ΤΟΠΙΚΑ

Εκλογές με… οικογενειακό ενδιαφέρον στον Δήμο Βόλου

εκλογές-με-οικογενειακό-ενδιαφέρον-609004

Ειδικά στις τοπικές κοινότητες ανά τρεις οικογένειες υπάρχει και… υποψήφιος – Τουλάχιστον χίλιοι οι υποψήφιοι μόνο για τις εκλογές στον μητροπολιτικό δήμο της Μαγνησίας

Αυτοδιοικητικές εκλογές… οικογενειακή υπόθεση για πολλά νοικοκυριά στον Δήμο Βόλου, αφού μέσα από τα «σπλάχνα» τους θα προέρχονται αρκετοί υποψήφιοι, που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού με το άνοιγμα της κάλπης για την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής τον ερχόμενο Μάιο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κι αν οι συνδυασμοί που θα φθάσουν στην κάλπη για τον δημαρχιακό θώκο στον Βόλο παραμείνουν πέντε, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 865, όσοι δηλαδή απαιτούνται για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων. Ο τελικός όμως αριθμός των υποψηφίων αναμένεται μεγαλύτερος, τουλάχιστον χίλιοι υποψήφιοι, καθώς οι επικεφαλής στοχεύουν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, όχι απλώς για λόγους πρεστίζ και… επίδειξης δύναμης, αλλά κυρίως για να αποσπάσουν το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» του εκλογικού σώματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηδη, ο ένας μετά τον άλλο οι συνδυασμοί, που θα κατέλθουν στη μάχη των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, αρχίζουν να παρουσιάζουν τα πρώτα ονόματα που θα συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτιά τους. Οι διεργασίες όμως για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Επαφές, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις από τα επιτελεία των δημοτικών συνδυασμών, που θα πρέπει να συμπληρώσουν μίνιμουμ αριθμό υποψηφίων τόσο στο κεντρικό ψηφοδέλτιο, όσο και στα τοπικά.

Συνολικά κάθε συνδυασμός στον Δήμο Βόλου θα πρέπει να συμπληρώσει μίνιμουμ αριθμό 173 υποψηφίων, εκ των οποίων το 40% θα πρέπει να είναι γυναίκες.

Το κεντρικό ψηφοδέλτιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 49 υποψηφίους και οι υπόλοιποι 124 τουλάχιστον θα πρέπει να στελεχώνουν τα τοπικά ψηφοδέλτια στις συνολικά 22 κοινότητες του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου.

Στον Βόλο οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 από κάθε συνδυασμό και στη Ν. Ιωνία 11. Αυτό σημαίνει ότι σε πληθυσμό 86.000 περίπου κατοίκων στον Βόλο (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) το μίνιμουμ των υποψηφίων θα είναι 75 και στη Ν. Ιωνία 55 σε πληθυσμό 31.929 κατοίκων.

Τουλάχιστον επτά υποψήφιοι πρέπει να υπάρχουν σε κάθε ένα από τα ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού σε Αγριά, Αισωνία και Ν. Αγχίαλο. Ο μίνιμουμ αριθμός υποψηφίων καθορίζεται από τον πληθυσμό κάθε κοινότητας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μεταξύ 2.000 και 10.000 κατοίκων.

Στις 15 κοινότητες που αριθμούν 300 έως 2.000 κατοίκους κάθε συνδυασμός θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε υποψηφίους σε κάθε μία από αυτές: Αγ. Βλάσιος, Αγ. Λαυρέντιος, Αγ. Ονούφριος, Αϊδίνι, Αλλη Μεριά, Ανακασιά, Ανω Βόλος, Ανω Λεχώνια, Δράκεια, Κάτω Λεχώνια, Κατηχώρι, Μακρινίτσα, Μικροθήβες, Πορταριά και Σέσκλο.

Σε δύο κοινότητες του ενιαίου Δήμου Βόλου, που είναι κάτω των 300 κατοίκων, χρειάζεται τουλάχιστον ένας υποψήφιος σε κάθε ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για τις κοινότητες Γλαφυρών και Σταγιατών.

«Μαξιλαράκι» οι 173 για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων

Με τα σημερινά δεδομένα στην κάλπη θα αναμετρηθούν πέντε συνδυασμοί. Με επικεφαλής τον σημερινό δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, με τη Νάνσυ Καπούλα, τον Ιάσονα Αποστολάκη, τον Αποστόλη Παπαδούλη και τον Αποστόλη Ριζόπουλο. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των υποψηφίων για το σύνολο των πέντε συνδυασμών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 865.

Ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι μεγαλύτερος, καθώς οι υποψήφιοι δεν θα περιοριστούν στο «μαξιλαράκι» των 173 υποψηφίων, ενώ σε περίπτωση που τελεσφορήσουν οι διεργασίες και από άλλα ενδιαφερόμενα σχήματα, ο αριθμός των υποψηφίων θα ξεπεράσει τους χίλιους.

Η πληθώρα των υποψηφίων ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα καθιστά τις εκλογές για πολλά νοικοκυριά οικογενειακού… ενδιαφέροντος, ιδίως στην περιφέρεια του Δήμου Βόλου, όπου η μάχη του σταυρού θα είναι πιο δύσκολη ακριβώς λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων σε σχέση με τον μόνιμο πληθυσμό.

Μέσα στον Βόλο μπορεί οι υποψήφιοι να έχουν μεγαλύτερη εκλογική «πίτα», αφού με τα υπάρχοντα δεδομένα οι υποψήφιοι δεν είναι περισσότεροι από ένας ανά 286 οικογένειες κατά μέσο όρο και στη Ν. Ιωνία ένας ανά 145 οικογένειες, οι αναλογίες όμως μειώνονται όσο πιο περιφερειακά κινείται η κάλπη.

Κάθε… οικογένεια και υποψήφιος

Στη Ν. Αγχίαλο για παράδειγμα ανά 48 οικογένειες θα υπάρχει και ένας υποψήφιος, στην Αγριά ανά 37 οικογένειες και ένας που θα διεκδικεί τον σταυρό και στην Αισωνία ανά 23 οικογένειες θα υπάρχει και ένας υποψήφιος.

Η εκλογική πίτα μειώνεται ακόμη περισσότερο στις κοινότητες, αφού η αναλογία των υποψηφίων πέφτει κάτω από τη 1 προς 10 οικογένειες. Ο μεγαλύτερος… συνωστισμός υποψηφίων φαίνεται ότι θα επικρατήσει σε Αγιο Βλάσιο (322 κάτοικοι), Αγιο Λαυρέντιο (273 κάτοικοι), Αϊδίνι (318 κάτοικοι), Δράκεια (381 κάτοικοι) και Κατηχώρι (362 κάτοικοι), όπου ανά τρεις οικογένειες θα υπάρχει και υποψήφιος. Ανά τέσσερις οικογένειες και υποψήφιος καταγράφεται σε Μικροθήβες (370 κάτοικοι) και υποψήφιος ανά πέντε οικογένειες σε Αγιο Ονούφριο (475 κάτοικοι), Ανω Βόλο (539 κάτοικοι) και Πορταριά (552 κάτοικοι).

Λίγο μεγαλύτερες είναι οι αναλογίες και πάλι όμως το οικογενειακό… ενδιαφέρον έντονο σε Αλλη Μεριά (1:8), Ανακασιά (1:11), Ανω Λεχώνια (1:10), Γλαφυρές (1:11), Κάτω Λεχώνια (1:16), Σέσκλο (1:8), Μακρινίτσα (1:7) και Σταγιάτες (1:6).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου