Μεγάλη πυρκαγιά στην «Εύρηκα» ...θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική

Τελευταία ενημέρωση: 2019-03-12, 10:40:43
Μεγάλη πυρκαγιά στην «Εύρηκα» ...θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική

Άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙ.ΠΕ Βόλου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στις εγκαταστάσεις της «Εύρηκα Ελλάς Α.Ε», της βιομηχανίαςπαραγωγής και εμπορίας χημικών προϊόντων, πλαστικών φιαλών και πωμάτων, που βρίσκεται στην Α’ ΒΙ.ΠΕ  Βόλου.

 Η άσκηση αποτελεί αντικείμενο εκπαίδευσης των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και φορέων, στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς που είναι πιθανό να εκδηλωθεί σε χώρο παραγωγής χημικών προϊόντων καθώς και στον απεγκλωβισμό εργαζόμενων εντός της επιχείρησης.

Ως εκ τούτου, κύριο αντικείμενο της άσκησης αποτελεί η προσομοίωση ενός τεχνολογικού ατυχήματος (Τ.Α.Μ.Ε.) και η ανάπτυξη της στρατηγικής αντιμετώπισης αυτού και υπάγεται στο άνω όριο της οδηγίας SEVESO IIΙ, λόγω ποσοτήτων αποθήκευσης πρώτων υλών και προϊόντων.

Το σενάριο της άσκησης

Κατά τη συνήθη λειτουργία του Εργοστασίου στο τμήμα ανάμιξης λευκαντικών στο κτίριο Νο7, συνέπεια βραχυκυκλώματος ηλεκτρικών καλωδίων, έχουμε εκδήλωση πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά εξαπλώνεται στο χώρο του αναμικτηρίου, σε αποθηκευμένες πρώτες ύλες και σε υλικά  συσκευασιών τους. Λόγω της κατεύθυνσης του αέρα η φωτιά εξαπλώνεται πάνω στη στέγη, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, και περνά στα διπλανά τμήματα (τμήμα συσκευασίας σκονών, τμήμα ανάμιξης υγρών).

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η δημιουργία αποπνικτικής ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή από τους πυκνούς μαύρους καπνούς (τοξικοί ρύποι) και η έκλυση έντονου πυροθερμικού φορτίου. Ο κίνδυνος των εργαζόμενων και των πολιτών είναι άμεσος λόγω των παραπάνω.

Παράλληλα είναι μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς σε άλλα κτίρια της επιχείρησης, καθώς και ο κίνδυνος για φαινόμενα Domino-επέκτασης σε γειτονικές εγκαταστάσεις, επειδή σε κοντινή  απόσταση υπάρχουν δεξαμενές LPG και δεξαμενές άοσμου πετρελαίου.

Κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς ένα μέλος της ομάδας πυρασφαλείας του εργοστασίου, νιώθει δυσφορία από την εισπνοή καπνού και με την βοήθεια των άλλων μελών, απομακρύνεται σε ασφαλή χώρο για τις πρώτες βοήθειες.

Αμέσως ενεργοποιείται το εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της εγκατάστασης το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την άμεση ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 Στην άσκηση θα συμμετέχουν:

ΠΕ.ΠΥ.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΕ.Κ.Ε. Θεσσαλίας, Π. Υ. ΒΙ.ΠΕ ΒΟΛΟΥ, Π.Υ. ΒΟΛΟΥ, ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας, Π. Υ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, 8η Ε.Μ.Α.Κ., Πολιτική Προστασία Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Αστυνομική Δ/νση Μαγνησίας, Ε.Κ.Α.Β. Βόλου, ΔΕΔΔΗΕ  Βόλου, Τ.Ε.Ε. παράρτημα Βόλου, Ομάδα Αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της επιχείρησης.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
1
=