ΤΟΠΙΚΑ

Αχ. Μπέος: Η μονάδα παραγωγής SRF έχει αδειοδοτηθεί από το 2017

αχ-μπέος-η-μονάδα-παραγωγής-srf-έχει-αδει-588790

“Προκαλεί εύλογες απορίες πως είναι δυνατόν ένα έργο που περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ -ο οποίος προφανώς συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων αλλιώς δεν θα είχε εγκριθεί -και έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά από το 2017, μόλις ένα έτος αργότερα, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αίφνης εκτιμάται από μία υπηρεσία ότι δεν συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων”, επεσήμανε σήμερα στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Ο κ. Μπέος, με αφορμή υπηρεσιακό έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων και Περιβαλλοντικών Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου του Δήμου Βόλου, που αφορά στην κατασκευή «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων», εξέφρασε σειρά ερωτημάτων τόσο για τον χρόνο που το υπηρεσιακό έγγραφο δημοσιοποιήθηκε, όσο και για τον τρόπο που επιλέχθηκε η διοχέτευση του εγγράφου στα ΜΜΕ, παραμονή του συλλαλητηρίου στον Βόλο για το ίδιο θέμα και χωρίς – όπως ανέφερε- να υπάρξει η παραμικρή ευαισθησία να ερωτηθεί ή έστω να ενημερωθεί ο Δήμος Βόλου.

“Το οξύμωρο είναι ότι εμείς επίσημα τη γνωμοδότηση αυτής της κυρίας δεν την έχουμε πάρει. Δεν υπάρχει. Το μοιράζανε από χθες τα μίκυ μάους της Ν.Ε. Συριζα ως φέιγ βολάν στους δημοσιογράφους, λες και ήταν κάτι”, είπε ο κ. Μπέος και όλα αυτά όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά “Δυστυχώς, δεν μας αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τη σκοπιμότητα και τη στόχευσή της”.

“Η μελέτη ολοκληρωμένη έχει παραδοθεί στην αρμόδια υπηρεσία εδώ και 10 μήνες. Επρεπε να έχουν απαντήσει. Δεν απαντήσανε. Εστάλη στο αρμόδιο Υπουργείο την περασμένη Παρασκευή. Χρεώθηκε την Τρίτη στην συγκεκριμένη κυρία. Μία μελέτη με εκατοντάδες σελίδες, την πήρε 12 και στις 14 γνωμοδότησε κι εδώ την είχαν 10 μήνες; Ρε ξεφτιλισμένοι καταστρέψατε την πατρίδα μας, ρε λαμόγια τόσα χρόνια, που δεν σας ενδιαφέρει τίποτα”, είπε σε έντονο τόνο ο Δήμαρχος Βόλου.

Διαμήνυσε επίσης ότι “Ως δημοτική αρχή και προσωπικά εγώ ο Δήμαρχος που φοράω παντελόνια όχι γιατί κρυώνω, λέω σταματάμε. Ας μας πουν οι απατεώνες αυτοί τι προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός. Προβλέπει εκεί που είναι Συριζαίος ή δικός τους άλλο σχεδιασμό; Εκεί που έχουν συλλαλητήριο για πολιτικούς σκοπούς και λόγους, άλλος σχεδιασμός; Ο Εθνικός σχεδιασμός απ’ ό,τι ξέρω είναι ίδιος για όλη τη χώρα, δεν είναι χρωματιστός. Και δεν κρίνεται ανάλογα με τις συμπάθειες που έχει ο κάθε υπουργός”.

Χαρακτήρισε την γνωμοδότηση ως “μία κατάπτυστη γνωμοδότηση, χωρίς νόημα, χωρίς ουσία, που επιστημονικά την στήνουν στον τοίχο οι επιστήμονες αυτή την κυρία, που δεν ξέρω ποιος την έβαλε και για ποιο λόγο”.

“Παγκοσμίως προωθήθηκε το εναλλακτικό καύσιμο. Εμείς για Βόλο είπαμε να ταυτιστούμε και κάναμε το ίδιο. Εάν οι αρμόδιοι που νομοθετούν μας πουν ότι λόγω κλίματος η Αττική πρέπει να έχει αυτή τη μονάδα και ο Βόλος λόγω κλίματος άλλη να μας το πουν. Τι θέλουν να κάνουμε; Εμείς δεν δεσμευόμαστε γιατί δεν τα παίρνουμε. Δεν έχουμε σχέσεις με εργολάβους. Εμείς λειτουργούμε με γνώμονα το καλό της πόλης. Να πει το υπουργείο τι πρέπει να κάνουμε κι εμείς αύριο αλλάζουμε τη μελέτη. Αυτά τα κολπάκια να τα αφήσουν, κατέληξε ο Δήμαρχος Βόλου.

Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το υπηρεσιακό έγγραφο με χθεσινή ημερομηνία (14 Μαρτίου) που αποστέλλεται προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, μετά την αποστολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις 8 Μαρτίου, «ο στόχος αλλά και η περιγραφή της μονάδας επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) όπως αποτυπώνεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν συνάδει με τον εγκεκριμένα Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ)».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου