ΤΟΠΙΚΑ

«Το ΠΑΣΟΚ ομολογεί την αποτυχία του»

το-πασοκ-ομολογεί-την-αποτυχία-του-445596

Ενα νέο και ήδη προβεβλημένο πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής είναι αναμφίβολα ο δημοσιογράφος Γιάννης Μιχελάκης, ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Στη σημερινή του συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δηλώνει απόλυτα πεπεισμένος για την ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας και κάνει λόγο για δημοσκοπήσεις που προδιαγράφουν την ανοδική απήχηση του κόμματος. Ο Γιάννης Μιχελάκης εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η αποτυχία, η ασυνέπεια, ο εμπαιγμός που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβονται πια». Τέλος χαρακτηρίζει «παραμύθι του ΠΑΣΟΚ» το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο «για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία».
 
 
Είστε νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Πιστεύετε ότι η επιλογή σας για μια τόσο κομβική θέση μπορεί να αποτελέσει εκκίνηση για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού; Μετά από μια πετυχημένη καριέρα στη δημοσιογραφία τι σας οδήγησε στην αγκαλιά της φθαρμένης πολιτικής;
 
Η ανανέωση και η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού που θέλει και μπορεί να συμβάλει στον αγώνα της Παράταξης είναι εντολή της βάσης που δόθηκε στον Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές. Είναι εντολή που ο Πρόεδρός μας άρχισε να υλοποιεί από την πρώτη στιγμή και βεβαίως συνεχίζει.
Σε ό,τι με αφορά δεν σας κρύβω ότι ήταν εξαιρετικά τιμητική η πρόταση του Προέδρου και την αποδέχθηκα με χαρά. Κι αυτό γιατί πιστεύω απόλυτα στις αρχές και τις ιδέες που εκφράζει, πιστεύω στην ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία ανήκω ιδεολογικά από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια. Και βέβαια, πιστεύω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Όχι μόνον να φέρουμε τη Νέα Δημοκρατία στην πρωτοπορία, κυρίαρχη πολιτική δύναμη, αλλά και να απαντήσουμε στις προσδοκίες του κόσμου.
 
Πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους τους αξιόλογους νέους να στελεχώσουν το κόμμα σας και πιθανώς και τα μελλοντικά ψηφοδέλτια. Μπορεί σήμερα η Ν.Δ. να επιτύχει την αναγκαία ριζική ανανέωση ή παραμένει γερασμένος πολιτικός μηχανισμός με πολλά στεγανά;
 
Στεγανά δεν υπάρχουν. Και ο Αντώνης Σαμαράς το αποδεικνύει στην πράξη. Η ανανέωση, όμως, δεν είναι υπόθεση στιγμιαία και στατική. Είναι διαρκής και δυναμική. Ξεκίνησε, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Γνωρίζετε, άλλωστε, την πρόσκληση που ο ίδιος απεύθυνε στην πρόσφατη συνεδρίαση των Προέδρων των ΝΟΔΕ. Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανοιχτές τις πόρτες της στους πολίτες. Ότι δίνουμε ευκαιρίες συμμετοχής σε όλους και ζητάμε ν’ ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας. Ζήτησε να έρθουν κοντά μας καταξιωμένοι συμπολίτες μας -και ιδιαίτερα νέοι επιστήμονες και νέοι επαγγελματίες- χωρίς προγενέστερη πολιτική εμπειρία, αλλά με διάθεση για προσφορά στην κοινωνία και με αγάπη για την πατρίδα.
 
Δεκαοκτώ μήνες μετά την ευρεία εκλογική ήττα η Νέα Δημοκρατία σε ποιο βαθμό έχει ανασυνταχτεί; Αρκούν τα νέα γραφεία για ένα νέο ξεκίνημα;
 
Τα νέα γραφεία ασφαλώς συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών μας, στη βελτίωση των λειτουργιών του κόμματος, στην εξοικονόμηση δυνάμεων και πόρων. Έχουν και πρακτική και συμβολική αξία. Η ανασύνταξη ξεκίνησε και δεν σταματά. Είναι μια διαρκής προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Φαίνονται ξεκάθαρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
 
Το Μνημόνιο λειτουργεί ως ολετήρας για την εκλογική δύναμη της κυβέρνησης, όμως η Νέα Δημοκρατία δεν δείχνει ικανή να καρπωθεί αντίστοιχα πολιτικά οφέλη. Έχει αποκαταστήσει η Ν.Δ. σχέσεις εμπιστοσύνης με το εκλογικό σώμα;
 
Πρώτ’ απ’ όλα, όπως το ξέρετε, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, από τις 10 και πλέον μονάδες που ήταν στις εκλογές, μειώθηκε κάτω από τις δύο μονάδες.
Δεύτερον, η μείωση αυτή, που ξεκίνησε από την επόμενη της εκλογής του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος, συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς.
Και τρίτον, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, οι πολίτες –το πιστεύω ακράδαντα- δεν θα απαντήσουν με το «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Κι ούτε θα μείνουν στον καναπέ. Θα πάρουν απόφαση για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών του. Όμως! Δεν μένουμε στην πίστη αυτή. Ευθύνη μας είναι να πείσουμε τους αναποφάσιστους ότι έχουμε πρόταση που θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Καταλαβαίνουμε και την απογοήτευση και το θυμό τους. Δεν είναι, όμως, λύση η αποστασιοποίηση από την πολιτική.
Αυτό είναι το κάλεσμα που τους απευθύνουμε και αυτή είναι η ευθύνη μας.
 
Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα δικαιωθεί η αντιμνημονιακή σας πολιτική;
 
Δικαιώθηκε, ήδη, εδώ και καιρό. Το λένε οι αριθμοί που δεν βγαίνουν. Το λένε οι πολίτες που δεν αντέχουν άλλο. Το λένε ακόμη και βουλευτές, ακόμη και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, όμως, «εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια». Δυστυχώς για αυτούς. Όμως, δυστυχώς προπάντων για τη χώρα. Οι ίδιοι άρχισαν τώρα να φωνάζουν ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Σας θυμίζω τι έγινε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Αυτά που έγιναν προχθές, όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, απαίτησαν ομόφωνα από τον υπουργό τους, να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, δεν έχουν προηγούμενο. Ακούστηκε, μάλιστα, να λέγεται από τους ίδιους ότι η κυβέρνηση βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ομολογούν ότι καταρρέουν. Είναι σε αποσύνθεση. Επιτρέψτε μου όμως να υπογραμμίσω την κοινή, πλέον, διαπίστωση ότι η πολιτική τους δεν βγαίνει. Σας θυμίζω τι έλεγε και τι λέει τώρα, για τα μέτρα που παίρνει, ο κ. Παπακωνσταντίνου. Πριν ένα χρόνο διακήρυσσε πως, αν χρειαστούν νέα μέτρα, αυτό θα σημαίνει αποτυχία. Πριν από λίγο καιρό, σαν άλλος καλόγερος του Μεσαίωνα, βάφτιζε τα νέα μέτρα «διαρθρωτικές παρεμβάσεις». Τώρα ομολογεί πως πράγματι έρχονται καινούργια μέτρα και ισχυρίζεται πως δεν θα είναι οριζόντια. Η αποτυχία, η ασυνέπεια, ο εμπαιγμός που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβονται, πια.
Και κάτι ακόμη: Όλες οι εκτιμήσεις του Αντώνη Σαμαρά δικαιώνονται. Όλες οι προτάσεις του υιοθετούνται από ολοένα και περισσότερους. Ακόμη και η κυβέρνηση προσπαθεί να τις αντιγράψει. Το κάνει, όμως, αποσπασματικά και μόνο στα χαρτιά.
Η κατάσταση στην οικονομία και οι επιπτώσεις από τα μέτρα του μνημονίου έχουν προκαλέσει κρίση στην ελληνική κοινωνία. Εάν αποδεχτούμε τον ισχυρισμό της Ν.Δ ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, γεννάται το ερώτημα γιατί δεν ζητάτε πρόωρες εκλογές; Αισθάνεστε ότι δεν είστε ακόμη έτοιμοι να κυβερνήσετε ή επιλέγετε τελικά την τακτική του «ώριμου φρούτου»;
 
Κοιτάξτε. Εκλογές μπορεί να προκαλέσει μόνο ο Πρωθυπουργός. Τα σενάρια εκλογών τα διακινεί το ΠΑΣΟΚ. Είναι πάγια τακτική του. Το έκανε ως Αντιπολίτευση, το κάνει και ως κυβέρνηση. Ως Αντιπολίτευση είχε φτάσει στο σημείο να εκβιάζει ολόκληρη τη χώρα λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσει τον Παπούλια ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα προκαλέσει εκλογές και μετά θα τον ψηφίσει. Ως κυβέρνηση ο ίδιος ο Παπανδρέου άνοιξε το μπουκάλι με το «τζίνι» των πρόωρων εκλογών, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη. Ήταν μια απόπειρα εκβιασμού του Εκλογικού Σώματος. Απόπειρα που συνεχίστηκε με τις γνωστές διαρροές που είχαν ως στόχο τους τον εκβιασμό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Δεν ξέρω, αν ξέρει ο ίδιος ο Παπανδρέου τι τελικά θα κάνει. Εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν τις φοβόμαστε. Είμαστε πανέτοιμοι, όποτε κι αν τις αποφασίσει.
Λοιπόν: Τις λαϊκίστικες και ανεύθυνες πρακτικές του ΠΑΣΟΚ δεν τις αντιγράφουμε. Παιχνίδια με τους θεσμούς δεν παίζουμε. Όποτε, όμως αποφασίσουν εκλογές είναι καλοδεχούμενες. Είμαστε πανέτοιμοι.
 
Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι έχουν τη διάθεση να μας βοηθήσουν, αλλά εκφράζουν επιφυλάξεις αν το πολιτικό προσωπικό είναι σε θέση να βρει ένα modusvivendiκαι να στηρίξει τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο. Εσείς τι απαντάτε ως Ν.Δ.;
 
Ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Δεν αντιμετωπίζει καθόλου το χρέος, το οποίο αυξάνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το έλλειμμα, καθώς βαθαίνει την ύφεση και περιορίζει τα έσοδα. Το γεγονός ότι το περσυνό έλλειμμα κινήθηκε δύο μονάδες πιο πάνω από ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη αυτών που λέει ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή. Το γεγονός ότι η υστέρηση των εσόδων από τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου ξέφυγε από κάθε πρόβλεψη, επιβεβαιώνει ότι τα αδιέξοδα του Μνημονίου εντείνονται. Δικαιώνει αυτό που λέμε: Ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής.
 
Η εσωστρέφεια αποτελμάτωσε πολλές φορές τη δραστηριότητα του κόμματός σας. Η πρόσφατη συνέντευξη του Γιώργου Αλογοσκούφη άνοιξε θέματα για τον πρώην πρωθυπουργό και την πενταετία της Νέας Δημοκρατίας. Η σημερινή ηγεσία νιώθει ότι όλα αυτά δεν την αφορούν;
 
Ο Αντώνης Σαμαράς κοιτάει μπροστά. Τους λογαριασμούς με το παρελθόν, όπως έχει πει και ο ίδιος, τους έχει κλείσει. Κοιτάει τον κόσμο που υποφέρει. Αναζητά και προετοιμάζει λύσεις για την έξοδο από την κρίση, για την ανάκαμψη της οικονομίας, για την ανακούφιση εκείνων που δεν αντέχουν άλλο. Αυτά είναι που αφορούν τον κόσμο. Και αυτά που αφορούν τον κόσμο αφορούν, πρώτ’ απ’ όλα, και εμάς.
 
Πόσο πειστική είναι η πολιτική θέση «έχουμε κλείσει τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν»;
 
Πιστεύω ότι το αντιλαμβάνεται πολύ καλά ο κόσμος. Το παραμύθι του ΠΑΣΟΚ ότι για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία, ακούγεται πλέον από τους πολίτες σαν πρόκληση και εμπαιγμός. Και τέλος πάντων, 18 μήνες κυβέρνηση είναι πλέον το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να σταματήσει να θεωρεί ότι ακόμα είναι αντιπολίτευση.
 
Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων για την αξιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για τη Νέα Δημοκρατία;
 
Η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε πρώτη το ζήτημα. Με μια διαφορά: Ότι μίλησε -και μιλά- για αξιοποίηση και όχι για εκποίηση. Έχει προτείνει, μάλιστα, συγκεκριμένους τρόπους που, όχι μόνον θα φέρουν άμεσα έσοδα για τη μείωση του χρέους, αλλά θα συμβάλουν -και μάλιστα αποφασιστικά- στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Για περισσότερα, όμως, θα περιμένετε το επικαιροποιημένο πρόγραμμά μας, θα περιμένετε το Ζάππειο ΙΙ, που ήδη προετοιμάζεται.
Εχετε αρκετές φορές θέσει θέμα για την προβολή των θεμάτων που αφορούν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εκτιμάτε ότι η Ν.Δ. αδικείται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Η κριτική σας αφορά αποκλειστικά στην κρατική τηλεόραση;
Εδωσα στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που αφορούσαν όλα τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει η υπερπροβολή -κυρίως από την κρατική τηλεόραση- του ΠΑΣΟΚ και το ακριβώς αντίθετο για τη Νέα Δημοκρατία. Και βέβαια δεν είναι μόνο το ζήτημα του χρόνου. Είναι και το περιεχόμενο των όσων λέγονται και των όσων δεν λέγονται, για το κάθε κόμμα. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό. Πιστεύω, όμως, ότι ο κόσμος το αντιλαμβάνεται, πια, πολύ καλά. Όσο κι αν προσπαθούν να ωραιοποιήσουν καταστάσεις που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν προσπαθούν να διαστρεβλώσουν καταστάσεις που αφορούν στη Νέα Δημοκρατία, όσο κι αν προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, δεν θα τα καταφέρουν.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου