ΤΟΠΙΚΑ

Χαλέβας: Από το 2017 αποχαρακτηρίστηκε η περιοχή του στρατοπέδου από πανεπιστημιούπολη

χαλέβας-από-το-2017-αποχαρακτηρίστηκε-η-π-607119

Στο θέμα της μετεγκατάστασης της 32ης Ταξιαρχίας από το στρατόπεδο “Γεωργούλα” στην Νέα Ιωνία, αναφέρεται σε δήλωσή του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Χαλέβας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι “με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που με συνοπτικές διεργασίες εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 κανένας δεν κατάλαβε ότι η νέα πρόταση του νέου ΓΠΣ ήτανε ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής του στρατοπέδου από πανεπιστημιούπολη σε άλλες χρήσεις”.

Αναλυτικά, στην δήλωσή του ο κ. Χαλέβας αναφέρει τα εξής:

“Με έκπληξη καθημερινά παρακολουθώ άσχετα δημοσιεύματα εντυπωσιασμού και προβολής.

Εάν είχαν φροντίσει να ενημερωθούν από τους χωροταξικούς σχεδιασμούς της περιοχής θα γνωρίζανε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) από το 1985 προέβλεπε πανεπιστημιούπολη στο χώρο στρατοπέδου Γεωργούλα.

Από την εποχή του 1980 όλες οι δημοτικές αρχές του Δήμου Νέας Ιωνίας στον οποίο έχει και τις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις, προσπάθησαν η μετεγκατάσταση να μη γίνει εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου της Νέας Ιωνίας, δεδομένου ότι υπήρχε πανελλαδικό σχέδιο απομάκρυνσης όλων των στρατοπέδων από τα κέντρα των πόλεων.

Δυστυχώς με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που με συνοπτικές διεργασίες εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 κανένας δεν κατάλαβε ότι η νέα πρόταση του νέου ΓΠΣ ήτανε ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής του στρατοπέδου από πανεπιστημιούπολη σε άλλες χρήσεις. Συνεπώς τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα υπήρχαν με τη νέα χρήση ως πανεπιστημιούπολη δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθούν.

Πρέπει να γνωρίζει η τοπική κοινωνία ότι επί 40 χρόνια που προβλέπονταν από το χωροταξικό σχεδιασμό, ο χώρος του στρατοπέδου σε χώρο πανεπιστημιούπολης, δεν θα είχαμε καμία αρνητική οικονομική επίπτωση στην περιοχή διότι οι φιλοξενούμενοι στρατιώτες θα είχαν αντικατασταθεί από τους προβλεπόμενους φιλοξενούμενους φοιτητές.

Θέλω να δηλώσω ότι από τη στιγμή που είδα το νέο σχεδιασμό αποχαρακτηρισμού του χώρου από πανεπιστημιούπολη σε άλλες χρήσεις, με αλλεπάλληλες προσπάθειες, προς τις διοικήσεις του πανεπιστημίου, τους ενημέρωσα εγκαίρως ότι θα έπρεπε να παρέμβουν, ώστε τόσο το πανεπιστήμιο να μη χάσει ένα περιουσιακό στοιχείο όσο και η τοπική κοινωνία να μην υποστεί ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα.

Το αποτέλεσμα ήταν πλήρης αδιαφορία.

Έρχομαι να προκαλέσω όλους αυτούς που ξαφνικά ανακαλύπτουν τον υπάρχοντα σχεδιασμό του 1985, επειδή δεν ενημερώνονται από τους πολεοδόμους, ώστε να γνωρίζουν ότι ο σχεδιασμός τόσο μιας πόλης όσο και μιας χώρας διέπεται από υποκείμενους και υπερκείμενους σχεδιασμούς, να μην παρασύρονται σε ατραπούς που δεν γνωρίζουν και κυρίως να μην παραπληροφορούν την τοπική κοινωνία.

Συμπέρασμα, ο αποχαρακτηρισμός του στρατοπέδου όπως και η απομάκρυνση του παλιού νεκροταφείου, ήταν προγραμματισμένες παρεμβάσεις από το στρατηγικό σχεδιασμό(ΓΠΣ) του 1985.

Τα βασικά λάθη είναι δυο:

1ον Η πανεπιστημιακή κοινότητα έπρεπε να παρέμβει στο νέο ΓΠΣ που ψήφισαν οι τοπικές αρχές και θα έχει ορίζοντα εφαρμογής τα επόμενα 30 χρόνια.

2ον Οι αρμόδιοι φορείς θα έπρεπε να ετοιμάσουν στα διοικητικά όρια της περιοχής, υποδομές υποδοχής και προσέλκυσης της ήδη σχεδιασμένης από την εποχή του 1980 μετεγκατάστασης του στρατοπέδου.

Επιτέλους, αρκετά με τα δημοσιεύματα εντυπωσιασμού.

Οι παρεμβάσεις γίνονται σε επίπεδα χωρικού σχεδιασμού τόσο τοπικής όσο και περιφερειακής εμβέλειας, προκειμένου εκ των υστέρων να μην επιδιώκονται οι όποιες ανεφάρμοστες παρεμβάσεις λόγω του ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στην στρατηγική σχεδιασμού, οργάνωσης πολιτικής γης και ζωνών οικιστικού ελέγχου”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου