ΤΟΠΙΚΑ

Νωρίς – νωρίς οι πρώτες πυρκαγιές στο Ν. Πήλιο

νωρίς-νωρίς-οι-πρώτες-πυρκαγιές-στο-ν-445537

 

Δύο πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα χθες το πρωί στο Νότιο Πήλιο σήμαναν αυξημένο συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις της Μαγνησίας. Πίσω από τις δύο φωτιές, που χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των πυροσβεστών οι επιπτώσεις τους περιορίστηκαν στο ελάχιστο, βρίσκονταν οι βασικοί «ένοχοι» για την πρόκληση δασικών πυρκαγιών: αγρότες οι οποίοι καθάρισαν τις εκτάσεις τους από τα υπολείμματα με καύση.

Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη θέση «Ψωριανάκη Πουρνάρι», μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Αγίας Τριάδας Μηλεών. Ήταν το πρώτο κρούσμα ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς σε περιοχή ελαιοκαλλιέργειας, σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Νοτίου Πηλίου.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Π.Υ., από πλημμελή καύση κλαδιών την προηγούμενη μέρα. Η φωτιά που άναψαν καλλιεργητές για το καθαρισμό από υπολείμματα του οικοπέδου δεν σβήστηκε πριν την εγκατάλειψη του χώρου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη άμεσα με ισχυρές επίγειες δυνάμεις, προσωπικό και οχήματα και η επιχείρηση κατάσβεσης υπό το διοικητή της Π.Υ. Βόλου Πύραρχο κ. Μιχαλάκη. Οι φλόγες τέθηκαν υπό έλεγχο, πριν η πυρκαγιά λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και απειλήσει την περιοχή.

Την ίδια σχεδόν ώρα, δεύτερη εστία πυρκαγιάς στο Χόρτο Αργαλαστής κινητοποίησε το τοπικό πυροσβεστικό κλιμάκιο υπό τον υποπυραγό κ. Γιαννέλη. Και σε αυτή την περίπτωση η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Η Δημοτική Αρχή του Νοτίου Πηλίου εξήρε χθες την άμεση και έντονη προσπάθεια που κατέβαλαν οι πυροσβέστες για την προστασία του φυσικού κάλλους του Πηλίου, που έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλες πυρκαγιές.

Εφιστά την προσοχή των κατοίκων του Νοτίου Πηλίου στην καύση των κλαδιών και τις λοιπές αγροτικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό. «Θα πρέπει να χειρίζονται τις εστίες καύσης με τη μέγιστη προσοχή και να υπενθυμίσουμε ότι καμιά εστία δεν πρέπει να εγκαταλείπεται χωρίς επιτήρηση πριν σβήσει οριστικά ώστε να μην επαναληφθεί ξανά τέτοιο γεγονός», επισημαίνει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου