ΤΟΠΙΚΑ

Αγωγές 1.000 στρατιωτικών για τα δώρα στο Ειρηνοδικείο Βόλου

αγωγές-1-000-στρατιωτικών-για-τα-δώρα-στο-ε-587017

Διεκδικούν αναδρομικά την καταβολή των δώρων και επιδομάτων τη διετία 2017 και 2018

«Βροχή» αγωγών από τους στρατιωτικούς του Βόλου και της Μαγνησίας για την αναδρομική καταβολή των κομμένων δώρων μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο Δεκέμβρη που έκρινε αντισυνταγματικές τις ολοσχερείς περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ειρηνοδικείο Βόλου κατέφυγαν περί τους 1.000 στρατιωτικούς του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Ο νομικός σύμβουλος της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου Μαγνησίας Σπύρος Δεσύλλας λέει ότι «ήρθαμε σε συνεννόηση με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Βόλου Μαγνησίας και η ανταπόκριση των στρατιωτικών ήταν τεράστια».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «έχουμε βάσιμες ελπίδες να πιστεύουμε ότι με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναμένεται να εκδοθεί σε λίγες μέρες, η πορεία των αγωγών μας θα έχει ικανοποιητική κατάληξη με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των στρατιωτικών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Βασίλη Δερβίση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι στρατιωτικοί είδαν πολύ μεγάλες περικοπές στις αποδοχές τους ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να αντεπεξέλθουν σε 24ωρες υπηρεσίες, πολυήμερες ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας αλλά και πιθανές μεταθέσεις που ανατρέπουν τα δεδομένα για όλη την οικογένεια.

Επισημαίνει ότι, «είναι γεγονός ότι οι περικοπές έπληξαν τον μέσο Ελληνα που ανήκει και ο στρατιωτικός».

Οι περικοπές στους μισθούς ξεκίνησαν το 2010 και μέσα σε δύο χρόνια -μέχρι τον Αύγουστο του 2012- οι μειώσεις των αποδοχών ξεπέρασαν το 40%.

Το δευτεροβάθμιο όργανο των στρατιωτικών προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο έκρινε το 2014 αντισυνταγματικές τις περικοπές και ζήτησε οι μισθοί των στρατιωτικών να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν τον Αύγουστο του 2012.

Ο κ. Δερβίσης λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατέβαλε αναδρομικά μόνο το 50% των περικοπών με αποτέλεσμα το δευτεροβάθμιο όργανο να προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ, το οποίο δικαίωσε για άλλη μία φορά τους στρατιωτικούς.

Η σημερινή κυβέρνηση κατέβαλε το υπόλοιπο των χρημάτων από Αύγουστο του 2012 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016 και όχι μέχρι το Δεκέμβριο του 2018 καθώς εφάρμοσε νέο μισθολόγιο με ισχύ από 1-1-2017 παρακάμπτοντας για τρίτη φορά την απόφαση του ΣτΕ η οποία έλεγε ότι οι μισθοί των Στρατιωτικών πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της ολοσχερούς κατάσχεσης των δώρων οι στρατιωτικοί ξεκινούν έναν καινούργιο δικαστικό αγώνα.

Συγκεκριμένα με δεδομένο ότι η αναδρομικότητα έχει διετή ισχύ οι στρατιωτικοί διεκδικούν την καταβολή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας τη διετία 2017 και 2018 ζητώντας έκαστος την καταβολή του συνολικού ποσού των 2.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ εάν είχε υποβληθεί αίτηση διακοπής της παραγραφής μέσω αίτησης στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ανάλογα με την περίπτωση.

Οι αγωγές πατάνε στην αντισυνταγματικότητα του Νόμου με τον οποίο το 2012 έγινε η κάθετη περικοπή των δώρων.

Το ΣτΕ με παλαιότερη απόφασή του έκρινε ότι παρά τα μέτρα εξακολούθησε να προβλέπεται η καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας, έστω σε μειωμένα- εν σχέσει προς το προϊσχύον δίκαιο- ποσά σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι εργαζόμενοι λένε ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ήταν συνταγματικά επιτρεπτή η συρρίκνωση ενός κοινωνικού δικαιώματος όπως ο περιορισμός μισθών – συντάξεων και εκείνων των δώρων εορτών και αδείας αλλά τούτο σε συνάρτηση προς το γεγονός ότι, αυτά καθ’ αυτά, τα εν λόγω επιδόματα, έστω και συρρικνωμένα- συνέχιζαν να παρέχονται στους δικαιούχους.

Επομένως, κάνουν λόγο για μονομερής και διαρκής επιβάρυνσή τους έναντι άλλων ομάδων πολιτών.

Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην αγωγή τους, οι συγκεκριμένες μισθολογικές παροχές και τα επιδόματα αποτελούσαν μακροχρόνιες τακτικές απολαβές ιδιαίτερης ηθικής σημασίας, ήταν δε βαθύτατα καθιερωμένες στην συνείδηση των κάθε είδους μισθωτών και συνταξιούχων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου