ΛΑΡΙΣΑ

«Οι δηλώσεις Φάμελλου για το περιβαλλοντικό τέλος συμπίπτουν απόλυτα με τις δηλώσεις του Συντονιστή»

οι-δηλώσεις-φάμελλου-για-το-περιβαλλ-606352

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδος εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Μετά τη συνάντηση εργασίας του Αναπληρωτή υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, για το θέμα της κοστολόγησης- τιμολόγησης του αρδευτικού νερού στις Λεκάνες Απορροής Ποταμών Πηνειού και Ρεμάτων Αλμυρού-Πηλίου του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, κυκλοφόρησαν, όπως άλλωστε θα γνωρίζετε, δημοσιεύματα με δηλώσεις και πληροφορίες για την συνάντηση.

Προκειμένου να συμβάλουμε στην ορθή ενημέρωση του κοινού, σας στέλνουμε το δελτίο τύπου που δημοσίευσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σε σχέση με το θέμα και θα θέλαμε προβούμε στις εξής παρατηρήσεις:

Είναι ξεκάθαρο ότι το δελτίο τύπου και οι δηλώσεις του κ. Υπουργού συμπίπτουν απόλυτα με το δελτίο τύπου και τις δηλώσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ντίτορα.

Στην Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που εκδόθηκε σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του αρμόδιου υπουργείου, δεν καθορίζεται το περιβαλλοντικό τέλος, και αναφέρεται η αρμοδιότητα προσδιορισμού του από τους παρόχους.

Συνεπώς οι σχετικές δηλώσεις & δημοσιεύματα ότι: «ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ερμήνευσε λανθασμένα την ΚΥΑ» και ότι «ακυρώθηκε» από τον αρμόδιο Υπουργό, δεν προκύπτουν από πουθενά.

Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εφαρμόζει νόμους και δεν παίρνει πολιτικές αποφάσεις. Αναιτιολόγητες επιθέσεις εναντίον της όχι μόνο δε βοηθούν το έργο της τήρησης των νόμων αλλά ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον.

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας

«Συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας, πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, για να συζητηθεί το θέμα της κοστολόγησης- τιμολόγησης του αρδευτικού νερού στις Λεκάνες Απορροής Ποταμών Πηνειού και Ρεμάτων Αλμυρού-Πηλίου του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ιάκωβος Γκανούλης και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Διεξήχθη ουσιαστική συζήτηση και αναλύθηκαν από τον Υπουργό τα θέματα της τιμολογιακής πολιτικής ύδατος για αγροτική χρήση, όπως αυτά καθορίζονται στην Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, για την «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος» (ΦΕΚ Β 1751/22-05-2017).

Στη συνέχεια ακολούθησε αντίστοιχη σύσκεψη με του βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του Αντιπεριφερειάρχη και του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων.

Από τη μεριά του Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου, τονίστηκε ότι :

  • Η απόφαση για τους κανόνες τιμολογιακής πολιτικής έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2010 και αποτελούσε αιρεσιμότητα για τη χώρα έναντι της ΕΕ. Η μη εκπλήρωσή της θα σήμαινε απώλεια πόρων, ύψους 2,5 δις € έργων υδάτων, που σε μεγάλο ποσοστό περιλαμβάνουν αρδευτικές υποδομές. Το ΥΠΕΝ και η ΕΓΥ πέτυχαν με αυτή την απόφαση να απελευθερωθούν σημαντικές χρηματοδοτήσεις υποδομών άρδευσης σε όλη την Ελλάδα και να τεθεί ως κριτήριο της τιμολογιακής πολιτικής άρδευσης η βιωσιμότητα των αγροτικών χρήσεων.
  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Οι κανόνες, οι δυνατότητες μείωσης του κόστους, τα ειδικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά τιμολόγια και ο βαθμός ανάκτησης κόστους είχαν προσδιοριστεί με τη σχετική απόφαση από το Μάϊο του 2017. Το βασικό κριτήριο επιλέχθηκε να είναι η βιωσιμότητα των αγροτικών χρήσεων.
  • Το περιβαλλοντικό τέλος, δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, με ποσοστό ανάκτησης που θα τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Ως εκ τούτου από την απόφαση του Συντονιστή της ΑΔ δεν προκύπτει καθορισμός του τιμολογίου και επιβάρυνση των αγροτών, αλλά καθορισμός ορισμένων εκ των συντελεστών κόστους.
  • Οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το χρηματοοικονομικό κόστος και να προτείνουν το συντελεστή ανάκτησης κόστους και τα τελικά τιμολόγια άρδευσης.
  • Οι αγρότες, οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ και τα συλλογικά δίκτυα εφαρμόζοντας ορθολογική διαχείριση και μείωση των απωλειών και της κατανάλωσης μπορούν να πετύχουν σταδιακή μείωση του περιβαλλοντικού τέλους.

Από τη σύσκεψη εργασίας προέκυψαν τα παρακάτω :

  • Να διατεθούν από την Περιφέρεια στο ΥΠΕΝ/ΕΓΥ κατάλογοι ολοκληρωμένων έργων με άδεια χρήσης νερού, τα οποία είναι εφικτό να συνυπολογισθούν στον προσδιορισμό του περιβαλλοντικού τέλους με σκοπό τη μείωσή του.
  • Να πραγματοποιηθεί σύντομα τεχνική σύσκεψη υπό την επίβλεψη των ΥΠΕΝ, ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΣ με σκοπό την ενημέρωση/κατάρτιση των παρόχων αρδευτικού νερού και συλλογικών δικτύων για την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής.
  • Να προχωρήσουν οι ΓΟΕΒ /ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας στον υπολογισμό του χρηματοοικονομικού κόστους για τις υπηρεσίες άρδευσης στην περιοχή τους και να προτείνουν συντελεστές ανάκτησης για όλες τις παραμέτρους κόστους και για το περιβαλλοντικό τέλος, στη βάση της ισονομίας και ισοτιμίας των παραγωγών/πολιτών.
  • Να διαμορφωθεί με συνεργασία όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη προσδιορισμός των τελικών τιμολογίων άρδευσης στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας των αγροτικών χρήσεων και να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση του κόστους.

Μετά τις συναντήσεις ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, δήλωσε:

«Στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής του νερού το 2017 έγινε εκ μέρους μας μια επίπονη προσπάθεια να εξασφαλιστεί η εναρμόνιση της διαχείρισης του νερού με τους ευρωπαϊκούς κανόνες εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία και τη βελτίωση των υδάτινων πόρων της χώρας μας. Είχαμε πετύχει να θέσουμε από τότε ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα της αγροτικής δραστηριότητας του αγροτικού εισοδήματος. Και φυσικά ο καθορισμός τιμολογίων να γίνεται με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με έμφαση στη μείωση κόστους λειτουργίας και με περιβαλλοντικούς στόχους μείωσης της κατανάλωσης.

Στη σημερινή συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για άλλη μια φορά τα θέματα της ορθολογικής χρήσης του αρδευτικού νερού και να εξηγήσουμε την Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την κοστολόγηση-τιμολόγηση υπηρεσιών αρδευτικού νερού. Ξεκαθαρίσαμε ότι από τη μεριά μας έχουν ήδη δρομολογηθεί επιλογές για να μην επιβαρύνεται ο αγρότης αλλά να ενισχύεται. Ξεκαθαρίσαμε ότι ο προσδιορισμός του περιβαλλοντικού τέλους για το νερό αρδευτικής χρήσης στη Θεσσαλία θα γίνει από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, που είναι οι ίδιοι οι πάροχοι, στη βάση της βιωσιμότητας των αγροτικών χρήσεων, της ισοτιμίας των πολιτών και συνυπολογίζοντας την βελτίωση της κατάστασης των υδατικών πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή θα εργασθούμε όλοι μαζί, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια, προς όφελος του τόπου και των πολιτών και φυσικά θα στηρίξουμε με τεχνικά εργαλεία του ΓΟΕΒ & ΤΟΕΒ ώστε να ανταποκριθούν σε αυτά τα καθήκοντα».

(οι επισημάνσεις δικές μας)”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου