ΤΟΠΙΚΑ

Σε έξαρση περιστατικά σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων

σε-έξαρση-περιστατικά-σεξουαλικής-βί-594625

Από ένα περιστατικό τον χρόνο, πλέον η Δικαιοσύνη στον Βόλο μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τέσσερα ετησίως

Σε έξαρση τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, που απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Στις δικαστικές αίθουσες στον Βόλο φθάνουν ολοένα και συχνότερα περιστατικά σεξουαλικής βίας στην οικογένεια με θύματα και ανήλικα παιδιά από την περιοχή της Θεσσαλίας. «Κάποτε είχαμε ένα περιστατικό τον χρόνο. Πλέον μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τρεις και τέσσερις υποθέσεις τον χρόνο», ανέφερε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Βόλου Κωνσταντίνος Μαρτίνος σε εκδήλωση με θέμα την αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο και στην οικογένεια, που πραγματοποίησαν χθες από κοινού οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνο, πρόκειται για «ένα ενδημικό φαινόμενο, που δυστυχώς εμφανίζεται τακτικά». Οπως μάλιστα σημείωσε ο ίδιος, πρόκειται για περιστατικά που δύσκολα μπορούν να αποδειχθούν, ιδίως μετά την πάροδο ετών. «Εχουμε και καταδίκες και αθωώσεις κι αυτό γιατί δύσκολα αποδεικνύονται περιστατικά, όπως ένας βιασμός παιδιού, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ακόμη όμως κι η επιβολή μιας ποινής δεν είναι πανάκεια. Οπως είναι διαμορφωμένο το πλαίσιο του ποινικού μας κώδικα, αν επιβληθεί μία ποινή και ανασταλεί δεν λειτουργεί και τόσο αποτρεπτικά», σημείωσε ο κ. Μαρτίνος υπογραμμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη στη Θεσσαλία έρχεται αντιμέτωπη με περιστατικά, που παραπέμπουν σε τραγικές καταστάσεις σεξουαλικής βίας μέσα στην οικογένεια.

Στη διάρκεια της εκδήλωση η εισαγγελέας Ανηλίκων Μαρία – Σοφία Βαΐτση αναφέρθηκε στη βία και στις μορφές της, αλλά και στις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την πρόληψη καταστάσεων. Εστιάζοντας στην περίπτωση του σχολείου, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να είναι παρατηρητικοί για να εντοπίσουν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά ενός μαθητή και πρότεινε οι εκπαιδευτικοί να προσπαθήσουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μαθητών τους.

Για αύξηση των περιστατικών βίας σε βάρος ανηλίκων έκανε λόγο από την πλευρά του και ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Γιώργος Ντιζές υποστηρίζοντας ότι και πάλι ο αριθμός των περιστατικών που καταγγέλλονται δεν αποκαλύπτει την πλήρη εικόνα του φαινομένου, που αφορά κυρίως σε περιστατικά διαδικτυακής βίας.

Ο κ. Ντιζές αναφέρθηκε στην προληπτική δράση, που αναπτύσσει η ΕΛΑΣ μέσα στα σχολεία και στην καλή σχέση που έχει δομηθεί με εκπαιδευτικούς, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές.

Στον ρόλο των εκπαιδευτικών ως «φύλακες – άγγελοι» των μαθητών τους αναφέρθηκε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, υποστηρίζοντας ότι η αντιμετώπιση της βίας σε βάρος ανηλίκων είναι πλέον μία μεγάλη πρόκληση. «Δεν είναι συχνό φαινόμενο ευτυχώς, όμως τα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί πληθαίνουν», είπε μεταξύ άλλων.

Στην ημερίδα μίλησαν και εκπρόσωποι της «Πρότασης Ζωής», ενός φορέα που εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης βίας τόσο μέσα στα σχολεία, όσο και μέσω ομιλιών σε γονείς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου