ΤΟΠΙΚΑ

Αδειες ξύλευσης με… εγγυητική στον Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου

αδειες-ξύλευσης-με-εγγυητική-στον-δή-601098

Και όρο την επιδιόρθωση των ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, όπου κάθε χρόνο παρατηρούνται ζημιές

Αδειες ξύλευσης για την κάλυψη των αναγκών σε καυσόξυλα με καταβολή… εγγυητικής αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ζαγοράς –Μουρεσίου, λόγω των εκτεταμένων ζημιών που παρατηρούνται κάθε χρόνο στα δίκτυα και τις υποδομές στις δασικές περιοχές. Η εγγυητική, που θα ισχύσει τόσο για νομικά πρόσωπα, όπως είναι οι συνεταιρισμοί, όσο και για φυσικά πρόσωπα που θα κόψουν ξύλα για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών τους, θα επιστρέφεται μόνον εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Η πρόταση για την επιβολή εγγυητικής για όλους για τις ζημιές που παρατηρούνται τόσο στην οδοποιία, όσο και στα δίκτυα ύδρευσης, κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον αντιδήμαρχο Αποστόλη Σουλδάτο. Μάλιστα στο μέτρο συμφώνησε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με την εγγυητική δεν τιμωρούμε κάποιους. Κάποιοι όμως προκαλούν ζημιές, που θα πρέπει να επιδιορθωθούν. Αυτό θέλουμε να διαφυλάξουμε», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκ. Καμπούρης.

Την πρόταση καταψήφισε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Βασίλης Τσαπράζης, δηλώνοντας ότι «τα δημοτικά δάση δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο εμπορίας, αλλά πρέπει να αποτελούν κοινωνικό αγαθό. Για τον λόγο αυτό οι κάτοικοι του Δήμου μας θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υλοτομία του δημοτικού δάσους κατόπιν εγκρίσεως του Δασαρχείου Βόλου και σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου».

Το δημοτικό συμβούλιο επέμεινε στην επιβολή εγγυητικής. Με βάση την απόφαση που έλαβε, η εγγυητική ορίστηκε στις 3.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα και στα 300 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα αναλάβουν την ξύλευση για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων. Η εγγυητική θα προσκομίζεται κατά την έναρξη της περιόδου ξύλευσης και θα επιστρέφεται σε περίπτωση μη ύπαρξης ζημιών στα δίκτυα και στις υποδομές του Δήμου, μετά τη λήξη της περιόδου αυτής.

Με βάση την ίδια απόφαση, η ξύλευση για την κάλυψη των ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου για το 2019 θα γίνει το διάστημα από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Ορίστηκε ως επιπλέον προϋπόθεση της ανάθεσης της καυσοξύλευσης η επιδιόρθωση των ζημιών που θα προκληθούν στους αγροτικούς, δασικούς και δημοτικούς δρόμους, καθώς επίσης και στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η υποχρέωση, θα επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού από κάθε άλλη παρόμοια διαδικασία.

Τέλος, ορίστηκε ότι όποιος αναλάβει την ξύλευση για τη δημοτική ενότητα Μουρεσίου υποχρεωτικά θα προμηθεύσει με 16 χωρικά μέτρα ξυλείας δωρεάν το Νηπιαγωγείο Κισσού για την κάλυψη των αναγκών του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου