ΤΟΠΙΚΑ

Σπηλιόπουλος: Απάντησε στους επικριτές του

σπηλιόπουλος-απάντησε-στους-επικριτ-446063

Μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, την οποία απέδωσε σε σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρειάστηκε να το ξεπεράσει, ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και νυν δημοτικός σύμβουλος Βόλου Γιώργος Σπηλιόπουλος απάντησε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους επικριτές του και όλα όσα του καταμαρτυρούσαν τους τελευταίους πέντε μήνες για τα πεπραγμένα των εννέα ετών στην προεδρία του φορέα.

Χωρίς να τους κατονομάσει ο Γ. Σπηλιόπουλος κατηγόρησε «τοπικούς πολιτικούς κύκλους» ως πρωταγωνιστές των εις βάρος του επιθέσεων, που ενοχλούνται, όπως είπε, από την ανάδειξη νέων ανθρώπων στην πολιτική σκηνή και που ήθελαν να τον μηδενίσουν πολιτικά. Θα έλθει σύντομα η στιγμή που θα μιλήσουμε και με ονόματα, είπε ο κ. Σπηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι η αιτία και η αφορμή για τις εναντίον του ανοίκειες επιθέσεις ήταν η πρόθεσή του να διεκδικήσει την υποψηφιότητα του Δημάρχου Βόλου, η επιτυχημένη παρουσία της διοίκησής του στο Επιμελητήριο, η εκλογή του ως πρώτου δημοτικού συμβούλου στο νέο Δήμο Βόλου και τέλος η απόφαση του ίδιου και των συνεργατών του να συμπράξουν για τη στήριξη της κ. Μακρή ως υποψήφιας Δημάρχου Βόλου. Ακόμη μίλησε για έναν «ανελέητο πόλεμο λάσπης» μέσω «ανυπόστατων και ανώνυμων καταγγελιών» που τον παρουσίαζαν «ούτε λίγο – ούτε πολύ… ως υπαίτιο για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας». Έχω ήδη απευθυνθεί, είπε ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στις αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές προκειμένου, να ζητήσω την προστασία τους, ενώ προτίθεται, όπως πρόσθεσε, να εξαντλήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του, βάσει των αρχών και των αξιών του που απορρέουν από τον διαφανή τρόπο που κινήθηκε μέχρι τώρα στα δημόσια αξιώματα στα οποία υπηρέτησε.

Ο κ. Σπηλιόπουλος επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι όλες οι αποφάσεις επί των ημερών του στην προεδρία του Επιμελητηρίου ήταν ομόφωνες, τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και στη Διοικητική Επιτροπή. Διερωτώμενος τι είναι αυτό που έκανε κάποιους διοικητικούς συμβούλους να αναιρούν τις υπογραφές τους και να ζητούν τώρα την παρέμβαση του εισαγγελέα, σημείωσε ότι για να τους βοηθήσει να βγουν από τη σύγχυση και την πολιτική τους ανασφάλεια «ζήτησε ο ίδιος την παρέμβαση της εισαγγελίας, ενώ έχει ζητήσει από τους νομικούς του να πράξουν το ίδιο και με τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης».

Δεν είχα μισθό…

Απαντώντας στις κατηγορίες που δέχθηκε ότι στις ημέρες της παντοδυναμίας του ήταν πολυθεσίτης, ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας υποστήριξε ότι στα εννιά χρόνια που ήταν Πρόεδρος στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και στο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου δεν είχε κανένα μισθό. Ως αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Βόλου από το 2005 ως το Σεπτέμβριο του 2006 δεν είχε επίσης μισθό. Στη συνέχεια η παρουσία του στη διοίκηση του Νοσοκομείου και στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Αριστεύς» στη Λάρισα, ήταν αμειβόμενη με το ποσό των 2.150 ευρώ μηνιαίως, όπως προβλέπονταν από την κείμενη νομοθεσία. Αυτό είναι ανέντιμο; διερωτήθηκε ο κ. Σπηλιόπουλος. Αν ναι, τότε αυτό ισχύει όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους όσους υπήρξαν διοικητές στο Αχιλλοπούλειο, ακόμη δε περισσότερο για όλους τους αιρετούς που κατέχουν ή κατείχαν αμειβόμενες θέσεις όπως οι Νομάρχες, οι Δήμαρχοι οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι Οργανισμών, οι βουλευτές κ.λ.π.

Ο διορισμός του στο Δημόσιο

Ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήταν αρκετά διαφωτιστικός και αποκαλυπτικός στο θέμα του διορισμού του στο Δημόσιο και ειδικότερα στον ΟΑΕΔ ως μηχανικού εκπαιδευτικού. Ένα θέμα το οποίο εμφάνισαν οι επικριτές του κατά την προεκλογική περίοδο και σε μία χρονική στιγμή που ήταν στο αποκορύφωμά τους οι διαδικασίες για την ανάδειξη του υποψήφιου Δημάρχου της Νέας Δημοκρατίας για το Δήμο Βόλου.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Γ. Σπηλιόπουλος είπε ότι ο διορισμός του στον ΟΑΕΔ έγινε μετά τη δικαίωση 174 απολυθέντων εκπαιδευτικών κατά τη χρονική περίοδο 1995-1996, παρ’ όλα τα επτά συνεχή χρόνια απασχόλησης στην υπηρεσία αυτή. Δικαιωθήκαμε, τόνισε, από τους αρμόδιους φορείς το 2008 και στη συνέχεια υπήρξε σχετική νομοθετική ρύθμιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ των ονομάτων. Μεταξύ αυτών και το δικό μου. Ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε ότι το καλοκαίρι του 2010 προσκόμισε στις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου σημείωμα του υπηρεσιακού συμβουλίου του Υπουργείου που έκανε αποδεικτό το αίτημά του να «παγώσει» η πρόσληψή του στο Δημόσιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010. Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιμελητηριακή νομοθεσία ο κ. Σπηλιόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο ανάμεσα στο διορισμό του στο Δημόσιο και στην προεδρία του Επιμελητηρίου. Προκειμένου να τεκμηριώσει την άποψή του ο Γ. Σπηλιόπουλος παρέδωσε στους δημοσιογράφους το ΦΕΚ Ανωνύμων Εταιριών (Αριθ. Φύλλου 10781/16.9.2010) σύμφωνα με το οποίο φέρεται ως μέλος της Α.Ε. «ON LINE SOLUTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΏΝ», καθώς και το σκέλος της επιμελητηριακής νομοθεσίας σύμφωνα με το οποίο «εκλόγιμοι είναι όσοι έχουν τα προσόντα του εκλογέα και διατέλεσαν μέλη του Επιμελητηρίου τουλάχιστον για τρία χρόνια, είτε ατομικά είτε ως μέλη προσωπικών εταιριών ή εταιριών περιορισμένης ευθύνης, διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιριών ή συνεταιρισμών ή ως εκπρόσωποι υποκαταστημάτων ελληνικών ή αλλοδαπών επιχειρήσεων».

Σημαντικό έργο με διαφάνεια

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, αφού επανέλαβε ότι από το 2002 ως το Νοέμβριο του 2010 που παραιτήθηκε από Πρόεδρος «όλες οι αποφάσεις, μα όλες οι αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνες, κάτι που πιστώνεται σε μένα και σε όλους τους συμβούλους», σημείωσε ότι επί των ημερών του υπήρξε κρυστάλλινη διαχείριση στη Διοίκηση. Αυξήσαμε το αποθεματικό μας, σε αντίθεση, όπως πρόσθεσε, με άλλους φορείς που είναι καταχρεωμένοι. Όπως είπε επί των ημερών του το Επιμελητήριο: Δημιούργησε για πρώτη φορά πανελλαδικά το Ταμείο Αρωγής των μελών του, έκανε θεσμό για την περιοχή μας την ετήσια έκθεση Επιχειρηματικό Πανόραμα, υπήρχε συνεχής παρουσία του σε εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού με τη συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων της Μαγνησίας, ανακαινίστηκαν πλήρως τα κτήρια του Επιμελητηρίου (κτήρια Μπρισίμη και Κουταρέλια), επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε το κτήριο της Π. Μελά για στέγαση των επαγγελματικών συλλόγων, υλοποιήθηκαν περισσότερα από οκτώ ευρωπαϊκά προγράμματα, ενισχύθηκαν επιχειρήσεις μέσα από διάφορα προγράμματα κ.α. Όσον αφορά στο ταμείο, αυτό κατά την έναρξη της θητείας του το 2002 ήταν 125.736 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο του 2010 ήταν 1.001.227,71 ευρώ. Για το Πρόγραμμα «Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικού Εμπορίου στις τοπικές ΜΜΕ μέλη του Επιμελητηρίου» είπε ότι δεν χάθηκε ούτε ευρώ και ότι οι επικριτές του που έσπευσαν να δώσουν το θέμα στη δημοσιότητα απέκρυψαν το έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που έφθασε στο Επιμελητήριο στις 29.12.2010 σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα δε χάνεται και ότι θα γίνει «γέφυρα» από το Γ΄ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ.

Για τις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους

Αναφορικά με όσα αναφέρει το πόρισμα για τις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους είπε ότι το Επιμελητήριο χρησιμοποιούσε ως συνεργάτες δημοσιογράφους τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν είναι μόνο το Επιμελητήριο που κάνει κάτι τέτοιο, όπως υπογράμμισε. Οι Δήμοι, η πρώην Νομαρχία, η Περιφέρεια, τα Υπουργεία και οι οργανισμοί κάνουν το ίδιο. Ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του φορέα με τα μέλη του, όπως πρόσθεσε ο κ. Σπηλιόπουλος, ήταν η έκδοση της εφημερίδας «Δράση και Ανάπτυξη» το οποίο τυπώνονταν σε 5.000 φύλλα, που μετά τη σακουλοποίησή τους μέσω ταχυδρομείου μοιράζονταν σε 4.500 μέλη. Αριθμός πολύ μικρότερος από τα 20.000 μέλη που έχει το Επιμελητήριο. Αν τυπώναμε 20.000 για όλα τα μέλη μας, το κόστος εκτύπωσης και τα έξοδα ταχυδρομείου θα ήταν τεράστια. Γι΄ αυτό και επελέγη η λύση της αγοράς χώρου από τις τοπικές εφημερίδες και της εκ περιτροπής συνεργασίας μας με τους δημοσιογράφους. Οι αποφάσεις ήταν και πάλι ομόφωνες. Ζητήθηκαν οικονομικές προσφορές, αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα. Ενδεικτικά είπε ότι το 2005 για 12 μήνες το κόστος με τις σακούλες ήταν 75.000 ευρώ με 4 – 5 συνεργάτες – εφημερίδες, το 2006 70.133 ευρώ (δεν εκδόθηκε για τρεις μήνες), ενώ το 2009 το κόστος με 10 ή 11 συνεργάτες – εφημερίδες 76.300 ευρώ. Ο κ. Σπηλιόπουλος είπε ότι τα έξοδα για τις συγκεκριμένες ενέργειες, εκτός από τις επιμέρους ομόφωνες αποφάσεις υλοποίησης, υπήρχε και έγκριση δαπάνης στον προϋπολογισμό του επιμελητηρίου, ενώ έχουν ελεγχθεί όλες οι σχετικές δαπάνες από την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου. Ακόμη ο κ. Σπηλιόπουλος είπε στο πόρισμα οι επικριτές του παρουσιάζουν ονόματα ως δημοσιογράφους του Επιμελητηρίου… χωρίς να είναι, παρουσιάζουν επίσης και δαπάνες καταχώρησης σε έντυπα, μακετών προκηρύξεων κ.λ.π. ως αμοιβές δημοσιογράφων, τα ονόματα των ιδιοκτητών των εντύπων παρουσιάζονται ως δημοσιογράφοι του Επιμελητηρίου κ.ο.κ. Νομίζω, κατέληξε ό κ. Σπηλιόπουλος, ότι η Ένωση Συντακτών πρέπει να πάρει θέση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου