Σε έξαρση για δέκα εβδομάδες ακόμη η γρίπη

Τελευταία ενημέρωση: 2019-02-26, 18:30:55
Σε έξαρση για δέκα εβδομάδες ακόμη η γρίπη

Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου

 

Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό απευθύνει προς τους δημότες η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα το Τμήμα Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, η γρίπη θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε έξαρση για τις επόμενες δέκα εβδομάδες.

«Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός ακόμα και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο. Εως σήμερα το στέλεχος της γρίπης, που ως επί το πλείστον εργαστηριακά απομονώνεται, το (ΑΗ1Ν1) pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα, ως κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης συστήνονται τα εξής:

- Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο (πετάξτε το χαρτομάντιλο μετά τη χρήση) ή το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς) με σαπούνι και νερό ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, αφού αυτές είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.

- Καλός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς όπως ο ιός της γρίπης.

- Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους (εάν έχετε συμπτώματα γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την υποχώρηση του πυρετού). Προσπαθήστε να αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.

- Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Σημειώνεται ότι στην πλειονότητά τους (82%) οι ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύτηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λπ.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

- Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
8
=