ΤΟΠΙΚΑ

Λύση μετά από 19 χρόνια για πολεοδόμηση της Αγ.Παρασκευής

λύση-μετά-από-19-χρόνια-για-πολεοδόμηση-589995

Αλλάζει το προεδρικό διάταγμα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μην επιβαρυνθούν εκτός από εισφορά σε γη και με εισφορά σε χρήμα

Λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που εκκρεμεί από το 2000 και θα συνιστούσε οικονομική αιμορραγία για τους κατοίκους μιας ολόκληρης συνοικίας δίνει ο δήμος Βόλου. Πρόκειται για την πολεοδόμηση του παραδοσιακού οικισμού της Αγίας Παρασκευής που ξεκίνησε πριν από 19 χρόνια και στο πλαίσιο της οποίας οι κάτοικοι θα έπρεπε να καταβάλλουν πέρα από εισφορά σε γη και εισφορές σε χρήμα. Επί σειρά ετών οι κάτοικοι αντιδρούσαν στην προοπτική να πληρώσουν για την πολεοδόμηση της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «χαράτσι» που θα αποτελέσει για τους ίδιους οικονομική… θηλιά στον λαιμό.

Το «πράσινο φως» για την ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων άναψε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

Με προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η σύνταξη της Πράξης Εφαρμογής της Αγίας Παρασκευής να γυρίσει ένα στάδιο πίσω προκειμένου οι κάτοικοι του παραδοσιακού οικισμού να μην επιβαρυνθούν με υψηλές εισφορές σε γη και χρήμα. Η πολεοδόμηση της Αγίας Παρασκευής εκκρεμεί τα τελευταία 19 χρόνια.

Με εισήγηση τότε της Διεύθυνσης Δόμησης του δήμου αποφασίστηκε να ανακληθεί η σύνταξη του κεφαλαίου Γ’ και να ανατεθεί σε νέο μελετητή η ανασύνταξη του συγκεκριμένου τμήματος της πράξης εφαρμογής.

Με αυτόν τον τρόπο, η πολεοδόμηση της περιοχής θα γίνει με βάση τον νέο νόμο του 2014, που είναι πιο ευνοϊκός για τους κατοίκους, από τη στιγμή που θα κληθούν να καταβάλλουν μηδενικές εισφορές σε χρήμα, προκειμένου να γίνουν έργα κοινής ωφέλειας.

Αιχμές κατά της δημοτικής αρχής ότι επιχειρεί να δώσει λύση προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους άφησαν στελέχη της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος ανέφερε ότι «η λύση θα έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και χρόνια. Τώρα γίνεται για προεκλογικούς λόγους και τίποτα άλλο».

«Καλώς ήρθατε στην παρέα έστω και καθυστερημένα», είπε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας. «Αυτά που λέγαμε έρχεστε να τα προτείνετε και μάλιστα με τρόπο απροκάλυπτα προεκλογικό και χωρίς κονδύλι στον προϋπολογισμό», συνέχισε.

«Πραγματικά δεν περίμενα κάτι διαφορετικό διότι είναι κοντά οι εκλογές. Θα θυμίσω μόνο στο δημοτικό συμβούλιο πόσα χρόνια υπάρχει αυτό το πρόβλημα στην Αγία Παρασκευή. Η δική μας δημοτική αρχή τα κάνει μέσω προγραμματισμού και όλα γίνονται με τη σειρά τους. Υπάρχουν προϋπολογισμένα χρήματα για να προχωρήσουμε στη διαδικασία.

Τους χαρακτηρισμούς τους επιστρέφουμε, δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε ρουσφέτια προεκλογικά ή διευκολύνσεις ή χάρες. Είναι δίκαιο αίτημα των κατοίκων και γίνεται πράξη τώρα. Δεν μπορώ να απολογηθώ για όσα γίνονταν 30 χρόνια πριν», απάντησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Θάνος Θεοδώρου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου