ΤΟΠΙΚΑ

Εθνοτικές διαφορές βάζουν …φωτιές στις Φυλακές Νέων Βόλου

εθνοτικές-διαφορές-βάζουν-φωτιές-στ-593452

Σκηνικά ταραχών και αναστάτωσης κάθε τρεις και λίγο

Καζάνι που βράζει οι φυλακές Βόλου. Το τελευταίο εξάμηνο τα επεισόδια μεταξύ των κρατουμένων είναι ολοένα και πιο συχνά, ενώ η αιματηρή συμπλοκή στον Κορυδαλλό τις προηγούμενες μέρες με έναν νεκρό και δέκα τραυματίες προκαλεί και περαιτέρω αναστάτωση με μιμητικές συμπεριφορές όχι μόνο στις φυλακές του Βόλου, αλλά και σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από κύκλους των Δικαστηρίων, ο συνωστισμός στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου και οι εθνοτικές διαφορές είναι η κύρια πηγή των προβλημάτων που «στήνει» σκηνικά αναστάτωσης και ταραχών, με αποτέλεσμα σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί να έρχονται ολοένα και περισσότερο συχνά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Τα επεισόδια στήνονται από τη μία στιγμή στην άλλη στους θαλάμους και στο προαύλιο των φυλακών, χωρίς ιδιαίτερες αφορμές ακόμη και για ένα παιχνίδι μπάλας και θέτουν συνεχώς σε επιφυλακή σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εξωτερικούς φρουρούς, οι οποίοι καλούνται να επαναφέρουν την τάξη.

Την τελευταία εβδομάδα μόνο έγιναν δύο πειθαρχικά συμβούλια για επεισόδια μεταξύ των κρατουμένων και μεταξύ άλλων επιβλήθηκαν πέντε πειθαρχικές μεταγωγές.

Ο συνωστισμός στις φυλακές Βόλου σύμφωνα με πληροφορίες εκλαμβάνεται ως αποτέλεσμα των τροποποιήσεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Ο γνωστός αποσυμφορητικός νόμος δέχτηκε τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον τρεις τροποποιήσεις και έγινε πιο αυστηρός με αποτέλεσμα στα καταστήματα κράτησης να παραμένουν πλέον οι κρατούμενοι με πιο σοβαρά αδικήματα του Ποινικού Κώδικα και σε μεγάλο βαθμό αλλοδαποί οι οποίοι μεταξύ τους μπορεί να έχουν έντονες διαφορές.

Ο νόμος Παρασκευόπουλο τροποποιήθηκε ώστε να μην μπορούν να επωφεληθούν των ευεργετικών διατάξεων βαρυποινίτες. Στο παρελθόν υπήρξαν κακοποιοί που αποφυλακίστηκαν και υπέπεσαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Η Μαγνησία είχε ένα τέτοιο παράδειγμα. Εναν 20χρονο Αφγανό που είχε αποφυλακιστεί και είχε συλληφθεί στη Γερμανία ως υπαίτιος δολοφονίας μίας 19χρονης φοιτήτριας.

Ωστόσο, η αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας έχει διαμορφώσει και μία διαφορετική καθημερινότητα στη ζωή των φυλακών για τους κρατούμενους, οι οποίοι πλέον χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την εθνικότητά τους ώστε να αποφεύγονται κόντρες και προστριβές. Εχει αντίκτυπο και στον προαυλισμό των κρατουμένων, ο οποίος και πάλι γίνεται με βάση την εθνοτική καταγωγή ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια.

Διπλάσιος ο αριθμός των φυλακισμένων

Συγκεκριμένα στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου αυτή τη στιγμή κρατούνται 105 φυλακισμένοι όταν η χωρητικότητα των φυλακών είναι για φυλάκιση 54 κρατουμένων.

Ο διπλάσιος αριθμός των κρατουμένων σε σχέση με τη χωρητικότητα των φυλακών στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου οφείλεται κυρίως σε αλλοδαπούς κρατούμενους από χώρες της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα στις φυλακές Βόλου αυτή τη στιγμή κρατούνται 79 αλλοδαποί και ανάμεσά τους βρίσκονται πολλοί Αλβανοί, Αφγανοί, Πακιστανοί, Παλαιστίνιοι, Σύροι, Μαροκινοί.

Αφγανοί και Παλαιστίνιοι δεν μπαίνουν ποτέ στον ίδιο θάλαμο κράτησης. Αλβανοί και Πακιστανοί έχουν επίσης έντονες διαφορές. Αφγανοί, Πακιστανοί και Σύροι συνήθως συγκροτούν δικές τους ομάδες. Μαροκινοί και Σύροι είναι πιο ήσυχοι, ενώ κρατούμενοι υπήκοοι χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης θεωρούνται ως οι πιο αδίστακτοι κακοποιοί.

Αναστάτωση λόγω εθνοτικών διαφορών

Τα επεισόδια προκαλούνται συνήθως λόγω εθνοτικών διαφορών. Το Αφγανιστάν, η Αλγερία, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιορδανία, το Πακιστάν, η Σομαλία, η Υεμένη είναι μεταξύ των χωρών που ανήκουν στο Ισλάμ, όμως έχουν αρκετά διαφορετικά δόγματα.

Διαφορές έντονες μεταξύ σουνιτών και σιιτών, μουσουλμάνων και μη μεταφέρονται και στο ΕΚΚΝ Βόλου. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπορούν να προκληθούν επεισόδια χωρίς ευτυχώς να έχει συμβεί μέχρι στιγμής κάτι σοβαρό. Οι τραυματισμοί των κρατούμενων είναι συνήθως επιπόλαιοι και οι μεταγωγές στο Νοσοκομείο Βόλου γίνονται κυρίως για λόγους πρόληψης.

Τι λένε οι εξωτερικοί φρουροί

Στην ποιοτική αλλαγή των κρατουμένων αποδίδει τα επεισόδια και το μέλος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης και πρώην πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης του ΕΚΚΝ Βόλου Κώστας Παλαιοκαρύτης.

«Οι κρατούμενοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις φυλακές έχουν συνήθως μεγάλες ποινές και εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με όλες τις διαφορές που έχουν, όπως εθνοτικές, φυλετικές, θρησκευτικές δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα» εξηγεί ο ίδιος.

Οι εξωτερικοί φρουροί πέραν της φρούρησης των εξωτερικών χώρων των φυλακών και των μεταγωγών, έχουν ως καθήκοντά τους και τη συνδρομή στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους όταν λαμβάνει χώρα ένα επεισόδιο.

«Οι περιπτώσεις όπου καλούμαστε να συνδράμουμε έχουν όντως αυξηθεί κατακόρυφα όπως και οι μεταγωγές στα Δικαστήρια ή στο Νοσοκομείο», λέει ο ίδιος.

Ο κίνδυνος για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους είναι δυστυχώς μέρος της εργασίας τους. «Όμως σαφώς αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο όταν αυξάνονται και οι συγκρουσιακές καταστάσεις μέσα στο κατάστημα», επισημαίνει ερωτηθείς σχετικώς.

Προς επίρρωση ο συνδικαλιστής επικαλείται τον τραυματισμό συναδέλφου του παλαιότερα από τη ρίψη ενός αντικειμένου, ο οποίος όμως ευτυχώς αποδείχτηκε ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό.

Συνωστισμός στις φυλακές είχε χρόνια να υπάρξει. «Με τους αποσυμφορητικούς νόμους είχε σημειωθεί μία καλή κατάσταση, όμως τώρα η εικόνα έχει αλλάξει. Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Και δυστυχώς το ΕΚΚΝ Βόλου εκτός από το σχολείο δεν έχει εργαστήρια όπως άλλα σωφρονιστικά καταστήματα ώστε να απασχολούν τους κρατούμενους», προσθέτει.

Ένα ακόμη αγκάθι είναι το έλλειμμα επικοινωνίας που υπάρχουν μεταξύ υπαλλήλων και κρατουμένων αλλά και μεταξύ των ίδιων των κρατουμένων. «Υπάρχουν κρατούμενοι που δεν μιλούν ούτε αγγλικά, ούτε γαλλικά, ούτε γερμανικά. Μπορεί να μιλούν για παράδειγμα μόνο αραβικά και τότε είναι πραγματικά δύσκολο να επικοινωνήσεις μαζί τους με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να προσπαθούν να κάνουν μεταφράσεις μέσω Google», εξηγεί.

Οι διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης

Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης είναι η ενίσχυση των εξωτερικών φρουρών με καινούργιους υπαλλήλους, για την οποία δυστυχώς δεν υπήρξε κάποια ανάλογη πρόβλεψη στην τελευταία προκήρυξη.

Παράλληλα αίτημά της είναι η ενίσχυση του προσωπικού με σύγχρονα μέσα αλλά και την προβλεπόμενη ένδυση και υπόδηση.

«Ήδη ξεκίνησε να γίνεται μία αναβάθμιση του στόλου των αυτοκινήτων καθώς υπάρχουν αυτοκίνητα με μεγάλη παλαιότητα, με χρήση από το 2000 ακόμη», επισημαίνει ο κ. Παλαιοκαρύτης.

Ακόμη οι εξωτερικοί φρουροί ζητούν εκπαιδεύσεις ώστε να διατηρηθεί η επάρκεια στην ασφάλεια τόσο σε παθητικά μέτρα ασφαλείας του καταστήματος όσο και από θέμα εξωτερικής φρούρησης.

Το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει και τη διαδικασία της ανάδειξης της ιεραρχίας των εξωτερικών φρουρών.

Να επισημανθεί ότι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τεράστια προσπάθεια προς την εξεύρεση λύσεων για την ενίσχυση του προσωπικού, των μέσων και της υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ οι εξωτερικοί φρουροί καλύπτουν τα καθήκοντά τους με υπέρμετρες προσπάθειες και υπερβάλλοντα ζήλο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου