ΤΟΠΙΚΑ

Σφυροκόπημα Πρίντζου από Παπατόλια …

σφυροκόπημα-πρίντζου-από-παπατόλια-851206

Σκληρή κόντρα, σοβαρές αιχμές και υπονοούμενα ότι ο περιφερειακός έχει πέσει «θύμα» συμφερόντων, χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Μαγνησίας για το έργο του περιφερειακού.
Ποιος τοπικός μεγαλοπαράγοντας ζήτησε να μην κηρυχθεί έκπτωτη η εργολαβία Μπαλάφα, ώστε να πληρωθεί κατά προτεραιότητα, ήταν το σοβαρό ερώτημα, που έθεσε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας κλείνοντας την πολύωρη –εκτός ημερήσιας διάταξης- και ταραχώδη συζήτηση για το έργο του περιφερειακού.
Η πρώην νομαρχιακή αρχή και νυν μείζονα μειοψηφία δέχθηκε ομαδικά «πυρά» για αδυναμία παρακολούθησης του έργου.
«Σωτήρας», που συνεχίζει να σηκώνει την «κουρελιασμένη σημαία Μπαλάφα» ήταν ο χαρακτηρισμός που απέδωσε στον πρώην νομάρχη ο κ. Παπατόλιας, καλώντας τον έστω και τώρα να βρει το θάρρος και να αναφωνήσει «mea culpa».
Για «αθλιότητα πολιτικής» μίλησε ο Ι. Πρίντζος και κάλεσε τον κ. Παπατόλια να αναζητήσει αλλού «σχέσεις με Μπαλάφα».
Με δριμεία επίθεση στην πρώην νομαρχιακή αρχή συνοδεύτηκε η ενημέρωση του νομάρχη Μαγνησίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο έργο του περιφερειακού, μετά την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να υιοθετήσει την «πολυτελή» λύση γεφύρωσης και των δύο κλάδων πάνω από το θολωτό τάφο, που ανέτρεψε το χρονοδιάγραμμα.
Κυριακάτικη συνέντευξη του πρώην νομάρχη για το έργο αποτέλεσε τον «μπούσουλα» πάνω στον οποίο κινήθηκε η επίθεση του κ. Παπατόλια, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του Ι. Πρίντζου θα μπορούσαν να τιτλοφορούνται «4 ψέματα και μία απόκρυψη».
Αρχικά απέφυγε να απαντήσει στις κυριακάτικες δηλώσεις του Ι. Πρίντζου, λέγοντας ότι το θέμα δεν προσφέρεται για μικροπολιτική αντιπαράθεση και αρκέστηκε να σχολιάσει ότι στον πρώην νομάρχη ισχύει το ρητό «κρείττον το σιγάν”.
«Ούτε θα σιγήσω, ούτε θα λαλήσω», απάντησε ο Ι. Πρίντζος, διαψεύδοντας ότι η νέα νομαρχιακή αρχή παρέλαβε «χάος». Υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που κατέβαλαν την προηγούμενη τετραετία ο ίδιος και οι δύο δήμαρχοι Βόλου και Ν. Ιωνίας και κάλεσε τον κ. Παπατόλια να πει ποιο είναι έστω και το «μικρό βήμα» της νομαρχιακής αρχής τους τελευταίους πέντε μήνες.
«Τίποτε καινούργιο δεν προστέθηκε», ανέφερε και επέρριψε ευθύνες για την απουσία της ΝΑΜ από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, ώστε να υπάρξει αντίλογος.
Για άλλη μια φορά εμφανίστηκε υπέρμαχος της εργοταξιακής παράκαμψης στην περιοχή του τάφου, αναφέροντας ότι δεν ήταν τυχαία σκέψη, αλλά ως λύση σύντομης απεμπλοκής από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Η κατασκευή του βόρειου κλάδου, παρά το γεγονός ότι είχαν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την παράκαμψη, ήταν εκείνη που δημιούργησε προβλήματα, πρόσθεσε ο κ. Πρίντζος.
Στην αντεπίθεση πέρασε ο κ. Παπατόλιας, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι θα δώσει απαντήσεις εάν προκληθεί. «Κάποιοι –είπε- παρερμηνεύουν την πολιτική γενναιοδωρία και την εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Αντί να σιωπούν προκαλούν, κομπορρημoνούν και ψεύδονται. Έχετε αντιληφθεί το κακό που προκαλέσατε από τον ατυχή χειρισμό της 4ετίας», απευθύνθηκε στον κ. Πρίντζο και τον κάλεσε να φανεί θαρραλέος και να αναφωνήσει «mea culpa».
Απέδωσε στον πρώην νομάρχη να «ξεφορτωθεί τις αμαρτίες Μπαλάφα» και παραφράζοντας τίτλο θεατρικής παράστασης ανέφερε ότι θα ταίριαζε «Περιμένοντας τον Μπαλάφα», τον πιο αναξιόπιστο, όπως είπε, εργολάβο.
«Ντροπή, έλεος…», αναφώνησε με οργισμένο ύφος ο κ. Παπατόλιας, με τον κ. Πρίντζο να αντιδρά έντονα. Ο νομάρχης καταλόγισε στον προκάτοχό του αδράνεια για όσα συνέβαιναν για το έργο, ενώ άφησε αιχμές για τη διακοπή των διαδικασιών έκπτωσης του Μπαλάφα: «Γιατί δεν κηρύχθηκε έκπτωτος; Σας εμπόδισαν συμφέροντα;», ήταν ένα από τα ερωτήματα που απηύθυνε στον κ. Πρίντζο, λέγοντας ότι ήταν ο μόνος που έμεινε να σηκώνει την «κουρελιασμένη σημαία Μπαλάφα».
Έστω και τώρα, πρόσθεσε, «είναι ευπρόσδεκτη η μεταμέλεια σας», συμπληρώνοντας ότι ο πρώην νομάρχης αργά αναγνώρισε τις ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ και «δεν έπραξε τίποτα όταν κάθε εβδομάδα έπινε καφέ στο γραφείο του Γ. Σουφλιά».
Καταλόγισε θράσος στη μείζονα αντιπολίτευση να εγκαλεί τη νυν νομαρχιακή αρχή για ολιγωρία, όταν ο κ. Πρίντζος απέκρυψε, όπως είπε ο κ. Παπατόλιας, ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία από το 2005 ζητούσε επίμονα μέτρα προστασίας του θολωτού τάφου.
Ο πρώην νομάρχης ζήτησε να σταματήσει η «κακόγουστη φάρσα και η σπίλωσή του με τον εργολάβο», λέγοντας ότι πρόκειται για αθλιότητα πολιτικής.
Όπως ανέφερε «τον Μπαλάφα τον βρήκαμε, τον έβαλε η δική σας κυβέρνηση. Δεν είχαμε καμία σχέση και δεν ευθυνόμαστε όσα έκανε. Ψάξτε αλλού για σχέση με τον Μπαλάφα».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σ. Κοκκίνης υποστήριξε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για τη μελέτη, η οποία απορρίφθηκε από το ΚΑΣ. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και μίλησε για ανυπαρξία πολιτικής στη Μαγνησία, η οποία φαίνεται για άλλη μια φορά.
Επικριτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της τελευταίας μειοψηφίας Απ. Νάνος, ο οποίος αναφέρθηκε σε «πολιτικές για τα συμφέροντα Μπαλάφα» και εκτίμησε ότι στην περίπτωση που το έργο είχε ολοκληρωθεί, ο κ. Πρίντζος θα προσπαθούσε να το εκμεταλλευτεί, αντίθετα σήμερα «φορτώνει» τις ευθύνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου