ΤΟΠΙΚΑ

Δραματική αύξηση αυτοκτονιών στη Μαγνησία

δραματική-αύξηση-αυτοκτονιών-στη-μαγ-603728

Περισσότερες από 50 κλήσεις ημερησίως στη γραμμή 1018 – Πεντακόσιοι Βολιώτες απευθύνθηκαν φέτος στον συμβουλευτικό σταθμό της Μητρόπολης Δημητριάδος

Δραματική αύξηση σημειώνεται στα περιστατικά αυτοκτονίας σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, με 50 κλήσεις αγωνίας να καταγράφονται καθημερινά στη γραμμή 1018, ενώ υπολογίζονται σε 500 οι Βολιώτες κάθε ηλικίας που ζητούν βοήθεια σε ετήσια βάση από τον συμβουλευτικό σταθμό της Μητρόπολης Δημητριάδος. Μέτωπο συνεργασίας συγκροτεί, στο μεταξύ, η Μητρόπολη Δημητριάδος με την «Κλίμακα» και τους τοπικούς φορείς, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στην ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της Εκκλησίας στην πρόληψη της αυτοκτονίας» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Ομιλητές ήταν ο Κυριάκος Κατσαδώρος επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας, ψυχίατρος, με θέμα «Περί ψυχικής υγείας» και η Ολγα Θεοδωρικάκου συντονίστρια του Κέντρου Ημέρας για την πρόσληψη της αυτοκτονίας, με θέμα «Η αναγκαιότητα πρωτοβουλιών στην πρόληψη της αυτοκτονίας».

Ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας μίλησε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της χθεσινής ημερίδας, επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση των περιστατικών, που καταγράφεται ως ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το παραπάνω φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό και δεν σχετίζεται κατ’ ανάγκη μόνο με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνουν πολλοί ενήλικες. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά και να προληφθεί, με εφόδιο τη συνένωση δυνάμεων.

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Ο διακεκριμένος ψυχίατρος σημείωσε ότι παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχει χαμηλό αυτοκτονικό προφίλ, το πρόβλημα υφίσταται, ενώ οι «επικίνδυνες» ηλικίες είναι από 45 έως 65 ετών, αλλά και οι πιο μεγάλες ηλικίες, που έχουν αυξητική τάση.

Το 2016 η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε 460 περίπου αυτοκτονίες πανελλαδικά, ενώ το 2015 είχαν φτάσει τις 550 και το 2014 καταγράφηκαν 600 αντίστοιχα. «Με προσπάθεια και συνεργασία μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» είπε.

Παραθέτοντας στοιχεία για τις κλήσεις που καταγράφονται στη γραμμή 1018 που λειτουργεί επί εικοσιτετράωρης βάσης είπε ότι «οι καθημερινές κλήσεις είναι γύρω στα 30 με 50 άτομα και τα τηλεφωνήματα άμεσης ανάγκης από όλη τη Ελλάδα είναι γύρω στα 20. Πιστεύω ότι όλοι μαζί ακόμη και τα μέσα μπορούν να βοηθήσουν, διότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί» υπογράμμισε.

Αποδέκτες προβλημάτων

Σημαντικός και πολυεπίπεδος είναι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει πλέον η Εκκλησία, καθώς οι πνευματικοί γίνονται πλέον αποδέκτες της αγωνίας και των προβλημάτων του κόσμου.

Αναφερθείς στο κοινωνικό φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος δήλωσε από την πλευρά του: «Εχουμε πλέον ένα πρόβλημα, γιατί είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να φτάνουν οι άνθρωποι στο έσχατο, απονενοημένο σημείο να αφαιρούν τη ζωή τους. Μας απασχολεί ιδιαίτερα, γιατί οι πνευματικοί γίνονται αποδέκτες των προβλημάτων των ανθρώπων και θέλουμε να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις για να προλαβαίνουν τις καταστάσεις αυτές». Ο κ. Ιγνάτιος επισήμανε παράλληλα ότι: «Οι άνθρωποι εκπέμπουν μηνύματα και οι ειδικοί γνωρίζουν πώς μπορούμε να τα διακρίνουμε και αυτός είναι ο στόχος, να μην αφήσουμε δηλαδή έναν άνθρωπο να απελπιστεί. Αλλωστε οι πνευματικοί έχουν αναλάβει πολλές φορές να αντιμετωπίσουν προβλήματα μέσα στις οικογένειες, αλλά και συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση».

Χέρι βοήθειας από τη Μητρόπολη

Η τοπική Εκκλησία με μπροστάρη τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο εδραιώνει δεσμούς συνεργασίας με τον οργανισμό «Κλίμακα» που εξειδικεύεται στο συγκεκριμένο πεδίο με δράσεις πρόληψης και συμβουλευτικό χαρακτήρα, προκειμένου να εντοπίζονται άμεσα και να παραπέμπονται αρμοδίως όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ψυχολογικά αδιέξοδα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Στο μέτωπο πρόληψης που συγκροτείται συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, προκειμένου να δοθεί χέρι βοήθειας σε όσους εκπέμπουν SOS.

Τη χθεσινή ημερίδα συντόνισε ο π. Σεβαστιανός Ζερβός υπεύθυνος του συμβουλευτικού σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος, που λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο με τη συνδρομή εθελοντών ψυχολόγων. Πλήθος κόσμου προσέρχεται ζητώντας βοήθεια ή μια συμβουλή από τους ειδικούς, ενώ όπως ανέφερε ο π. Σεβαστιανός η λίστα είναι ήδη πλήρης μέχρι τον Απρίλιο, ενώ υπάρχουν δεκάδες ακόμη αιτήματα σε αναμονή. Τα θέματα που απασχολούν όσους προσέρχονται είναι ποικίλα, αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, τις σχέσεις γονέων – παιδιών, αλλά και μεταξύ συζύγων, ενώ υπάρχουν πάντα δυνατά αντανακλαστικά και άμεση κινητοποίηση όταν παρίσταται ανάγκη. «Προσβλέπουμε σε συνεχή συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας και στη διευκόλυνση της παραπομπής αυτοκτονικών περιστατικών προς τα εκεί» σημείωσε ο π. Σεβαστιανός, ο οποίος συνδράμει ακούραστα όσους χρήζουν βοήθειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου