ΤΟΠΙΚΑ

Κατάπλους μαθητών στα λιμάνια της ναυτικής ιστορίας

κατάπλους-μαθητών-στα-λιμάνια-της-ναυ-592691

Επισκέφθηκαν τα ναυπηγεία του εφοπλιστή Πάρη Δράγνη, το πλοίο μουσείο HellasLiberty, τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ

Στα ναυπηγεία Χαλκίτη του εφοπλιστή Πάρη Δράγνη στο Πέραμα, στο μουσείοHellas Liberty στην ακτή Βασιλειάδη, στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και στο πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ», το πλοίο – θρύλο του Πολεμικού Ναυτικού… Σαράντα τέσσερις μαθητές του Ναυτικού Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας «κατέπλευσαν» σε σημαντικά «λιμάνια» της ναυτικής ιστορίας, με «καπετάνιους» τους εκπαιδευτικούς τους Στέφανο Μπαντώλα, Γεωργία Μποντού, Δημήτρη Παρίση και Ηλία Παππά.

Οι επισκέψεις των μελλοντικών ναυτικών του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας έγιναν στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων «Πτυχές της εξέλιξης των ναυτικών ηλεκτρονικών οργάνων και μέσων ναυσιπλοΐας» και «Ιστορική εξέλιξη των ναυτικών μηχανών» που υλοποιούνται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς με στόχο την προαγωγή της βιωματικής μάθησης.

Το διάστημα από 21 έως 23 Φεβρουαρίου οι μαθητές γέμισαν εικόνες και εμπειρίες από τη ναυτική μας παράδοση αλλά και τους σύγχρονους συνεχιστές της.

Πρώτος σταθμός ήταν τα ναυπηγεία Χαλκίτη του εφοπλιστή Πάρη Δράγνη στο Πέραμα. Ο Νεοαγχιαλίτης εφοπλιστής και οι συνεργάτες του ξενάγησαν τους μαθητές στους χώρους του υπερσύγχρονου ναυπηγείου σε σκάφη υπό επισκευή αλλά και κατασκευή. Παράλληλα έγινε βιντεοπαρουσίαση για την ιστορία της εταιρείας, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να συνομιλήσουν με έναν από τους κορυφαίους Ελληνες εφοπλιστές και να λύσουν πολλές απορίες τους. Με τα λόγια του προσπάθησε να μεταδώσει στα παιδιά την αγάπη και το μεράκι για την θάλασσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα από τα σκάφη της εταιρείας του, στο οποίο ξεναγήθηκαν οι μαθητές, το «OPATI», πήρε το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό ISS 2012 Design & Leadership Awards, ως το ωραιότερο σκάφος του κόσμου. Μετά το πέρας της ξενάγησης τους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Ο κ. Πάρης Δράγνης τους παρέθεσε ένα πλούσιο γεύμα. Ως ελάχιστη ανταπόδοση της φιλοξενίας του απονεμήθηκε ο θυρεός του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων καθώς και τοπικά προϊόντα.

Δεύτερος σταθμός αποτέλεσε το πλοίο μουσείο «Hellas Liberty» στην ακτή Βασιλειάδη. Ο καπετάνιος Ευάγγελος Κούζιλος ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους του πλοίου. Αναφέρθηκε στην ιστορία του και σε άλλες τεχνικές λεπτομέρειες. Το ειδικού τύπου φορτηγό πλοίο ναυπηγήθηκε στην Αμερική κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό να μεταφέρει από την Αμερική στην Ευρώπη όπλα, καύσιμα ανεφοδιάζοντας έτσι τους συμμάχους. Για πρώτη φορά έγινε χρήση της ηλεκτροσυγκόλλησης και η τμηματική κατασκευή (προκάτ) σε πολλές πολιτείες της Αμερικής, η μεταφορά και κατόπιν η τελική συναρμολόγηση στον χώρο του ναυπηγείου. Με την λήξη του πολέμου 100 τέτοια πλοία Liberty δοθήκαν σε Έλληνες πλοιοκτήτες. Το πλοίο Liberty είναι ένα από τα τρία που σώζονται παγκοσμίως. Από το 2009 είναι πλωτό μουσείο αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά.

Τρίτος… κατάπλους των μελλοντικών ναυτικών ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας. Στην πύλη τους υποδέχθηκε ο ανθυποπλοίαρχος ΕΝ.Δ. Τζουμάκας Π.Ν Ν.Σ./ΔΤ. Τους ξενάγησε στον χώρο του Ναυστάθμου καταλήγοντας στον χώρο των δεξαμενών. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δούνε και ένα υποβρύχιο που βρισκόταν σε επισκευή. Μετά την ενημέρωση για το υποβρύχιο επισκεφθήκανε την δεξαμενή με τη «Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ» όπου τους υποδέχθηκε ο πλωτάρχης Π. Ξηραδάκης Π.Ν. ύπαρχος Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ.

Χωριστήκανε σε ομάδες και φορώντας κράνη ασφαλείας ξεναγήθηκαν στα ύφαλα της φρεγάτας, όπου έγινε βιωματική μάθηση από τους υπευθύνους. Κατόπιν επιβιβαστήκανε στο πλοίο, όπου έγινε βιντεοπαρουσίαση από τον σημαιοφόρο Γ. Σκουμή για τις δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της «Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ». Τελειώνοντας την ενημέρωση πρόσφεραν στους μαθητές ένα μικρό μπουφέ, και απάντησαν σε ερωτήσεις τους. Συναντήσανε τον αντιπλοίαρχο Χ. Αλογάρη Π.Ν κυβερνήτη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ, ο οποίος ευχήθηκε τα καλύτερα στους μαθητές. Ακολούθησε απονομή του θυρεού του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.

Τέταρτη και τελευταία επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ», το πλοίο – θρύλος του Πολεμικού Ναυτικού. Ήταν από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία της εποχής του. Ατμοκίνητο με δύο παλινδρομικές ατμομηχανές. Το 1983 το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε να επισκευάσει το «Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ» και να το ανακηρύξει εθνικό κειμήλιο. Ξεναγηθήκανε στους χώρους του πλοίου όπου κυριολεκτικά τους κόπηκε η ανάσα στη σκέψη ότι βρίσκονταν και κυκλοφορούσαν στους ίδιους χώρους όπου έζησαν και πολέμησαν για την ελευθερία μας ήρωες πολεμιστές πατριώτες… Η ομάδα των Μηχανικών επισκέφθηκε τον χώρο του μηχανοστασίου όπου είδε παλινδρομικές ατμομηχανές που συναντούμε πλέον μόνο στα μουσεία και στο παλιό σινεμά.

Οι μαθητές – μελλοντικοί ναυτικοί περιγράφουν τις εμπειρίες τους

Ο Λευτέρης Πασχαλίδης εντυπωσιάστηκε από το μηχανοστάσιο του Θ/Κ Γ. Αβέρωφ: «Μου άρεσε που γυρίσαμε όλο το πλοίο και μας έλεγαν για το κάθε ένα τι είναι».

Η Βασιλική Νασιούλα, δηλώνει: «Τρομερή εντύπωση μου έκανε το σύγχρονο ναυπηγείο του κ. Πάρη Δράγνη που σε συνδυασμό με τις παλιές μηχανές του Αβέρωφ, μας έδειξε ότι χρειάστηκαν χρόνια μελέτης για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα του σήμερα».

Ο Αποστόλης Βούλγαρης δηλώνει: «Η επίσκεψη στον χώρο δεξαμενισμού ήταν κάτι μοναδικό γιατί μπορέσαμε να δούμε κάτω από τα πλοία, τα ύφαλα και γενικά πράγματα που δεν μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε υπό άλλες συνθήκες ως μηχανικοί ή πλοίαρχοι»

Η Γιώτα Βαϊοπούλου δηλώνει για το πλοίο Hellas Liberty: «Με στοιχειώδη ναυτιλιακό εξοπλισμό, σε αντίθεση με σήμερα, οι αξιωματικοί γέφυρας ταξίδευαν στους ωκεανούς».

Ο Νικόλαος Κουτζαγιώτης και η Αλεξάνδρα Νάκη δηλώνουν: «Η εκδρομή ήταν μια συναρπαστική εμπειρία. Είχαμε την δυνατότητα να μάθουμε και να δούμε πολλά πράγματα τα οποία θα μας μείνουν αξέχαστα. Θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές μας για την τέλεια οργάνωση της εκδρομής αλλά και τους συμμαθητές μας για την υπέροχη παρέα».

«Οι καθηγητές και οι μαθητές του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων αισθάνονται την υποχρέωση να ευχριστήσουν δημοσίως όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκπαιδευτικής εκδρομής. Ιδιαίτερα το γραφείο δημοσίων σχέσεων του Αρχηγείου Στόλου, τον σύλλογο φίλων του Liberty Hellas, αλλά ιδιαίτερες ευχαριστίες στον συμπατριώτη μας εφοπλιστή κ. Πάρη Δράγνη για την Αβραμιαία φιλοξενία του, την ξενάγηση, το πλούσιο γεύμα και τα δώρα που πρόσφερε στους μαθητές μας», αναφέρει ο Ναυτιλιακός Τομέας του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου