ΤΟΠΙΚΑ

Η φυλακή δεν είναι διέξοδος

η-φυλακή-δεν-είναι-διέξοδος-608677

Σε έναν κόσμο με ψεύτικες φιλίες, χρειάζονται μία αγκαλιά * Νέοι έστειλαν τα δικά τους μηνύματα σε εισαγγελείς και δικαστικούς λειτουργούς

Η διαδικασία της θεραπείας από τις ναρκωτικές ουσίες έχει υποτροπές. Για να φθάσει κανείς στο σημείο να παρακολουθήσει πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Πιλότος και να το τηρήσει πρέπει να έχει ένα σημαντικό βίωμα… Ο χρήστης είναι όπως ένα ζώο, που για να φάει θα σκοτώσει ένα άλλο ζώο.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Μηνύματα με σημαντικό περιεχόμενο για την απεξάρτηση των ναρκωτικών ουσιών και τον απεγκλωβισμό του ατόμου από την παραβατικότητα, έστειλαν τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ Πιλότος σε εισαγγελείς και δικαστικούς λειτουργούς, σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά από παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

Οπως επισημάνθηκε, σε μία δικαστική αίθουσα μπορεί να μη φαίνεται εξαρχής το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών που αντιμετωπίζει ένας παραβάτης, ενώ βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Μπορεί να φαίνεται ότι ο λόγος που είναι εκεί είναι η κλοπή ή μία άλλου είδους παραβατική συμπεριφορά, όμως η παρουσία του και μόνο στα Δικαστήρια μπορεί να αποτελεί μία έκκληση για βοήθεια. Ο χρήστης χρειάζεται μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Το σεμινάριο, που έγινε στον Βόλο και παρακολούθησαν με μεγάλη επιτυχία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου Θωμάς Καρυοφύλλης και η εισαγγελέας Μαρία – Σοφία Βαϊτση, είχε έναν βιωματικό χαρακτήρα.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ και σήμερα επικοινωνεί τα μηνύματά τους.

*Νίκος: «Η φυλακή είναι η χειρότερη διέξοδος»

Ο Νίκος που είναι ηλικίας 19 ετών, και είχε αρχίσει τη χρήση από την ηλικία των 13, λέει ότι στο πρόγραμμα βρίσκεται εδώ και έξι μήνες. Δεν είχε περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη, όμως εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν συνέχιζε τη χρήση, τότε σίγουρα θα έφθανε κάποια στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπος.

«Ημουν τυχερός που δεν βρέθηκα σ’ αυτή τη θέση. Η φυλακή είναι η χειρότερη διέξοδος. Εκεί γίνεσαι αγρίμι. Ο καλύτερος δρόμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το άτομο να έρθει στο πρόγραμμα. Για εμένα το πρόγραμμα είναι μία αγκαλιά. Μαθαίνεις για τις αληθινές σχέσεις και όχι τις ψεύτικες, στις οποίες οδηγεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Στην πιάτσα δεν υπάρχουν φίλοι, αγάπη, υποστήριξη. Υπάρχουν μόνο άτομα που κοιτάζουν το κέρδος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

*Βαγγέλης: «Η παραβατικότητα εκδηλώνεται λόγω ανάγκης»

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης, ο οποίος είναι ηλικίας περίπου 20 ετών, λέει ότι το άτομο που βρίσκεται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι εύκολο να παρανομήσει.

«Είναι όπως ένα ζώο, που για να φάει θα σκοτώσει κάποιο άλλο ζώο. Δεν έχεις μυαλό να σκεφθείς καθαρά.

Κανένας δεν μπορεί να ξυπνήσει μία μέρα και να πει «θέλω να καθαρίσω». Χρειάζεται να περάσεις ένα βίωμα, να έχεις ένα Δικαστήριο, να σε διώξουν οι γονείς από το σπίτι, να αποκλειστείς από τον κοινωνικό περίγυρο, για να φθάσεις σε ένα σημείο και να αποφασίσεις την παρακολούθηση ενός προγράμματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

*Γιάννης: «Πίσω από τη μαγκιά, κρύβεται ένας πόνος»

Ο Γιάννης, ο οποίος είναι ηλικίας περίπου 18 ετών και έκανε χρήση από τα 14 χρόνια του, λέει ότι αν και είχε μπει πριν από δυο χρόνια στο πρόγραμμα, ωστόσο κατάφερε να απεξαρτηθεί τους τέσσερις τελευταίους μήνες.

«Η διαδικασία της θεραπείας έχει υποτροπές. Ελεγα ότι μπορώ να το κόψω μόνος, ενώ αυτό δεν γινόταν. Εκανα παρέα με άτομα που δεν έπρεπε να κάνω. Αυτό συνεχιζόταν για δύο χρόνια από τη στιγμή που μπήκα στο πρόγραμμα. Σήμερα δεν δίνω αφορμές», τονίζει.

Ο Γιάννης είχε μπει στο δίλημμα να παρανομήσει για να είναι καλός με την παρέα του. Η παρέα, όμως, αυτή τελικά ήταν ψεύτικη. «Δεν ήταν καθαρή, ήταν μέσα στη χρήση. Οι περισσότεροι φίλοι μου έχουν κάνει φυλακή. Μου το έλεγαν πάντα για μαγκιά, αλλά πίσω από τη μαγκιά κρύβεται ένας πόνος. Εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να μπεις στη φυλακή, είναι πολύ άσχημο μέρος. Δεν ξέρεις αν θα βγεις καν από μέσα. Πρέπει να δίνεται ευκαιρία να έρχονται τα άτομα στο ΚΕΘΕΑ. Στην αρχή ούτε εγώ ήθελα, τώρα το θέλω. Εδώ γίνεται μία αληθινή εργασία. Φτιάχνεις αληθινές σχέσεις», πρόσθεσε.

Υπάρχει σημαντική προοπτική αλλαγής του τρόπου ζωής

Ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Πιλότος Γιάννης Μίλτος είπε ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών έχουν μία πολύ καλή προοπτική αλλαγής του τρόπου ζωής τους, όταν ενταχθούν σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα.

«Αυτή είναι άλλωστε και η πρόταση του ΚΕΘΕΑ και γι’ αυτό τον λόγο η παρέμβασή μας απλώνεται και στο σωφρονιστικό πλαίσιο, δημιουργώντας προγράμματα μέσα στις φυλακές, στην Κασσαβέτεια, αλλά και στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Βόλου», ανέφερε.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του ΚΕΘΕΑ με την Επιμελητεία, το Κέντρο έχει παρακολουθήσει από το 2015 μέχρι και σήμερα περισσότερους από 50 ανήλικους παραβάτες.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που εκφράζεται με έναν πολύ διαστρεβλωμένο τρόπο, δηλαδή μέσω μίας παραβατικής συμπεριφοράς να το ακούσει κάποιος και να ανταποκριθεί», επισήμανε από την πλευρά του ο υπεύθυνος μονάδας θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης Γιάννης Τζανίδης. «Η χρήση δεν φαίνεται ευθύς εξαρχής. Μπορεί να εκδηλωθεί με ένα άλλο σύμπτωμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ο νόμος δεν είναι απαραίτητα ο δρόμος, μέσα από τον οποίο έρχεται ένας χρήστης σε εμάς. Ενας εισαγγελέας μπορεί να δώσει αυτό το μήνυμα χωρίς να χρειάζεται να υπογραφεί μία απόφαση ότι παραπέμπεται ένα άτομο σε υποχρεωτική παρακολούθηση στο ΚΕΘΕΑ», επισήμανε από την πλευρά της η υπεύθυνη μονάδας έγκαιρης πρόληψης και παρέμβασης Κλαίρη Κουτρουλή.

Το ΚΕΘΕΑ μπορεί να «συναντήσει» τους παραβάτες σε τρεις φάσεις, είτε πριν φθάσουν στη δικαστική αίθουσα, είτε μέσα στη δικαστική αίθουσα, είτε μετά από αυτή.

Ομως, οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ όσο πιο γρήγορα προλάβουν να παρέμβουν, τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες έχουν στα αποτελέσματα παρακολούθησης του προγράμματος από έναν χρήστη.

Ο κ. Τζανίδης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «στη φυλακή ένας άνθρωπος θα χρειαστεί για να επιβιώσει να υιοθετήσει συμπεριφορές και κουλτούρες της φυλακής. Αυτές οι κουλτούρες γίνονται μέρος της δικής τους ζωής, ενώ η δεύτερη ευκαιρία θα πρέπει να δίνεται στον καθένα».

Ετσι, στόχος του ΚΕΘΕΑ Πιλότος είναι να ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ παραβατικότητας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών με το ΚΕΘΕΑ.

Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ Πιλότος Ξενοφών Σελπεσάκης είπε ότι η παρέμβαση που γίνεται στο Κέντρο δεν αφορά μόνο στην απεξάρτηση, αλλά και στην εκπαίδευση των χρηστών, ώστε να αποκτήσουν εφόδια για να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο, να προετοιμαστούν δηλαδή για την αγορά εργασίας. Για το ΚΕΘΕΑ οι παραβάτες δεν είναι ένα χαμένο στοίχημα.

Το ΚΕΘΕΑ Πιλότος

Απευθύνεται σε έφηβους και ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους. Στο Πολυδύναμο Συμβουλευτικό του Κέντρο παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και υποστήριξης, καθώς και προετοιμασία για ένταξη στις δομές κύριας φάσης θεραπείας του ΚΕΘΕΑ στον Βόλο και στη Λάρισα. Η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση της χρήσης ουσιών σε παιδιά και νέους αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο δράσης για το ΚΕΘΕΑ Πιλότος. Το πρόγραμμα διοργανώνει συστηματικές παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, ενώ συνεργάζεται και με φορείς στον χώρο της παιδικής προστασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου