ότι παρά τις μεγάλες υποχρεώσεις που παρελήφθησαν από τις Νομαρχίες δεν θα μπουν νέοι φόροι.

Η απογραφή εγκρίθηκε με τις ψήφους της παράταξης της πλειοψηφίας και του επικεφαλής παράταξης της μειοψηφίας Δημ. Κουρέτα. «Πρόκειται στην ουσία για την ακτινογραφία της Περιφέρειας την 31-12-2010. Δεν έχει σκοπό ούτε να ωραιοποιήσει ούτε να δραματοποιήσει καταστάσεις. Δεν γίνεται ούτε για να εκθέσει κανέναν, ούτε για να κολακέψει κανέναν. Γίνεται για να γνωρίζουμε ποια είναι περιουσία μας, τι έχουμε στο ταμείο μας και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε καλύτερα», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Κάλεσε τις παρατάξεις σε κοινή προσπάθεια, σε συστράτευση, «ώστε να «καθαρίσουμε» τους λογαριασμούς με το παρελθόν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον χωρίς βάρη και εμπόδια».

Ωστόσο, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» και πρώην νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας. «Ο κ. Αγοραστός επέλεξε τον ολισθηρό δρόμο της πολιτικής κουτοπονηριάς και πολιτικής ανεντιμότητας. Ασκήσαμε τεκμηριωμένη κριτική, όμως η διοίκηση της αιρετής Περιφέρειας επιμένει να διαστρεβλώνει τα στοιχεία, βαφτίζοντας τα πλεονάσματα χρέος. Τις προσωπικές επιθέσεις τις επιλέγουν οι πολιτικά αδύναμοι», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.

«Δημιουργείται ένα σκηνικό έντασης που επιχειρεί να καλύψει αδυναμίες», απάντησε ο κ. Αγοραστός. «Γίνονται προσωπικές επιθέσεις με επιχειρήματα που θυμίζουν παλιά ξινά σταφύλια», είπε και πρόσθεσε: «Κάποιοι επιτίθενται εναντίον της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχοντας ίσως αυτό στο μυαλό τους: να μην διεκδικήσουμε πόρους από την κεντρική κυβέρνηση αλλά να μετακυλήσουμε τα βάρη στους Θεσσαλούς. Δεν υποκύπτουμε. Η προεκλογική μας δέσμευση ισχύει στο ακέραιο. Σε μια εποχή που αυξάνεται συνεχώς η φορολογική επιβάρυνση κάθε οικογένειας από την κεντρική εξουσία, ενώ τα εισοδήματά της μειώνονται, θα ήταν κοινωνικά εγκληματικό αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικό να δεχτεί νέες επιβαρύνσεις από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε η παράταξη του Βαγ. Μπούτα, καταγγέλλοντας το κλίμα που δημιουργείται στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν, στο σύνολό τους τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τα τεχνικά προγράμματα.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης Β. Μπούτας, «ο προϋπολογισμός

δεν είναι λογιστική κατάσταση και το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι

περιγραφή έργων, αλλά ο καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής, που

ξεκινάει από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την καταπάτηση

των δικαιωμάτων των εργαζομένων και φτάνει ως τη φορομπηχτική πολιτική

σε βάρος του λαού».

Μια άλλη αντίληψη για την οικονομική πολιτική της αιρετής Περιφέρειας, με αιχμή την πρότασή του για έναν συμμετοχικό προϋπολογισμό, παρουσίασε ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κ. Πουλάκης.

Ο κ. Πουλάκης, ο οποίος καταψήφισε τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας «είναι πλήρως εναρμονισμένος με το μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική, διότι αφενός υλοποιεί την υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης, αφού είναι μειωμένος κατά 27,5% σε σχέση με το 2010, και αφετέρου μετακυλύει το βάρος της χρηματοδότησης της αιρετής Περιφέρειας στους ήδη ρημαγμένους από τα κυβερνητικά μέτρα πολίτες, αφού αυξάνονται κατακόρυφα οι προβλεπόμενοι πόροι από φόρους και τέλη, ενώ αντίστροφα περιορίζονται δραστικά οι πόροι που προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου