ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορική απόφαση του ΚΑΣ για την Αλόννησο

ιστορική-απόφαση-του-κασ-για-την-αλόνν-851206

Το πράσινο φως για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Αλόννησο δίνει η προχθεσινή απόφαση του ΚΑΣ, η οποία ανοίγει νέο κεφάλαιο στα δεδομένα του Θαλάσσιου Πάρκου, μετά από δεκατέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, προτάθηκε και αποφασίστηκε ο καθορισμός δεκατεσσάρων σημείων, στα οποία θα επιτρέπονται οι καταδύσεις, είτε οργανωμένες, είτε μεμονωμένες, καθώς και οποιαδήποτε άλλη θαλάσσια δραστηριότητα, η οποία είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία. Η παραπάνω απόφαση είναι καθαριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού, ανοίγοντας νέους δρόμους μετά από δεκατέσσερα χρόνια. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μετά από το αίτημα που υπέβαλε ο Δήμος Αλοννήσου στο Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την αναοριοθέτηση της περιοχής που έχει κηρυχτεί αρχαιολογική, στον χώρο του Θαλάσσιου Πάρκου. Ο Δήμαρχος Αλοννήσου εκφράζει την ικανοποίησή του για την συγκεκριμένη εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στο νησί».

Ο κ. Βαφίνης κατέθεσε τις απόψεις του στα μέλη του ΚΑΣ και στη διάρκεια της τοποθέτησής του ανέφερε ότι «ο χαρακτηρισμός των 2.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων ως αρχαιολογικού χώρου, συνεπάγεται την απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας και θεωρούμε, τόνισε, ότι αποτελεί τροχοπέδη τόσο στο πεδίο ανάπτυξης του τουρισμού, όσο και στην ανάπτυξη του νησιού γενικότερα». Ο Δήμαρχος Αλοννήσου ζήτησε «την απελευθέρωση όλης της Β Ζώνης, γιατί η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν αφορά μόνο τις καταδύσεις, αλλά και ορισμένα αναπτυξιακά έργα, που πρέπει να γίνουν ή πραγματοποιούνται από τον Δήμο, αλλά συναντούμε πρόβλημα λόγω των απαγορεύσεων που ισχύουν, από την Υπηρεσία των Ενάλιων Αρχαιοτήτων» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει παράλληλα ο κ. Βαφίνης «δεν μας έχει κοινοποιηθεί ακόμη η απόφαση του ΚΑΣ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, αποφασίστηκε ο καθορισμός δεκατεσσάρων σημείων, στην Αλόννησο, στα οποία θα μπορούν να πραγματοποιούνται καταδύσεις, είτε οργανωμένες, είτε μεμονωμένες, ή να αναπτύσσεται οποιαδήποτε άλλη θαλάσσια δραστηριότητα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Ο Δήμαρχος Αλοννήσου αναφέρει επίσης «παρότι θα θέλαμε να επιτραπούν οι καταδυτικές δραστηριότητες σε ακόμη μεγαλύτερο εύρος, εντούτοις, θεωρούμε ότι έγινε το πρώτο βήμα για την διευθέτηση του θέματος που ταλανίζει τόσα πολλά χρόνια το νησί και αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη γενικότερα και ειδικότερα την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού».

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΚΑΣ είναι ενθαρρυντική, όπως εκτιμάται, για τους φίλους των καταδύσεων, αλλά και των οργανωμένων καταδυτικών κέντρων που δραστηριοποιούνται στην Αλόννησο και «θεωρούμε ότι είναι το πρώτο σημαντικό βήμα μετά από δεκατέσσερα χρόνια, από την εποχή δηλαδή που χαρακτηρίστηκε όλο το θαλάσσιο πάρκο ως αρχαιολογικός χώρος, απαγορεύοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα» προσθέτει ο κ. Βαφίνης.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι και οι λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού είναι ικανοποιημένοι με την συγκεκριμένη εξέλιξη και την προοπτική που δημιουργείται, διότι οι περιοχές που υποδείχτηκαν, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Η εξέλιξη είναι κατά συνέπεια θετική, σύμφωνα και με την επισήμανση του Δημάρχου Αλοννήσου, ο οποίος τονίζει ότι «ο νέος δρόμος που ανοίγει, καλύπτει τις ανάγκες των φίλων της κατάδυσης και του νησιού και αποβλέπουμε πλέον, από δω και στο εξής, σε περαιτέρω αύξηση του καταδυτικού τουρισμού, που όπως έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές, είναι ένας τομέας, ο οποίος μας ενδιαφέρει πάρα πολύ».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου