ΤΟΠΙΚΑ

Το τσίκνισαν χθες τα σχολεία

το-τσίκνισαν-χθες-τα-σχολεία-603655

Μαθητές άναψαν κάρβουνα, έψησαν χιλιάδες σουβλάκια και το γλέντησαν τιμώντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Το… τσίκνισαν χθες τα σχολεία στη Μαγνησία. Μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία έως και τα Λύκεια τίμησαν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα μαθήματα σταμάτησαν στην τέταρτη ώρα του ωρολογίου προγράμματος και αμέσως μετά το σκηνικό μεταφέρθηκε στα σχολικά προαύλια…

Το σχολικό γλέντι για την Τσικνοπέμπτη στήθηκε σε όλα τα σχολεία, από τα Δημοτικά, μέχρι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Πρόκειται για μία… «μόδα» που ξεκίνησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια σε μικρό αριθμό σχολείων και πλέον έχει καταστεί θεσμός για το σύνολο σχεδόν των σχολικών μονάδων.

Οι ίδιοι οι μαθητές φρόντισαν για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να αγοραστούν σουβλάκια, λουκάνικα και αναψυκτικά, επιστράτευσαν… ψησταριές, άναψαν κάρβουνα και «πρωταγωνίστησαν» στο γλέντι στα σχολεία που συμπληρώθηκε από παραδοσιακή μουσική και χορό.

Στα Δημοτικά Σχολεία τα γλέντια διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, μέλη των οποίων ανέλαβαν και ρόλο… ψήστη. Στο 29ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, ο σύλλογος γονέων ήρθε σε συνεννόηση με τον σύλλογο διδασκόντων και από την τέταρτη διδακτική ώρα ξεκίνησαν οι προετοιμασίες. Οι γονείς έστησαν πέντε ψησταριές, έψησαν σουβλάκια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, έβαλαν ομπρέλες και έστησαν μπουφέδες, ενώ προσέφεραν αναψυκτικά σε όλους τους μαθητές, ευγενική χορηγία της ΕΨΑ. «Είμαστε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε η γιορτή για να τηρήσουμε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης», ανέφερε η διευθύντρια Ευαγγελία Κατσιαούνη.

Στα Γυμνάσια και Λύκεια, όπου τα παιδιά είναι μεγαλύτερης ηλικίας, οι ίδιοι οι μαθητές ανέλαβαν να ψήσουν σουβλάκια και λουκάνικα, άλλοι μπήκαν πίσω από τους μπουφέδες και άλλοι φρόντισαν για το μουσικό πρόγραμμα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έγιναν μία παρέα και το τσίκνισαν σε οικογενειακό κλίμα.

«Είναι μία ευχάριστη νότα. Το τσίκνισμα έχει γίνει πλέον έθιμο. Το θετικό είναι ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και γι’ αυτό κι εμείς τους επιβραβεύουμε», σημείωσε ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Βόλου Ανδρέας Συκιώτης, που και φέτος στήθηκε γλέντι για την Τσικνοπέμπτη. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι οι μαθητές με το πέρας του γλεντιού φροντίζουν να συμμαζεύουν και να καθαρίζουν τον χώρο του σχολείου.

Αλλά και στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι μαθητές το τσίκνισαν στο προαύλιο. Εστησαν μικρές ψησταριές, έψησαν σουβλάκια, έβαλαν μουσική και το γλέντησαν, σύμφωνα με τον διευθυντή Γιάννη Οικονομίδη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου