ΤΟΠΙΚΑ

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Περί ΕΣΠΑ και χρηματοδοτήσεων ο λόγος

δωροθέα-κολυνδρίνη-περί-εσπα-και-χρημ-603779

Εμμεση απάντηση στον υποψήφιο περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα

Απάντηση, εμμέσως πλην σαφώς, στον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος προχθές από τον Βόλο, παρουσιάζοντας θέσεις και υποψηφίους του συνδυασμού του, μίλησε για πολύ χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, έδωσε χθες μέσω της σελίδας της στο fb η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

«H Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό. Την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 ολοκληρώσαμε πρόγραμμα 2,318 δισ.! Στην προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 έχουμε εντάξει έργα στο τομεακό πρόγραμμα, το περιφερειακό και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ). Εντάξαμε 2 δισ. έργων με το ποσοστό των προκηρύξεων στο ΕΣΠΑ της Θεσσαλίας να φτάνει στο 123% και των εντάξεων στο 80%, εξ ου και η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε την Περιφέρεια Θεσσαλίας ως πρότυπο. Επίσης υλοποιούμε έργα 520 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, λόγω της αιρεσιμότητας, άργησε να ξεκινήσει και ευθύνη γι’ αυτό δεν φέρουν οι φορείς της Τ.Α. και δη η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στο νέο ΕΣΠΑ δεν εντάξαμε πολλά παλιά έργα σαν «γέφυρα», παρά εκείνα που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν οι φορείς υλοποίησης, με αποτέλεσμα αφενός να μη δεσμευτούν χρήματα από το νέο πρόγραμμα για παλιά έργα, αλλά αφετέρου να φανεί κατ’ επίφαση μειωμένη η απορροφητικότητα του νέου ΕΣΠΑ, διότι τα νέα έργα που εντάσσονται μέχρι να συμβασιοποιηθούν και να κατατεθεί ο α’ λογαριασμός απαιτείται ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τα έργα «γέφυρα» που είναι συνεχιζόμενα.

Επιβεβλημένο, επίσης, να μη ξεχνάμε τα capital controls, αλλά και την απεργία των μηχανικών, καθώς και τον νέο νόμο που ανέστειλαν, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τις κατασκευές έργων.

Τέλος, η όποια αργή πορεία των έργων και η μειωμένη απορροφητικότητα χρημάτων συνυφαίνεται με τους φορείς που τα υλοποιούν και τις τεχνικές τους υπηρεσίες που τα επιβλέπουν. Κατ’ αναλογία μπορεί ένα έργο να «τρέχει» και ένα να «καρκινοβατεί», κάτι που δεν έγκειται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, παρά η ίδια έχει την ευθύνη των έργων που οι δικές της Υπηρεσίες υλοποιούν και εκεί οι διαδικασίες τρέχουν πολύ γρήγορα», η απάντηση της κ. Κολυνδρίνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου