ΤΟΠΙΚΑ

«Στρατοπεδεύει» βαρύ οικονομικό πλήγμα σε Βόλο και Ν. Ιωνία

στρατοπεδεύει-βαρύ-οικονομικό-πλή-609249

Ανησυχία σε εστίαση, μεταφορές, εμπορική αγορά, real estate από την απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας

«Σύρραξη»… κρίσιμων επαγγελματικών κλάδων, φορέων και σωματείων στον Βόλο προκαλεί η ειλημμένη, επίσημα πλέον, απόφαση του ΥΕΘΑ να απομακρύνει την 32η Ταξιαρχία από το στρατόπεδο «Γεωργούλα». Οι αντιδράσεις γενικεύονται και η πόλη «βράζει» από την εν κρυπτώ αρχικά απόφαση, συγκεκαλυμμένη στη συνέχεια και με επίσημη πια παραδοχή από προχθές (στη συνάντηση στο Πεντάγωνο), για «ξήλωμα» της μονάδας μέχρι το καλοκαίρι και της εγκατάστασής της στον Αυλώνα. Ολα τα ενδεχόμενα για την αποτροπή των δυσμενών για την πόλη σχεδιασμών είναι ανοιχτά, ενώ σε έντονη συζήτηση βρίσκεται το ενδεχόμενο ακόμη και δυναμικών κινητοποιήσεων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ, ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το «χάπι» του ισοδύναμου, δηλαδή της εγκατάστασης μιας άλλης μονάδας, που ακόμη παραμένει υπό αναζήτηση, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, ζητώντας μάλιστα πίστωση χρόνου, φαίνεται ότι δεν είναι ικανό να «χρυσώσει» τις έντονες φωνές διαμαρτυρίας.

Ολόκληροι κλάδοι, όπως η εστίαση, ο τομέας των μεταφορών, το real estate, η εμπορική αγορά, οι περιπτερούχοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμένεται να δεχτούν σοβαρότατο οικονομικό πλήγμα, καθώς σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται σε απώλεια περίπου 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ καταγράφει σήμερα τις απόψεις της πλειονότητας των εκπροσώπων των παραπάνω δυναμικών κλάδων, που παραπέμπουν σε κραυγή απελπισίας, με την ελπίδα να φτάσει στα αφτιά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, προκειμένου ο σχεδιασμός να ανατραπεί. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνουν με πολύ παραστατικό τρόπο οι ίδιοι, ο οικονομικός μαρασμός και η περαιτέρω αύξηση της ανεργίας είναι θέμα χρόνου.

Αίσθηση επίσης προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν το συγκεκριμένο θέμα οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει επιχειρησιακός σχεδιασμός στις Ενοπλες Δυνάμεις και οι οποίοι με τις επισημάνσεις τους εμμέσως κρατούν αποστάσεις από την απόφαση για μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας.

*Απ. Οντόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βόλου

Η οικονομική απώλεια είναι μεγάλη

Η απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας από την πόλη θα είναι μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Δυστυχώς η «χασούρα» για τον Βόλο θα είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς που έχουν γίνει. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο χτύπημα για την τοπική οικονομία και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Το επιχειρησιακό κομμάτι δεν μας αφορά διότι δεν είμαστε ειδικοί. Η οικονομική απώλεια όμως που θα έχει η πόλη και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Για αυτό και το αντιστάθμισμα απέναντι σ’ αυτό το πλήγμα θα πρέπει να είναι εξίσου σοβαρό.

*Αριστοτέλης Μπασδάνης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Θα λείψει ένα μεγάλο έσοδο από την πόλη

Η παρουσία του στρατοπέδου είναι μία τονωτική «ένεση» για την τοπική οικονομία ιδιαίτερα της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας απ’ όπου εξυπηρετείται όλη η μονάδα του Στρατού, τόσο του μόνιμου προσωπικού, όσο και των εθελοντών που κάνουν τη θητεία τους. Αυτό είναι ένα έσοδο που θα λείψει ακαριαία με την απομάκρυνση της Ταξιαρχίας σε μία στιγμή παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και ενώ δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η περιοχή και να αναβαθμιστεί πλήρως όπως με τη δημιουργία μίας πανεπιστημιακής σχολής, η οποία θα δημιουργούσε νέα δεδομένα στην περιοχή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο είναι μακρόπνοο, ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμύνης είναι εκείνο που έχει τον πρώτο λόγο για την παραχώρηση του οικοπέδου.

*Γιώργος Σιόβας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου και Νέας Ιωνίας «Αγιος Χριστόφορος»

Ο κλάδος μας θα πληγεί ανεπανόρθωτα

Είναι αρνητική εξέλιξη για την πόλη η απομάκρυνση του στρατοπέδου διότι αποτελούσε και αποτελεί μία σημαντική οικονομική δύναμη. Θα πληγούν όλα τα μαγαζιά της γύρω περιοχής, θα υποστούμε σοβαρή ζημιά εμείς, αλλά και οι υπόλοιποι επαγγελματικοί κλάδοι στην πόλη. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα σχέδια που υπάρχουν, αλλά πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν οι υπεύθυνοι.

Φαντάροι, αξιωματικοί, υπάλληλοι, χρησιμοποιούν το ταξί για τη μετακίνησή τους, κυκλοφορούν στην πόλη, αποτελούν μία μεγάλη βοήθεια στην τοπική οικονομία. Όσοι αναλογίζονται τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν για την πόλη του Βόλου που μαστίζεται από την ανεργία, οφείλουν να αντιδράσουν.

*Βασίλης Τόπας, πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας

Να υπάρξει εναλλακτική λύση

Εμείς είμαστε αντίθετοι με τη μεταφορά του στρατοπέδου «Γεωργούλα» που φέρνει επισκεψιμότητα στην πόλη, λειτουργία στα καταστήματα, κινητικότητα. Όμως αν είναι απόφαση από το υπουργείο να αποχωρήσει, τότε υπάρχει και άλλη λύση. Η 71η Ταξιαρχία στο Κιλκίς που είναι αερομεταφερόμενη θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί και να κάνει τις αερομεταφορές της με τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο. Ακόμη, θα μπορούσε να μετεγκαταστααθεί στο στρατόπεδο μία Ταξιαρχία από το Λιτόχωρο, καθώς η 32η Ταξιαρχία διαθέτει πεδίο βολής. Εμείς θέλουμε να μην αδειάσει το στρατόπεδο. Να είναι μία λειτουργήσιμη μονάδα. Να μη μετατραπεί σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

*Τρύφων Πλαστάρας, πρόεδρος ΟΕΒΕΜ

Από τη ζημιά κέρδος… δεν βγαίνει

Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής δυσπραγίας για τις επιχειρήσεις του νομού, αποφάσεις όπως αυτή της απομάκρυνσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το στρατόπεδο «Γεωργούλα», έρχονται να ενισχύσουν τον προβληματισμό των τοπικών επιχειρηματιών για το μέλλον τους. Ως ΟΕΒΕΜ που εκπροσωπεί εκατοντάδες μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, διαφωνούμε κατηγορηματικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι θα αποτελέσει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια στις πλάτες της πόλης μας που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και τώρα προστίθεται ένα ακόμη εξίσου πολύ σοβαρό. Κανένα ισοδύναμο δεν πρόκειται να «ισοφαρίσει» τη ζημιά που θα υποστεί ο Βόλος από την απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας. Είναι άλλωστε γνωστό πως από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει ποτέ.

*Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, υπεύθυνη γραφείου real estate

Το real estate έχει στηριχθεί από την 32η Ταξιαρχία

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα για τη Νέα Ιωνία, την πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή, διότι πολλοί στρατιωτικοί νοικιάζουν διαμερίσματα κοντά στο στρατόπεδο, ενώ αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που έχουν ήδη αγοράσει ακίνητα στην πόλη για μόνιμη εγκατάσταση και τώρα θα ξεσπιτωθούν.

Είχαμε περιπτώσεις στρατιωτικών, αλλά και ατόμων του συγγενικού τους περιβάλλοντος που προέρχονταν από άλλες περιοχές, γνώρισαν την πόλη, τους άρεσε και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αγοράσουν κάποιο ακίνητο, είτε ως εξοχική κατοικία είτε για να κατοικήσουν εδώ. Η πόλη έχει συγκεκριμένη δυναμική και όταν έχουμε την δυνατότητα να υπάρχει επιπλέον εισροή χρημάτων, αναμφίβολα τα οφέλη που υπάρχουν είναι πολλά. Ως εκ τούτου γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει η απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας.

*Θαν. Παπαδημόπουλος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Βόλου

Να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί του ΥΕΘΑ

Οσοι θέλουν να μας «ρίξουν στάχτη στα μάτια», υποβαθμίζοντας το σοβαρό χτύπημα που συνιστά για την πόλη και την τοπική οικονομία η απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο, οφείλουν αφενός να δώσουν λόγο για τον εμπαιγμό που υφίσταται ο βολιώτικος λαός εδώ και ενάμιση χρόνο, από τους κυβερνητικούς παράγοντες που διαβεβαίωναν ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα.

Αφετέρου, σ’ ό,τι μας αφορά το ΕΚΒ είναι αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ενώνει τη φωνή του μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς, θεωρώντας πως θα πρέπει έστω την ύστατη ώρα το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας να ακυρώσει τους σχεδιασμούς, λαμβάνοντας υπόψη την τοπική κοινωνία.

*Βασίλης Δερβίσης, πρόεδρος της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου

Δεν επιθυμούμε τη μετακίνηση

Βάσει του καταστατικού μας, αλλά και του νόμου, εμείς ως σωματείο απαγορεύεται να πάρουμε οποιαδήποτε θέση σε επιχειρησιακό σχεδιασμό. Από κει και μετά η άποψή μας είναι ότι δεν επιθυμούμε να φύγει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Οπωσδήποτε σε περίπτωση που γίνει η μετακίνηση θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μη μετακινηθούν ειδικές κατηγορίες συναδέλφων, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, προστάτες ΑμεΑ, συνάδελφοι με παιδιά που φοιτούν στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου.

*Γεώργιος Τοσιλιάνης, πρόεδρος της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού

Η αξιοποίηση του στρατοπέδου αφορά και σε εμάς

Τη στιγμή που η απόφαση μεταφοράς του στρατοπέδου «Γεωργούλα» αποτελεί επιχειρησιακή απόφαση του ΓΕΕΘΑ εμείς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Ομως το τι μέλλει γενέσθαι με το στρατόπεδο και τις εγκαταστάσεις του όπως αφορά σε όλους τους Βολιώτες αφορά και σε εμάς. Είναι κρίμα να μην γίνει σωστή και επωφελής εκμετάλλευση του χώρου για τους δημότες. Ολες οι Ενώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας προσανατολιζόμαστε να συντονιστούμε και να προβούμε σε κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου και άλλους τοπικούς φορείς.

B. Ηλιόπουλος: «Ξεριζώνουν ένα κομμάτι από την ψυχή μας»

«Σπάνε οι άρρηκτοι δεσμοί» της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων με τους πεζοναύτες

«Ξεριζώνεται ένα κομμάτι από την ψυχή μας». Με αυτά τα λόγια ο εθελοντής της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βόλου, έφεδρος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων Βασίλης Ηλιόπουλος σχολιάζει την απόφαση απομάκρυνσης έως τον ερχόμενο Ιούνιο της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στον Αυλώνα. Για τους εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, η απομάκρυνση της ταξιαρχίας δεν συνιστά απλώς πλήγμα για την πόλη στην οποία ζουν και εργάζονται. Ο αντίκτυπος είναι και στην ψυχή τους αφού οι περισσότεροι εθελοντές – στυλοβάτες της Λέσχης υπηρέτησαν και οι ίδιοι μέσα στο «Γεωργούλα» λαμβάνοντας την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να έχουν άρρηκτους δεσμούς.

Ο Βασίλης Ηλιόπουλος υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός τη διετία ’84 – ’86. «Τους πρώτους δέκα μήνες πέρασα από εκπαιδεύσεις σε διάφορα σημεία της χώρας και τους υπόλοιπους 18 μήνες της θητείας μου υπηρέτησα μέσα στο «Γεωργούλα»», αναφέρει.

«Μέσα στο «Γεωργούλα» κάναμε γνωριμίες, που έγιναν φιλίες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο. Και πολλές φορές βλέπουμε να επιστρέφουν ως αξιωματικοί άνθρωποι με τους οποίους υπηρετήσαμε μαζί», περιγράφει ο κ. Ηλιόπουλος. Αυτοί οι δεσμοί άλλωστε αποτέλεσαν τη «μαγιά» για τη δημιουργία και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων στον Βόλο το 2001. «Θέλαμε τις γνώσεις και την εκπαίδευση που πήραμε να τις διαθέσουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Και στο πλαίσιο αυτό πάντα είχαμε δέσιμο με το έμψυχο δυναμικό του στρατοπέδου», αναφέρει.

Οπως εξηγεί, με το «δυναμικό» του στρατοπέδου έχουν βρεθεί από την ίδια πλευρά «μάχης» και για την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα την υποδοχή των προσφύγων, ενώ οι άρρηκτοι δεσμοί ενισχύονται από την κοινή παρουσία τους σε γιορτές.

Αναμνήσεις «ξυπνούν» και σε κάθε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, που παραχωρούνται στα μέλη της ΛΕΔ προκειμένου να κάνουν τις εκπαιδεύσεις τους. «Θυμάμαι που είχαμε ανακατασκευάσει ένα παλιό τολ και με μερικά εμπορευματοκιβώτια και πλάκες Πηλίου το κάναμε πρότυπο ΚΨΜ», περιγράφει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Μας ενοχλεί, μας πονάει που παίρνουν το στρατόπεδο. Ολες οι ασκήσεις, οι αποβάσεις γίνονταν από εδώ. Τώρα ξαφνικά κρίνουν ότι επιχειρησιακά δεν είναι σωστό. Πιστεύω ότι αυτά είναι μικροπολιτική. Εμείς είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με το στρατόπεδο και η απομάκρυνσή του θα είναι σαν να φεύγει κι ένα κομμάτι από την ψυχή μας», καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος.

Γιάννης Γρηγορίου: «Χάνεται το 30% του τζίρου»

Μεγάλο πλήγμα για την εστίαση

Απειλή νέων λουκέτων στον χώρο της εστίασης στον Βόλο και τη Ν. Ιωνία συνιστά η απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το στρατόπεδο «Γεωργούλα». Η οριστική απόφαση της απομάκρυνσης έως τον ερχόμενο Ιούνιο που ανακοινώθηκε προχθές με τον πλέον επίσημο τρόπο, εκτιμάται ότι θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην εστίαση στην πόλη, καθώς σημαντικό μέρος του τζίρου των επιχειρήσεων στηρίζονται στη σταθερή πελατεία στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού από το στρατόπεδο «Γεωργούλα».

«Εξ αρχής είχα δηλώσει αντίθετος στην απομάκρυνση του στρατοπέδου. Αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την εστίαση. Πολλά καταστήματα και επιχειρηματίες έχουν εδραιωθεί στον χώρο μέσα από την ύπαρξη της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτοι που θα επηρεαστούν από την απομάκρυνση του στρατοπέδου θα είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πέριξ του «Γεωργούλα» και ευρύτερα στη Ν. Ιωνία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται το σύνολο της εστίασης», προσθέτει ο κ. Γρηγορίου εκτιμώντας ότι το 30% του τζίρου στην εστίαση εξαρτάται από το στρατόπεδο που φεύγει.

«Πρόκειται για ένα ποσοστό τζίρου που χάνεται και δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του «Γεωργούλα» αποτελεί σταθερή πελατεία των επιχειρήσεων εστίασης», τονίζει και κάνει λόγο για νέα… μαύρα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από τον χώρο.

«Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η απομάκρυνση της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών για κάποιους θα είναι η χαριστική βολή. Τα λουκέτα παραμονεύουν και αν κλειδώσουν, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και εργαζόμενοι θα βγουν στην ανεργία», υπογράμμισε ο κ. Γρηγορίου.

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2017

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος τέλους

Οι υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, ο εφησυχασμός και ο αποπροσανατολισμός …οδηγούν στο ξήλωμα της 32ης Ταξιαρχίας

Από τον κατηγορηματικό τρόπο, με τον οποίο προχθές ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κατέστησε σαφές σε βουλευτές και τοπικούς φορείς ότι είναι θέμα χρόνου η απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το στρατόπεδο «Γεωργούλα», συμπεραίνεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2017 όταν ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αποκάλυπτε για πρώτη φορά τα σχέδια του Γενικού Επιτελείου Στρατού μέχρι σήμερα Φεβρουάριο του 2019 δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τις αποφάσεις των στρατιωτικών αρχών.

Αντιθέτως, με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, διαψεύστηκαν όσοι, είτε επρόκειτο για μερίδα του Τύπου που για να υποβαθμίσει το όλο θέμα έσπευσε να μιλήσει για «fake news», είτε για τμήμα του πολιτικού προσωπικού και των τοπικών φορέων, που αντί να καταστήσουν σαφές ότι για τον Βόλο είναι αδιαπραγμάτευτο ζήτημα η απομάκρυνση των πεζοναυτών, αρκέστηκαν στις ανέξοδες υποσχέσεις των πολιτικών παραγόντων του ΥΕΘΑ, που όμως δεν τηρήθηκαν.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σήμερα παρουσιάζει μέσα από τα πρωτοσέλιδά του, διαδοχικά δημοσιεύματά του, τα οποία εξαρχής είχαν στόχο να λειτουργήσουν σαν «καμπανάκι» αφύπνισης για την τοπική κοινωνία, το πολιτικό προσωπικό και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου η πόλη να μη δεχθεί ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα που θα κοστίσει ακριβά στην τοπική οικονομία.

Οι κρίσιμοι «σταθμοί» πριν το ξήλωμα

Δεκέμβριος 2017

*Στις 17 Δεκεμβρίου ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αποκαλύπτει αποκλειστικά ότι «Ξηλώνεται το στρατόπεδο» και ότι «Η πιο νευραλγική επιχειρησιακή μονάδα, η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, μεταφέρεται στον Αυλώνα»

*Από την επόμενη μέρα κιόλας μέρα 18 Δεκεμβρίου σημαίνει γενικός ξεσηκωμός στην πόλη. Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος καταθέτει την πρώτη ερώτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες για την πόλη από μια τέτοια απόφαση.

Την ίδια στιγμή, εκ μέρους της Κυβέρνησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και η ΝΕ του κόμματος σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα μετακίνησης».

Ιανουάριος 2018

*Στις 17 Ιανουαρίου σε συνάντηση του Π. Καμμένου με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, για πρώτη φορά ο ΥΕΘΑ, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώνει ότι επίκειται… απομάκρυνση, υποσχόμενος ισοδύναμα, αν μετακινηθούν οι πεζοναύτες.

*Την επόμενη ακριβώς μέρα, 18 Ιανουαρίου ο ΥΕΘΑ επισκέπτεται τον Βόλο και είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος. Σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ απαντά: «Οσοι φεύγουν τόσοι θα έρχονται» δήλωσε ο υπουργός, υποσχόμενος κοινωνικό αντιστάθμισμα, αν φύγει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

*Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΣ που έχει αποφασίσει τη μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας στον Αυλώνα, επιβεβαιώνει και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού ο οποίος επισκέπτεται το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στο πλαίσιο στρατιωτικής επιθεώρησης και ενημερώνει τους αξιωματικούς για τις επικείμενες αλλαγές της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.

*Ακολουθεί στις 21 Ιανουαρίου η απάντησή του Π. Καμμένου στη Βουλή στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, που επιβεβαιώνει πως «στην παρούσα περίοδο μελετάται από επιτροπή και η πιθανή μεταστάθμευση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Αυλώνα Αττικής».

Φεβρουάριος 2018

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ πραγματοποιεί διαδικτυακή δημοσκόπηση στο www.taxydromos.gr σύμφωνα με την οποία το 73,5% των πολιτών διαφωνεί με την μετακίνηση στον Αυλώνα. Στο ερώτημα «Συμφωνείτε ή όχι με τη μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το στρατόπεδο του Βόλου;» απάντησαν 1.845 άτομα. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, 1.357 άτομα απάντησαν ΟΧΙ (ποσοστό 73,6%) ενώ 488 άτομα συμφωνούν με τη μετακίνηση (ποσοστό 26,4%).

*1 Φεβρουαρίου ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ. Βίτσας επίσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο στρατιωτικό site OnAlert επισημαίνει ότι η μετακίνηση θα γίνει διότι οι πεζοναύτες πρέπει να βρίσκονται δίπλα στον στόλο.

Μάρτιος 2018

*»Σε marines μετατρέπονται οι πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας – Εντονη κινητικότητα στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», γράφει στις 16 Μαρτίου ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις για τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ. Ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Αποστολάκης τότε με την ιδιότητα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ εμφανίζεται ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου.

Μάιος 2018

*Μετά από αυτοψίες κλιμακίων του ΓΕΣ στον Αυλώνα εγκρίνεται το σχέδιο για τη βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενήσουν τους πεζοναύτες… γίνεται όμως σαφές ότι σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιο πλέον θα τεθεί από αρχές του 2019.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Οι εξελίξεις πλέον είναι ραγδαίες.

*Στις 5 Ιανουαρίου ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αναφέρεται σε πηγές του ΓΕΕΘΑ που διαβεβαίωσαν ότι η μετακίνηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με το armyvoice.

*Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος καταθέτει αυτή τη φορά επίκαιρη ερώτηση στο νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητώντας αναλυτική ενημέρωση και επαναλαμβάνοντας την έντονη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.

* Στις 5 Φεβρουαρίου ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αναφέρει σε ρεπορτάζ πως μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των πεζοναυτών στην Αττική

*Ο ΥΕΘΑ επικαλούμενος λόγους εθνικού συμφέροντος, ζητά από τον βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρο να αποσύρει την επίκαιρη ερώτηση και δεσμεύεται να τον ενημερώσει σε συνάντηση κατ’ ιδίαν για το θέμα. Η συνάντηση με ευθύνη του κ. Αποστολάκη αναβάλλεται διαδοχικά τρεις φορές και γίνεται τελικά προχθές Παρασκευή, με τα γνωστά σ’ όλους αποτελέσματα…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου