ΤΟΠΙΚΑ

Λιτό το σαρακοστιανό τραπέζι: Μειωμένη κίνηση στην αγορά του Βόλου

λιτό-το-σαρακοστιανό-τραπέζι-μειωμέν-594599

Στα περσινά επίπεδα διατηρούνται σε γενικές γραμμές οι τιμές των σαρακοστιανών, με μικρές αποκλίσεις σε ορισμένα λαχανικά εκτός εποχής κυρίως και τους καταναλωτές να παραμένουν συγκρατημένοι λόγω οικονομικής στενότητας. Η κίνηση παρουσιάζει μείωση, με τους επαγγελματίες να εκφράζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον προβληματισμό τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος θα είναι λιτό σε σύγκριση με τις παλαιότερες εποχές, πριν από την κρίση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι τιμές στα θαλασσινά, που κατά παράδοση κυριαρχούν στο σαρακοστιανό τραπέζι, διατηρούνται κατά μέσο όρο στα περσινά επίπεδα, ενώ όπως αναφέρει ο Λευτέρης Ξηρακιάς, ο οποίος διατηρεί κεντρικό ιχθυοπωλείο, ο κόσμος είναι συγκρατημένος, η ζήτηση είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές και οι περισσότεροι προμηθεύονται την τελευταία στιγμή θαλασσινά για το σαρακοστιανό τραπέζι, κυρίως οστρακόδερμα. Δεν είναι ωστόσο λίγοι οι καταναλωτές, που προμηθεύονται νωρίτερα σουπιές και χταπόδια, τα οποία διατηρούν στην κατάψυξη.

Για «αυξημένες τιμές στα λαχανικά λόγω της κακοκαιρίας που προηγήθηκε» κάνει λόγο ο οπωροπώλης Βασίλης Tσιβίκης, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «υπάρχει μειωμένη κίνηση. Ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος και συνήθως οι περισσότεροι ψωνίζουν την τελευταία στιγμή».

Για πολύ συγκρατημένες αγορές κάνει λόγο από την πλευρά του και ο Πρόδρομος Χριστοφορίδης, ιδιοκτήτης μάρκετ, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι αρκετοί προμηθεύονται την τελευταία στιγμή σαρακοστιανά, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι το έθιμο θα τηρηθεί και φέτος από τους καταναλωτές.

Η τιμή της λαγάνας, τέλος, θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα, παρά την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, στο σουσάμι και το αλεύρι, αλλά και του λειτουργικού κόστους. «Ολοι οι φούρνοι της γειτονιάς θα προσφέρουν λαγάνα με την περσινή τιμή, που κυμαίνεται από 2,50 έως 3 ευρώ» όπως ανέφερε ο πρόεδρος των αρτοποιών Κωνσταντίνος Τσουράπας. Ο ίδιος επισημαίνει, ωστόσο, ότι το σύνολο των επαγγελματιών συμπιέζει το κόστος για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού στην περίοδο της κρίσης.

Τιμές σαρακοστιανών

Ο χαλβάς παραμένει σταθερή αξία και κατέχει ξεχωριστή θέση διαχρονικά στο τραπέζι της Σαρακοστής, καθώς ο κόσμος τον έχει εντάξει στην καθημερινότητά του. Οι τιμές ανά κιλό, κατά μέσο όρο, διαμορφώνονται ως εξής: Ο χαλβάς με γεύση βανίλιας 6,90 – 9 ευρώ το κιλό, με αμύγδαλο 7,50 – 10 ευρώ, με κακάο φουντούκι και σταφίδα 6,20 ευρώ η συσκευασία του μισού κιλού.

Οι τιμές στις πίκλες, που συνδέονται με το τραπέζι της Σαρακοστής, ποικίλλουν από 2,90 – 4,90 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, ο ταραμάς αναλόγως ποιότητας κυμαίνεται από 4,90 έως 15 ευρώ το κιλό και οι ελιές από 4 ευρώ έως 7 το κιλό.

Τα θαλασσινά κατέχουν επίσης σημαντική θέση στο σαρακοστιανό τραπέζι, με τις τιμές ανά κιλό να ποικίλλουν, αλλά για τις ανάγκες του ρεπορτάζ καταγράψαμε τον μέσο όρο. Οι σουπιές ανά κιλό κοστίζουν από 12 μέχρι 14,80 ευρώ, τα χταπόδια από 15 μέχρι 18 ευρώ, τα μύδια 4,5 ευρώ περίπου, τα θράψαλα 8 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο. Η τιμή στα καλαμαράκια υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 20 ευρώ το κιλό, στις γαρίδες από 5 μέχρι 12 ευρώ το κιλό και στις καραβίδες από 15 ευρώ και άνω το κιλό αναλόγως μεγέθους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου