ΤΟΠΙΚΑ

Μένει χωρίς στέγη η ΟΕΒΕΜ εντός του 2019

μένει-χωρίς-στέγη-η-οεβεμ-εντός-του-2019-600919

Μετά την κατάργηση του συνδικαλιστικού πόρου 19 Σωματεία κινδυνεύουν με διάλυση – Αρνείται στέγαση στο κτίριο Μπρισίμη το Επιμελητήριο

Στον δρόμο απειλούνται να οδηγηθούν δεκαεννέα πρωτοβάθμια Σωματεία της Μαγνησίας. Μετά την κατάργηση του συνδικαλιστικού πόρου στις 31 Δεκεμβρίου του 2017, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να ανταποκρίνεται στα ενοίκια και τα λειτουργικά έξοδα.

Η Ομοσπονδία απευθύνει κάλεσμα προς τους τοπικούς φορείς να βρεθεί μία λύση μεταφοράς της σε ένα άλλο κτίριο, που να καλύπτει τις ανάγκες.

Η ΟΕΒΕΜ βρίσκεται προ αδιεξόδου μετά και την αρνητική απόφαση της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας να παραχωρήσει χώρο του κτιρίου Μπρισίμη για τη στέγαση των γραφείων της και των πρωτοβάθμιων Σωματείων της. Στη ετήσια γενική συνέλευσή της την ερχόμενη Τετάρτη θα θέσει το θέμα.

«Το ενοίκιο του κτιρίου μας στην Παύλου Μελά ανέρχεται στα 800 ευρώ μηνιαίως, ενώ με τα λειτουργικά έξοδα προσεγγίζει περίπου τα 1.200 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και τη γραμματειακή υποστήριξη της ΟΕΒΕΜ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι ένα πολύ ζωντανό και ιστορικό κύτταρο της περιοχής με σημαντική συμμετοχή στα κοινά απειλείται άμεσα», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφων Πλαστάρας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 καλύφθηκε με έξοδα των Σωματείων. Το δεύτερο εξάμηνο πληρώθηκε από την ΟΕΒΕΜ, η οποία αναμένει τώρα να καλύψει τα έξοδα από τα Σωματεία. Ομως, κάποια από τα Σωματεία εκτιμάται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα και γι’ αυτό η Ομοσπονδία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο, ζήτημα που θα αντιμετωπίσει βίαια μέσα στο 2019.

«Η νομοθεσία κατήργησε τον συνδικαλιστικό πόρο που καταβαλλόταν στις Ομοσπονδίες και κατ’ επέκταση στα Σωματεία. Τα χρήματα πλέον κρατιούνται από το κράτος», εξηγεί ο ίδιος.

Εξαιτίας της κατάργησης του πόρου το Επιμελητήριο Μαγνησίας αναγκάστηκε να μην μπορεί να χρηματοδοτεί τα ενοίκια των Σωματείων.

«Αυτό που μπορεί να κάνει το Επιμελητήριο είναι να μας παραχωρήσει χώρο στο κτίριο Μπρισίμη, κάτι το οποίο η Ομοσπονδία το έχει ήδη θέσει υπόψη της Διοικητικής Επιτροπής και έχει λάβει αρνητική απάντηση σε πρώτη φάση», λέει ο κ. Πλαστάρας.

Ο ίδιος απευθύνει πρόσκληση προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλη Μπασδάνη να επανεξετάσει το αίτημα. «Το κτίριο είναι μονίμως κλειστό. Ομως, είναι ένας ιδανικός χώρος για να συστεγαστούν όλοι οι φορείς της Μαγνησίας, δηλαδή οι δύο ΟΕΒΕΜ, ο Εμπορικός Σύλλογος, τα πρωτοβάθμια Σωματεία των Ομοσπονδιών, η Ενωση Ξενοδόχων κ.ά.

Υπάρχει και η σύνδεση με την κεντρική αίθουσα του Επιμελητηρίου, που σημαίνει ότι θα υπάρξει και στέγαση και αξιοποίηση της κεντρικής αίθουσας στον β’ όροφο όπου εκεί μπορούν να γίνονται συνελεύσεις και εκδηλώσεις στον χώρο που είναι το σπίτι του επιχειρηματία. Αυτά τα δύο κτίρια συνδέονται με διάδρομο» εξηγεί ο ίδιος.

Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα σε όποιον άλλο δημόσιο φορέα διαθέτει τέτοιο χώρο να ενημερώσει προκειμένου να κρατηθεί ζωντανό ένα ιστορικό κομμάτι της ιστορίας της Μαγνησίας, το οποίο έχει προσφέρει τόσα πολλά κατά το παρελθόν και σίγουρα θα προσφέρει περισσότερα στο μέλλον. Η ΟΕΒΕΜ έχει ανάγκη από έναν χώρο έκτασης περίπου 300 – 400 τετραγωνικών μέτρων.

Αλλος ο σχεδιασμός της πτέρυγας Μπρισίμη, λέει το Επιμελητήριο

«Εμείς χρηματοδοτούμε και τα πρωτοβάθμια Σωματεία για δράσεις, καθώς και τις δύο ΟΕΒΕΜ. Και δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε χώρο μέσα στο Επιμελητήριο στην πτέρυγα Μπρισίμη, διότι η πτέρυγα Μπρισίμη έχει σχεδιαστεί για άλλου είδους χρήσεις», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαδάνης που ρωτήθηκε για το θέμα ενημερώνει ότι η πτέρυγα Μπρισίμη έχει σχεδιαστεί για αίθουσες όπου θα διοργανώνονται αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια, ενώ ένα άλλο μέρος της θα έχει καθαρά μουσειακό χαρακτήρα. «Ο χώρος δεν είναι τέτοιος που να επαρκεί για τις δύο ΟΕΒΕΜ, διότι και η άλλη ΟΕΒΕΜ δεν έχει στέγη, καθώς φιλοξενείται από το Σωματείο Αρτοποιών», προσθέτει.

Τα Σωματεία που κινδυνεύουν

Η ΟΕΒΕΜ έχει ως μέλη της 30 Σωματεία. Από αυτά τα δέκα εννέα σωματεία στεγάζονται στο κτίριο της Παύλου Μελά. Αυτά είναι ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών, ο Σύλλογος Ψυκτικών Κλιματιστικών, το Σωματείο Εμπόρων Υαλοπινάκων και Καθρεφτών, ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών, ο Σύλλογος Αγγειοπλαστών Κεραμιστών, ο Σύλλογος Οδοντοτεχνιτών, ο Σύλλογος Ραπτών Καταστηματαρχών, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Μέσης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστών, η Ενωση Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών, ο Σύνδεσμος Εργοδηγών Εργοληπτών και Ηλεκτρολόγων, ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών – Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων, ο Σύλλογος Επιπλοποιών Ξυλουργών και Συναφών Επαγγελμάτων, η Ενωση Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ειδών Ενδυσης, το Σωματείο Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων, το Σωματείο Πτυχιούχων Χειριστών Ιδιοκτητών Μηχανημάτων Εκτελεστικών Τεχνικών Εργων, ο Σύλλογος Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών, ο Σύλλογος Εμπόρων Ειδών Υγιεινής και ο Σύλλογος Υδραυλικών.

Επισημαίνεται ότι το υπάρχον κτίριο στέγασης της ΟΕΒΕΜ στην Παύλου Μελά είχε ανακαινιστεί πλήρως επί προεδρίας στο Επιμελητήριο Μαγνησίας του Γιώργου Σπηλιόπουλου.

Ομως, σήμερα η παραμονή στο κτίριο εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολη.

«Το στεγαστικό είναι πλέον ένα μεγάλο θέμα για την Ομοσπονδία, καθώς οι εποχές που διανύουμε είναι πάρα πολύ δύσκολες. Οι συνδικαλιστικοί Σύλλογοι παρουσιάζουν αντικειμενική αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα, κάτι το οποίο είναι λογικό. Αν απομακρυνθούν από τον χώρο οι Σύλλογοι υπάρχει ο κίνδυνος να διαλυθούν», λέει από την πλευρά του ο ταμίας της ΟΕΒΕΜ Γιάννης Φόβος.

Οταν καταβαλλόταν ο συνδικαλιστικός πόρος η ΟΕΒΕΜ διένειμε τα χρήματα κατά 45% στα Σωματεία και κατά 55% στην Ομοσπονδία. «Παλαιότερα το Επιμελητήριο κατέβαλε αυτόν τον πόρο, ενώ επιδοτούσε και μέρος της ΔΕΗ. Τώρα δεν χρηματοδοτεί παρά μόνο δράσεις πρωτοβάθμιων Σωματείων», εξηγεί ο ίδιος.

Η ΟΕΒΕΜ χρειάζεται σήμερα 14.000 ευρώ τον χρόνο για τα ενοίκια και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα όπως νερό, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ασφάλιστρα. «Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να μειώσουμε τα έξοδά μας. Να αναζητήσουμε έναν άλλο χώρο, ενώ σήμερα λειτουργούμε ενιαία με όλα τα Σωματεία μας», τονίζει.

Να επισημανθεί ότι η ΟΕΒΕΜ έχει έναν ιδιόκτητο χώρο επί της οδού Κουταρέλια, όμως είναι έκτασης μόλις 30 τετραγωνικών μέτρων και δεν μπορεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες.

Τα Σωματεία οδηγούνται σε κατακερματισμό

Το στεγαστικό είναι ένα θέμα που «καίει» τους επαγγελματοβιοτέχνες. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Σεραφείμ Μαουσίδης λέει ότι «αν τα γραφεία της ΟΕΒΕΜ κλείσουν, τότε τα πρωτοβάθμια σωματεία θα κατακερματιστούν. Το Σωματείο Ηλεκτρολόγων έχει 150 ενεργές επιχειρήσεις που σημαίνει 150 οικογένειες. Αυτές την επόμενη μέρα δεν θα έχουν γραφεία θα είναι στον δρόμο, ενώ είμαστε ένας κλάδος που είναι απαραίτητος και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί θέμα». Τόνισε λοιπόν ότι οι τοπικοί φορείς πρέπει να βρουν λύση στο πρόβλημα. «Λειτουργούμε για την ασφάλεια όλων των πολιτών. Το ρεύμα σκοτώνει», πρόσθεσε.

Η ΟΕΒΕΜ είναι τόπος αναπνοής

Τα γραφεία της ΟΕΒΕΜ πρέπει πάση θυσία να μείνουν ανοιχτά. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Αθανάσιος Σπύρου. «Προς Θεού, είναι κάθετη η άποψή μου ότι αυτός ο χώρος είναι τόπος αναπνοής για τα Σωματεία.

Ουδεμία σκέψη άλλη δέχομαι να επικρατήσει. Εάν τα Σωματεία δεν μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σημαίνει ότι δεν έχουν δυναμική. Πρέπει και τα μέλη να συνεισφέρουν», προέτρεψε ο ίδιος.

Αδυναμία καταβολής των συνδρομών

Ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας Βασίλης Τόπας λέει ότι απαιτείται να αναζητηθεί μία λύση περισσότερο οικονομική για τη στέγαση των γραφείων της ΟΕΒΕΜ και των Σωματείων. «Τα γραφεία μας είναι πολύ σημαντικά. Εχουμε αρχεία χρόνων. Μία ζωντανή ιστορία» τονίζει, όμως επισημαίνει ότι τα Σωματεία τα μοναδικά έσοδα που έχουν είναι από τη συμμετοχή σε προγράμματα. «Εμείς θέλαμε να πάμε στο Επιμελητήριο, αλλά αφού δεν μπορεί να βρεθεί εκεί χώρος πρέπει να αναζητήσουμε αλλού λύση. Δεν μπορούμε να διατηρηθούμε στο υπάρχον κτίριο με τις υπάρχουσες οικονομικές προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Δυσκολεύονται τα Σωματεία

Τα ενοίκια του πρώτου εξαμήνου του 2018 καλύφθηκαν πράγματι με τις συνδρομές των Σωματείων. Ομως, το β’ εξάμηνο πληρώθηκε από την Ομοσπονδία. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων Κομμωτών Μαγνησίας Στέλιος Κλητσινάρης λέει ότι κάποια Σωματεία δεν έχουν καθόλου πόρους. «Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε ανά ποσοστό τι αντιστοιχεί στο κάθε Σωματείο ένα ποσό της τάξεως των 750 ευρώ το εξάμηνο. Οπότε αν θα φύγουν κάποια Σωματεία, τότε ανεβαίνει το ποσοστό στους υπόλοιπους. Θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να επωμιστούμε ένα ενοίκιο σε μεγάλο ποσοστό. Μιλάμε για διάλυση λόγω των δεινών οικονομικών», πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου