ΤΟΠΙΚΑ

Εργαλείο πρόληψης πυρκαγιών δια χειρός… Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

εργαλείο-πρόληψης-πυρκαγιών-δια-χειρ-595740

Αλλά και αντιμετώπισης συμβάντων με δρομολόγηση πυροσβεστικών οχημάτων σε πραγματικό χρόνο

Η εθνική τραγωδία που συντελέστηκε στο Μάτι της Αττικής το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και οι απογυμνωμένες από σύγχρονα εργαλεία υπηρεσίες πρόληψης και κατάσβεσης, που πολλές φορές καλούνται να λειτουργήσουν εμπειρικά, οδήγησαν τον μηχανικό χωροταξίας Σταύρο Σακελλαρίου να αναζητήσει ένα εργαλείο πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών. «Πρόκειται για ένα ζήτημα επίκαιρο, αλλά και μία αναγκαιότητα για τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και κατάσβεσης των πυρκαγιών», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μεταδιδακτορικός υπότροφος του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τον τελευταίο έναν χρόνο ο κ. Σακελλαρίου δουλεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου πρόληψης, αλλά και κατάσβεσης πυρκαγιών που αναμένεται να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της πολιτικής προστασίας. Η έρευνα επικεντρώνεται στις δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Χαλκιδικής, ωστόσο το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο των υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με την προσαρμογή των απαιτούμενων εφαρμογών.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του, που διανύει ήδη τον δεύτερο χρόνο και χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Σακελλαρίου δημιουργεί έναν χάρτη πιθανοτήτων εκδήλωσης πυρκαγιών στην περιοχή της Χαλκιδικής. Μάλιστα ο κ. Σακελλαρίου από τα προκαταρκτικά κιόλας στάδια της έρευνας διαπίστωσε ότι σε περιοχές στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί πυρκαγιά, διαπίστωση που επιβεβαιώθηκε το περσινό καλοκαίρι. Για τη μοντελοποίηση της επικινδυνότητας λήφθηκαν υπόψη τόσο η βλάστηση της περιοχής (κυρίως κωνοφόρα και θάμνοι) που ευνοεί την εκδήλωση και εξάπλωση της πυρκαγιάς, όσο και η απουσία αντιπυρικών ζωνών, αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για τουριστικό προορισμό και όπου συγκεντρώνεται μεγαλύτερη ανθρώπινη δραστηριότητα τόσο πιο υψηλός είναι ο κίνδυνος. Κάτι αντίστοιχο αφορά και στην περιοχή του Πηλίου.

Στη συνέχεια βάσει του ίδιου εργαλείου επιχειρείται να καταγραφούν οι επιπτώσεις τόσο σε φυσικούς, όσο και σε πολιτιστικούς πόρους και ενδεχομένως ανθρώπινες ζωές, ώστε μέσα από την ποσοτικοποίηση να προκύψουν τα μέτρα πρόληψης και κατάσβεσης.

«Πρόκειται για ένα μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί μέσα από κατάλληλες προσαρμογές σε όλες τις δασικές εκτάσεις», επεσήμανε ο κ. Σακελλαρίου υπογραμμίζοντας μία ακόμη δυνατότητα του συστήματος, να δείχνει στα πυροσβεστικά οχήματα τη βέλτιστη διαδρομή προκειμένου να σπεύσουν το δυνατό συντομότερα στην εστία του συμβάντος και σε περίπτωση που υπάρξουν εμπόδια, δεδομένου ότι η φωτιά είναι δυναμικό φαινόμενο και εξαπλώνεται, να υπάρχει δυνατότητα αναδρομολόγησης.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν προχθές. Επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής εργασίας είναι ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Αθανάσιος Σφουγγάρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου