ΤΟΠΙΚΑ

Διονύσης Σιμόπουλος: «Πιθανή η μετοίκηση στη Σελήνη»

διονύσης-σιμόπουλος-πιθανή-η-μετοίκ-598868

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη ζωή στους άλλους πλανήτες – Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του

Πραγματικότητα και όχι σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι η πιθανότητα μελλοντικής μετοίκησης στη Σελήνη, η οποία βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση από τη Γη σε σύγκριση με τον Αρη. Τα παραπάνω δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Διονύσης Σιμόπουλος, διακεκριμένος φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι «δεν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του «Η άνοιξη του σύμπαντος. Τα πρώτα βήματα και η εξέλιξή του» στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο βραβευμένος επιστήμονας μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, απαντώντας ταυτόχρονα σε ερωτήματα που αφορούν στο Διάστημα και τα μυστήρια που κρύβονται πέρα από το ηλιακό σύστημα.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μετοίκησης του ανθρώπου στο Διάστημα, ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι: «Ο άνθρωπος γεννήθηκε πάνω στη Γη. Ολη του η φυσιολογία είναι διαμορφωμένη για να ζήσει σε αυτόν τον πλανήτη. Σε οποιονδήποτε άλλο πλανήτη είναι δύσκολη η μετοίκηση και η διαβίωση. Παρόλα αυτά η διαβίωση στη Σελήνη είναι πολύ πιο εύκολη σε σύγκριση με τον Αρη», υπογράμμισε. Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε, θεωρεί ότι μάλλον θα δημιουργηθεί μικρή κοινότητα ανθρώπων σε πρώτη φάση στη σελήνη, οι οποίοι «στις πρώτες δεκαετίες θα είναι εκεί για να μελετήσουν το περιβάλλον και να διαμορφώσουν παρόμοιες συνθήκες για να μπορέσουμε ίσως στο μέλλον να έχουμε μεγαλύτερες μετακινήσεις ανθρώπων προς τη σελήνη», είπε.

Το ερώτημα που διατυπώνεται από αρκετούς είναι αν υπάρχει ζωή στο Διάστημα, με τον κορυφαίο αστροφυσικό να αποφαίνεται ότι «στην ουσία δεν έχουμε καμία ένδειξη μέχρι τώρα για την ύπαρξη ζωής, ούτε απόδειξη, αλλά μιλάμε πάντοτε για πιθανότητες. Στα τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανήτες που υπάρχουν στο Σύμπαν μόνο σε έναν πλανήτη δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε η ζωή;» αναρωτήθηκε.

Κλείνοντας κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι «η Γη είναι το σπίτι μας και θα πρέπει αυτό το σπίτι να το προσέξουμε, γιατί σημειωτέον μας έχει βοηθήσει να επιβιώσουμε χιλιάδες χρόνια, δισεκατομμύρια χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ζωή εδώ πάνω. Θα πρέπει να προσέξουμε πρώτα τη Γη μας και μετά τα υπόλοιπα», τόνισε.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η ομάδα TALOS, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη», ενώ πυκνό ακροατήριο παρακολούθησε την ενδιαφέρουσα συνομιλία του διακεκριμένου αστροφυσικού με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου