ΤΟΠΙΚΑ

Εξυπνες στάσεις λεωφορείων σε 50 σημεία του Βόλου

εξυπνες-στάσεις-λεωφορείων-σε-50-σημεία-589935

Οι έξυπνες στάσεις θα διαθέτουν διαδραστικό χάρτη δρομολογίων, wifi, ακόμη και σημείο φόρτισης κινητών

Εξυπνες στάσεις λεωφορείων σε 50 σημεία στο κέντρο του Βόλου δημιουργεί ο Δήμος σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την ενθάρρυνση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι του αυτοκινήτου.

Οι έξυπνες στάσεις θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου Κων. Καραγιάννη, ηλεκτρονικές ενδείξεις για τον χρόνο αναμονής που υπολείπεται μέχρι να φθάσει το λεωφορείο στην εκάστοτε στάση, θα παρέχουν δωρεάν wifi για την ώρα της αναμονής και θα υπάρχει η δυνατότητα μέχρι και φόρτισης του κινητού τηλεφώνου των επιβατών. Στις ίδιες στάσεις οι επιβάτες θα μπορούν να εκδίδουν εισιτήρια επιβίβασης στα λεωφορεία.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας (Ε.Β.Κ.). Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, οι έξυπνες στάσεις θα χωροθετηθούν σε 50 σημεία στο κέντρο του Βόλου και συγκεκριμένα στις οδούς Δημητριάδος, Ιάσονος, Κ. Καρτάλη, Ιωλκού, 2ας Νοεμβρίου, Πολυμέρη και Γρ. Λαμπράκη.

Η πρόταση, που συντάσσεται από κοινού με το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου Α.Ε., θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης για την αναβάθμιση των στάσεων των λεωφορείων είναι της τάξης των 15,99 εκατ. ευρώ και ο Δήμος Βόλου εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία, βάσει της οποίας μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ποσό έως και 150.000 ευρώ για την αναβάθμιση έως και 100 στάσεων.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα κοιτάξουμε να επεκτείνουμε και πέραν της χρηματοδότησης που θα λάβουμε από τον «Φιλόδημο», με στόχο να καταστήσουμε πιο φιλικό και ελκυστικό προς τους δημότες το λεωφορείο», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Βυθιζόμενα κολονάκια

Στην επέκταση μιας δοκιμασμένης και επιτυχημένης όπως χαρακτηρίζεται συνταγής, προχωρά ο Δήμος Βόλου. Με απόφαση της Ε.Β.Κ. πρόκειται να προχωρήσει στην εγκατάσταση βυθιζόμενων κολονακίων στον πεζόδρομο της Κουμουνδούρου, στη Δον Δαλεζίου στη συμβολή της με Γαλλίας και στον πεζόδρομο της Μακρινίτσας.

Στους συγκεκριμένους πεζοδρόμους καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα από οχήματα που εισέρχονται και παρκάρουν παράνομα σε χώρους που προορίζονται μόνο για πεζούς, ενώ πολλές φορές σημειώνονται βανδαλισμοί και φθορές στις υφιστάμενες μπάρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Βόλου αναγκάζονται μία φορά το τρίμηνο να προχωρούν σε αντικατάσταση της μπάρας της Κουμουνδούρου.

«Τα βυθιζόμενα κολονάκια έχουν δοκιμαστεί και θεωρούνται επιτυχημένο μέτρο για τον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης. Και στα τρία νέα σημεία που θα μπουν βυθιζόμενα κολονάκια θα δοθούν τηλεχειριστήρια στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αλλά και σε κατόχους νομίμων θέσεων στάθμευσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου