ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία για το μέλλον της α΄ κατοικίας

αγωνία-για-το-μέλλον-της-α΄-κατοικίας-608692

Αντιδράσεις από την Ενωση Καταναλωτών Βόλου και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου

Προβληματισμός και αγωνία επικρατούν για το μέλλον της πρώτης κατοικίας μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζιτών η υποβολή αιτήσεων για τον νέο νόμο να γίνεται μέσω διατραπεζικής πλατφόρμας στη λογική του εξωδικαστικού μηχανισμού μετά την κατάργηση του νόμου Κατσέλη.

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου λέει ότι η επίβλεψη της πλατφόρμας θα πρέπει να γίνει από έναν ανεξάρτητο φορέα ώστε να μην μπορούν οι τράπεζες να αυθαιρετούν. Από την πλευρά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου επισημαίνει ότι με την καινούργια διαδικασία χάνονται οι δικαστικές εγγυήσεις.

Όπως είναι γνωστό η συζήτηση των αιτήσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών μέχρι σήμερα γίνονταν στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων.

Από το 2010 μέχρι και σήμερα ενδεικτικά το Ειρηνοδικείο Βόλου έχει εκδώσει 2.547 αποφάσεις με το 50% να επιβάλλουν γενναίο κούρεμα στα δάνεια και αποπληρωμή του υπολειπόμενου ποσού με δόσεις που να ανταποκρίνονται στα εισοδηματικά κριτήρια σε ένα χρονικό διάστημα που έφτανε έως και τα 25 έτη.

Η διατραπεζική πλατφόρμα σε ρόλο δικαστηρίων

Από εδώ και στο εξής δεν θα υπάρχει δικαστής για να κρίνει τις αιτήσεις υπαγωγής στο νέο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου Αλέκος Κουτσελίνης λέει ότι θα υπάρχει μόνο μία ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει την αίτησή του.

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου που στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και γνωρίζει τα προβλήματά τους λέει ότι παράλληλα με το νόμο Κατσέλη μέχρι τώρα υπήρχε ο εξωδικαστικός μηχανισμός με όλα τα κριτήρια ένταξης να εναπόκεινται στην καλή διάθεση των Τραπεζών.

«Είδαμε μία αρνητική διάθεση να εφαρμοστεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Εμείς πραγματικάδεν έχουμε κανένα παράδειγμα τράπεζας που να δέχτηκε τον κώδικα δεοντολογίας και να έκανε μία ευνοϊκή εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών», επισημαίνει ο ίδιος.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Ένωση Καταναλωτών Βόλου ζητεί η επίβλεψη του διατραπεζικής πλατφόρμας για τα υπερχρεωμένα να γίνεται από έναν ανεξάρτητο φορέα.

«Διαφορετικά ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει την επιμήκυνση κατά είκοσι ή είκοσι πέντε χρόνια ενός δανείου για την αποπληρωμή των οφειλών;», διερωτάται ο ίδιος.

Τι λέει ο δικηγορικός κόσμος

Η νέα διαδικασία για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν παρέχει πλέον δικαστικές εγγυήσεις.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος είπε ότι «όπως προκύπτει από την ειδησεογραφική πληροφόρηση την οποία έχουμε, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα ακολουθήσει το μοντέλο της πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού που εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2017 χωρίς βεβαίως ιδιαίτερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και τους εκεί υπαγόμενους.

Όπως όλα αυτά τα πράγματα σε αυτή τη ζωή η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας θα κριθεί στην πράξη.

Εννοώ ότι από την μία δεν θα υπάρχουν οι δικαστικές εγγυήσεις για την εξέλιξη της συγκεκριμένης διαδικασίας από την άλλη υπάρχει μία προτυποποίηση και ένα μικρότερο κόστος το οποίο προφανώς οι συμπολίτες μας το υπολογίζουν».

Παράλληλα ο ίδιος επισημαίνει ότι πέρα και ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο μπορεί να πει κανείς γι’ αυτή τη διαδικασία είναι οφθαλμοφανές ότι η εφαρμογή της θα συμβάλει στην περαιτέρω αποδικαστηριοποίηση και παρεπόμενα, στην περαιτέρω απώλεια δικηγορικής ύλης καθώς όπως ξέρουμε η μέχρι τώρα η διαδικασία του νόμου Κατσέλη ήταν μία αμιγώς δικαστική διαδικασία κάτι το οποίο δεν θα συμβαίνει εφεξής.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αφαίρεση της δικηγορικής ύλης έρχεται να ένα χρόνο μετά την ανάθεση των συναινετικών διαζυγίων στους συμβολαιογράφους, με έμμεση την εμφανή επιρροή στη σχετική δικηγορική ύλη αφαιρώντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της τελευταίας».

Για το εάν θα υπάρξει κάποια αντίδραση από τον δικηγορικό κόσμο, ο ίδιος είπε ότι «καταρχήν πρόκειται για μία απόφαση της Διοίκησης η οποία έχει την πρωτοβουλία οργάνωσης της σχετικής διαδικασίας. Το αν θα υπάρξει αντίδραση σε επίπεδο Ολομέλειας δεν μπορώ να το γνωρίζω. Φαντάζομαι ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Ολομέλεια στο Μεσολόγγι, που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο», συμπλήρωσε.

Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Αν και από την αρχή του χρόνου της εφαρμογής του νόμου Κατσέλη μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου περί τις 4.5238 αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά το ενδιαφέρον για υπαγωγή στον επίμαχο νόμο παραμένει μέχρι και σήμερα ζωηρό.

Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα στο Ειρηνοδικείο Βόλου έχουν υποβληθεί άλλες 55 αιτήσεις. Από το Ειρηνοδικείο Βόλου αναμένεται η έκδοση συνολικά 2091 αποφάσεων. Για την διεκπεραίωση των αιτήσεων το Ειρηνοδικείο αναγκάστηκε να αυξήσει τις συνεδριάσεις της ειδικής διαδικασίας σε δύο προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο εργασίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου