ΤΟΠΙΚΑ

Μία στις τρεις γυναίκες σε μερική απασχόληση

μία-στις-τρεις-γυναίκες-σε-μερική-απασ-599812

Δραματική αύξηση της ευέλικτης εργασίας στην Ελλάδα καταγγέλλει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας

Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών και η εξάλειψη της μερικής απασχόλησης, που σημειώνει ραγδαία αύξηση φθάνοντας το 35,5%, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας. Τα ένα τρίτο των εργαζόμενων γυναικών εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, όπως υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Βόλου με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ρίτσα Κωτή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στην Ελλάδα το ποσοστό της μερικής απασχόλησης διπλασιάστηκε τα χρόνια της κρίσης και προσεγγίζει το 10% του συνόλου των εργαζομένων», ενώ σημείωσε ότι «όσον αφορά στους γονείς το 38,9% των μητέρων εργάζεται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης σε σύγκριση με το 5,8% των πατέρων». Η ίδια έκανε λόγο για «εργασιακή ζούγκλα» εκφράζοντας ανοιχτά το αίτημα για «μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Δυναμικές κινητοποιήσεις

Οι δράσεις, που προγραμματίζει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ξεκίνησαν χθες με την ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Ν. Ιωνίας.

Στη διάρκεια της εβδομάδας τα μέλη του Συλλόγου θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό σε χώρους εργασίας, ενώ την Παρασκευή 8 Μαρτίου θα βρίσκονται στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση με θέμα «Το πραγματικό περιεχόμενο της συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων» και θα προβληθεί οπτικό υλικό με θέμα «Δικαιώματα γυναικών, ατομική υπόθεση ή κοινωνική ανάγκη;».

Επίσης στα τέλη Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη για όλα τα παιδιά» μαζί με την πρωτοβουλία αδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας.

Αιτήματα που ζητούν λύση

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Λίλα Πέτρου αναφέρθηκε από την πλευρά της στο πλαίσιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων των γυναικών. Τα αιτήματα είναι «μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερό ωράριο εργασίας που θα κατοχυρώνεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας με επτάωρο, πενθήμερο, 35ωρο. Ασφάλιση για όλες τις εργαζόμενες με σταθερή εργασία, κατάργηση των μισθών πείνας. Καμία εργαζόμενη ή εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ», είπε. Επίσης ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας διεκδικεί «επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού και μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας».

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραβρέθηκαν η Μαρία – Ελένη Βαλσάμη και η Αικατερίνη Τζιουμάκη, τα μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας επανέφεραν το αίτημα της απομάκρυνσης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τον οικοδομικό ιστό και παράλληλα της αλλαγής στη νομοθεσία, ζητώντας «τον καθορισμό ασφαλών ορίων απόστασης για την τοποθέτηση κεραιών από κατοικημένες περιοχές».

Τα μέλη του Συλλόγου ανέφεραν ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα «η υγεία των οικογενειών μας και ιδίως των παιδιών μας», καλώντας «όλους όσοι θιγόμαστε από αυτή την κατάσταση να υπερασπιστούμε την υγεία και τη ζωή τη δική μας, των παιδιών μας, των μαθητών μας, όλων των κατοίκων της περιοχής».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου