ΤΟΠΙΚΑ

Λαχανόκηπος με τα όλα του στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

λαχανόκηπος-με-τα-όλα-του-στο-9ο-γυμνάσι-587163

Καλλιεργείται ακόμη και kale με χρήση ζεόλιθου, ενώ περιλαμβάνει αυτόματο πότισμα και αυτοσχέδιο κομποστοποιητή

Για τη συγκομιδή της πρώτης τους… σοδειάς ετοιμάζονται οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου, που ξεκίνησαν ήδη από την περσινή σχολική χρονιά τη δημιουργία του σχολικού λαχανόκηπου στο προαύλιο του σχολείου τους. Δεν είναι ένας συνηθισμένος λαχανόκηπος. Ανάμεσα σε γνωστά λαχανικά συμπεριλαμβάνεται κι ένα που δεν κυκλοφορεί καν στην Ελλάδα, το kale, διαθέτει σύστημα αυτόματου ποτίσματος, το χώμα εμπλουτίστηκε με ζεόλιθο, ενώ σε μία γωνία του έχει δημιουργηθεί και αυτοσχέδιος κομποστοποιητής! Οι μαθητές μάλιστα ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα. Δουλεύουν πάνω σε ένα σύστημα αισθητήρων μέσω του οποίου θα μετριέται η υγρασία του χώματος και όταν διαπιστώνεται ότι είναι στεγνό θα ενεργοποιείται άμεσα το σύστημα αυτόματου ποτίσματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η δημιουργία του λαχανόκηπου ήταν ένα όνειρο για το σχολείο σύμφωνα με τη διευθύντρια, Νίκη Χατζηκυριάκου. «Οπου υπάρχει ένας κήπος είναι κι ένα σχολείο», ανέφερε η κ. Χατζηκυριάκου για το σκεπτικό της δράσης που έχει ξεκινήσει από το περσινό σχολικό έτος, οπότε και δημιουργήθηκε ο χώρος που θα λειτουργούσε ως λαχανόκηπος. Ψυχή του κήπου όπως είπε είναι ο υποδιευθυντής του σχολείου Κ. Καλαντζής.

Τον περασμένο Ιούλιο έγινε η περίφραξη και από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η καλλιέργεια των φυτών, κρεμμυδάκια, μπρόκολα, σπανάκια και μαρούλια αποτελούν τον λαχανόκηπο και ανάμεσα σε αυτά και το kale ένα λαχανικό που κυκλοφορεί στην Αμερική και το οποίο έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

«Μας το έδωσε η μητέρα ενός παιδιού και το καλλιεργούμε για να μυήσουμε τους μαθητές σε ένα νέο λαχανικό που πρόκειται να έρθει και στην ελληνική αγορά. Το δοκιμάσαμε μάλιστα και σε σαλάτα», σημείωσε η διευθύντρια.

Την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές ετοιμάζονται να κάνουν συγκομιδή. Όλα τα παιδιά θα φέρουν μαζί τους από ένα σάντουιτς και μέσα σε αυτό θα προσθέσουν μαρούλι από τον δικό τους κήπο, ενώ τα υπόλοιπα λαχανικά θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου.

Με χρήση ζεόλιθου

Το χώμα του λαχανόκηπου εμπλουτίστηκε με ζεόλιθο ένα υλικό σύμφωνα με τον μαθητή της β’ γυμνασίου και από τους πρωτεργάτες του λαχανόκηπου, Γιώργο Χαδούλη, χρησιμοποιείται στις ρίζες των φυτών για να αυξήσει την παραγωγή και να αναβαθμίσει την ποιότητα. «Ηταν μία καινούργια γνώση που απέκτησα», παραδέχεται ο μαθητής που έχει εμπειρία στην καλλιέργεια λαχανικών από την οικογένειά του. «Ενιωσα χαρούμενος που συνέβαλα σε αυτή την προσπάθεια. Μέσω του λαχανόκηπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη φύση κι άλλα παιδιά», ανέφερε ο Γιώργος Χαδούλης.

Πλέον οι μαθητές έχουν τη δική τους πράσινη γωνιά. «Ενιωσα πολύ ωραία γιατί το πράσινο μέσα στην πόλη, μέσα στο τσιμέντο, είναι πολύ όμορφο, μας δίνει περισσότερο οξυγόνο, μας δίνει ομορφιά στο σχολείο και τα παιδιά που δεν ήξεραν δείχνουν ενδιαφέρον και μαθαίνουν», είπε από την πλευρά του ο μαθητής της β’ τάξης, Θοδωρής Δελημήτης.

«Ομορφαίνουμε το σχολείο μας. Καλλιεργούμε το μέλλον μας. Και θέλουμε περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με τον λαχανόκηπο», επεσήμανε εξάλλου η μαθήτρια της β’ τάξης του 9ου Γυμνασίου Βόλου, Παρασκευή Βούλγαρη.

Αυτόματο πότισμα και αυτοσχέδιος κομποστοποιητής

Ο λαχανόκηπος διαθέτει σύστημα αυτόματου ποτίσματος, αλλά και έναν αυτοσχέδιο… κομποστοποιητή. «Επιλέξαμε μία μικρή γωνιά όπου εναποθέτουμε οργανικά υλικά για να δημιουργήσουμε χώμα που θα έχει θρεπτικές ιδιότητες. Διαλύονται σιγά – σιγά και πριν το Πάσχα θα έχουμε χώμα – κομπόστ», ανέφερε η κ. Χατζηκυριάκου.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το σχολείο ως μέλος του OSOS (Open School for Open Society) συμμετέχει σε πρόγραμμα steam powering of youth στο πλαίσιο του οποίου επεξεργάζονται καινοτόμες δράσεις. «Κάνουμε με τα παιδιά μικρά κυκλωματάκια, ολογράμματα, βλέπουμε virtual reality. Τώρα θα χρησιμοποιήσουμε προγράμματα με αισθητήρες ώστε όταν το χώμα είναι στεγνό να ανοίγει αυτόματα το νερό για το πότισμα», εξηγεί η ίδια.

Και κήπος…

Ακριβώς δίπλα στον λαχανόκηπο οι μαθητές με την πολύτιμη βοήθεια από τον Δήμο Βόλου δημιουργούν και δεύτερη πράσινη γωνιά. Πρόκειται για έναν κήπο στον οποίο μπήκε χλοοτάπητας και σύντομα θα εμπλουτιστεί με καλλωπιστικά φυτά αλλά και παγκάκια ώστε οι μαθητές να έχουν στα διαλείμματα των μαθημάτων ένα πράσινο στέκι ξεκούρασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου