ΤΟΠΙΚΑ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» για την α΄ κατοικία

σε-αναμμένα-κάρβουνα-για-την-α΄-κατο-604822

Να προστατεύει όλες τις κατηγορίες οφειλετών ο νέος νόμος ζητά η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Βόλου

Εντονος προβληματισμός και ανησυχία κυριαρχούν στους κόλπους της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεδομένου ότι σήμερα 28 Φεβρουαρίου εκπνέει η ισχύς του νόμου Κατσέλη. Ο προβληματισμός επικεντρώνεται κυρίως στο πλαίσιο που θα διέπει τον «διάδοχο» νόμο που θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα, με την Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και το τοπικό παράρτημα να ζητούν από την Κυβέρνηση να νομοθετήσει την προστασία της κύριας κατοικίας για όλες της κατηγορίες των οφειλετών «ως ελάχιστη έκφραση του κράτους δικαίου εν μέσω της ισοπεδωτικής οικονομικής ύφεσης που μαστίζει τη χώρα από το έτος 2009», όπως επισημαίνεται.

Η Ενωση εκτιμά πως οι νέες ρυθμίσεις, που φαίνεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή, «δεν έχουν σκοπό να διασφαλίσουν τα ανωτέρω, αλλά φαίνεται να προσανατολίζονται, ουσιαστικά, στη διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, παραβλέποντας τα συνταγματικώς και διεθνώς προστατευόμενα δικαιώματα στην κύρια κατοικία και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Με επιστολή της στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εκφράζει την πάγια αντίθεσή της σχετικά με την κατάργηση του νόμου 3869/10 (νόμος Κατσέλη) όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ως μέσο ρύθμισης οφειλών και διάσωσης της περιουσίας των οφειλετών και διατυπώνει για πολλοστή φορά τις προτάσεις της σχετικά με τον νόμο.

Σύμφωνα με την Ενωση, «τα νέα πιθανά σενάρια για την πορεία του νόμου αυξάνουν ολοένα και περισσότερο την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των υπερχρεωμένων καταναλωτών για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών τους και την προστασία της κύριας κατοικίας».

«Δεδομένα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι η κρίση έχει λάβει μόνιμο χαρακτήρα στην ελληνική κοινωνία και έχει τελικά μετατραπεί σε ανθρωπιστική, είναι τα εξής:

Η διασφάλιση ότι ουδείς δανειολήπτης θα καταστεί άστεγος λόγω ελλιπούς προστασίας της κύριας κατοικίας από κάθε μορφή αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η επ’ αόριστον παράταση της ισχύος του νόμου ως προς την προστασία της κύριας κατοικίας.

Η έγγραφη ενημέρωση εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων με τα πλήρη στοιχεία για τη μεταβίβαση των υφιστάμενων οφειλών σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών.

Η ενίσχυση των υπηρεσιών και των κατασταλτικών αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και των Ανεξάρτητων Αρχών.

Η οικονομική ενίσχυση των Ενώσεων Καταναλωτών από την Πολιτεία, ώστε να συνεχίζουν να βοηθούν με κάθε τρόπο και μέσο τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πληροφορίες πάντως οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες μπορούν να λάβουν είτε στα κεντρικά γραφεία της Ενωσης στην Αθήνα στο τηλέφωνο 210-8817730, είτε στο ΕΚΒ στον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος Βασ. Χαλαστάρα και στο τηλέφωνο 2421024735.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου