ΤΟΠΙΚΑ

«Ανοίγει» ταμείο με 100 εκατ. χρέος!

ανοίγει-ταμείο-με-100-εκατ-χρέος-445847

Με τις οφειλές των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Θεσσαλίας να αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, το «κλειδί» στο ταμείο της γυρίζει η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα στοιχεία της απογραφής, η οποία ολοκληρώθηκε, προκαλεί «ημικρανίες» στη διοίκηση της αιρετής Περιφέρειας, καθώς καλείται να αναπτύξει το δικό της σχεδιασμό σε έργα και δράσεις, με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες εξαιτίας της κρίσης και έχοντας κληρονομήσει ένα μεγάλο χρέος.

Με την κρατική χρηματοδότηση να μην ξεπερνά, όπως αναμένεται, τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως, η Περιφέρεια καλείται να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα: από πού θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη των οφειλών.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, το χρέος των τεσσάρων πρώην Νομαρχιών προκύπτει ότι ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτό να υπολογίζεται το χρέος των Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων των πρώην Νομαρχιών.

Τα 70 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν σε έργα που έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και σε δράσεις και προγράμματα που υλοποιήθηκαν.

Ένα ακόμη βάρος για την αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι το ποσό των 31.700.000 ευρώ για έργα που υλοποιήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί τα κονδύλια, προκειμένου να αποπληρωθούν.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα περίπου 15 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για έργα των τεσσάρων νομών, που έχουν ενταχθεί αλλά δεν έχουν δημοπρατηθεί, τότε το άνοιγμα της Περιφέρειας αγγίζει τα 115.000 ευρώ.

Αυτό που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι τα 70 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί καθαρό χρέος.

Από την απογραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκύψει οικονομικά στοιχεία που προβληματίζουν την αιρετή Περιφέρεια, ενώ για τη Μαγνησία φαίνεται ότι σε κάποια σημεία τους είναι «αλμυρά»…

Τα οικονομικά στοιχεία ανοίγουν στην τελική τους μορφή στα μέλη της Επιτροπής Απογραφής, η οποία συγκαλείται την ερχόμενη Δευτέρα. Στο μεταξύ η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη με αποκλειστικό θέμα τον ετήσιο προϋπολογισμό.

Την ερχόμενη Παρασκευή το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας συγκαλείται σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις. Η πρώτη για την απογραφή των περιουσιακών στοιχείων και η δεύτερη για την έγκριση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου