Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών σήμερα

Τελευταία ενημέρωση: 2019-03-16, 10:09:12
Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών σήμερα

Νέες ανακοινώσεις φορέων που δηλώνουν συμμετοχή – Δεν θα συμμετέχει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

 

Ραντεβού απέναντι από το Δημαρχείο Βόλου στις 12 σήμερα το μεσημέρι δίνουν φορείς της πόλης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ενάντια στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ της πόλης από τον δήμο Βόλου.

Πρόκειται για το δεύτερο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στον Βόλο, σχεδόν ένα χρόνο μετά και σε αυτό έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων, με επίσημες ανακοινώσεις.

Χθες με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, επικαλέστηκε διεθνή μηνύματα στήριξης του αγώνα στην πόλη. Η επιτροπή κάνει λόγο επίσης και για μηνύματα στήριξης από όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα από: Πελίτι Δράμας, ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ από την Πετρούπολη Αττικής, Όμιλος Φίλων Δάσους Λαμίας, Οικολογικό Δίκτυο, Οικολογική Κίνηση Πάτρας – ΟΙΚΙΠΑ, Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, Πρέβεζα- Εξορύξεις STOP, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων – Χαλκιδική, Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας. Στο σημερινό συλλαλητήριο θα συμμετέχει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Το «παρών» θα δώσει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου. Η παράταξη Αριστερή Παρέμβαση για τη Θεσσαλία ζητά απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών για οποιαδήποτε χρήση και κρατικοποίηση της ΑΓΕΤ.

Συμμετοχή δηλώνουν ακόμη οι AustrianBoysVolosClub, η τοπική οργάνωση του ΕΠΑΜ Μαγνησίας (ανακοινώνοντας ότι θα παραβρίσκεται ο πρόεδρος του Δημήτρης Καζάκης), το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας και η περιφερειακή παράταξη Οικολογική Θεσσαλία εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και λέει κατηγορηματικά «όχι στην καύση οποιονδήποτε εναλλακτικών καυσίμων που βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων».

Σε δήλωσή του με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο, ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Αποστόλης Παπαδούλης επισημαίνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε την επόμενη των εκλογών ένα διάλογο για το ζήτημα της ρύπανσης, θέτοντας νομοθετικά, επιστημονικά και ποιοτικά στοιχεία, με όρους, δεσμεύσεις και προϋποθέσεις (…) Θα πάρουμε όσα μέτρα απαιτούνται χωρίς να υπολογίσουμε οποιοδήποτε κόστος, πολιτικό ή οικονομικό. Για μας η υγεία των πολιτών είναι προτεραιότητα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος δεν θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο

«Δεν διατιθέμεθα να χρησιμοποιηθούμε από κανέναν» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του

Από το σημερινό συλλαλητήριο απών δηλώνει με επίσημη ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, που υπερασπιζόμενος τον επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο υπογραμμίζοντας ότι πρωτοβουλίες για τα ευαίσθητα θέματα της δημόσιας υγείας είναι σεβαστές, «αρκεί να μην υπερβαίνουν τα κοινωνικώς αποδεκτά όρια δράσης».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, με αφορμή το συλλαλητήριο του Σαββάτου υπενθυμίζει τις πάγιες θέσεις του σε σχέση με τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου (και όχι μόνο) και δηλώνει ότι δεν διατίθεται «να χρησιμοποιηθεί από κανέναν:

«-Είμαστε υπέρ της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης των απορριμμάτων με προοπτική να μην παραμένει υπόλειμμα αυτών (zero waste).

- Είμαστε εναντίον της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF- RDF από τον Δήμο Βόλου.

- Είμαστε υπέρ της εγκατάστασης δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης και υπέρ των οφειλομένων δράσεων από τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Βόλου, Υπουργείο Περιβάλλοντος) για την εξάλειψη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου.

- Είμαστε εναντίον της καύσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE στην περιοχή μας για τους λόγους που εκφράσαμε στο δημοσιευμένο (και στην ιστοσελίδα μας) πόρισμά μας τον Ιούλιο του 2018.

- Είμαστε υπέρ των συχνών μετρήσεων του περιβάλλοντος χώρου της τσιμεντοβιομηχανίας για την πιθανή επιβάρυνση από διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα.

- Είμαστε υπέρ της αναγραφής στην τελική συσκευασία του τσιμέντου της ΑΓΕΤ ότι παρήχθη με καύση RDF-SRF, λόγω της πιθανής περιεκτικότητάς του σε τοξική τέφρα από την καύση αυτή.

- Τέλος, διεκδικούμε την συνέχιση της επιδημιολογικής μελέτης για την θνησιμότητα και νοσηρότητα στην περιοχή μας, προκειμένου να διευκρινισθούν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα υγείας που καταγράφηκαν αλλά και οι αιτίες αυτών των προβλημάτων.

Τις σαφείς και πάγιες αυτές θέσεις μας τις έχουμε εκφράσει έγκαιρα και τις υποστηρίζουμε με τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και με βάση την αρχή της πρόληψης για τα θέματα Δημόσιας Υγείας.

Επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε αλλάξει καμία από τις θέσεις αυτές, οι οποίες έχουν προκύψει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης του Ι.Σ.Μ.

Ο Σύλλογός μας ως επιστημονικός φορέας και σύμβουλος της κοινωνίας σε θέματα υγείας διατηρεί το δικαίωμά του να αποφασίζει ο ίδιος κατά περίπτωση για τον τρόπο έκφρασης της επιστημονικής άποψής του, αλλά και για τις δράσεις του που αφορούν σε διάφορα θέματα Δημόσιας Υγείας και δεν καταξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών αποκλειστικά και μόνο από τη συμμετοχή του ή όχι σε κινητοποιήσεις.

Σεβόμαστε τις πρωτοβουλίες των άλλων φορέων και συλλόγων σε σχέση με τα ευαίσθητα θέματα της Δημόσιας Υγείας, αρκεί να μη υπερβαίνουν τα κοινωνικώς αποδεκτά όρια δράσης, αλλά δεν διατιθέμεθα να χρησιμοποιηθούμε από κανέναν, διότι είμαστε υπέρ των ισότιμων συνεργασιών στην βάση του αλληλοσεβασμού.

Με εκπεφρασμένες τις θέσεις μας επί των θεμάτων που αναφέραμε, θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλει καίρια προς την κατεύθυνση ώστε τόσο τα μέλη μας όσο και το σύνολο των συμπολιτών μας να έχουν ενημερωθεί επαρκώς και να είναι σε θέση να κρίνουν και να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους ή μη σε αυτή την κινητοποίηση.

Μολονότι δεν συμμετέχουμε ως Ι.Σ.Μ. και δεν έχουμε την ευθύνη για τη διοργάνωση της κινητοποίησης της 16ης Μαρτίου 2019 στον χώρο έξω από το Δημαρχείο του Βόλου, θεωρούμε ότι το εν λόγω συλλαλητήριο αναμφίβολα έχει την αξία και τη σημασία του, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σωστό σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίησή του από τους υπεύθυνους διοργανωτές του».

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
7
=