Κων. Γουργουλιάνης: Κοινωνικό φαινόμενο η φυματίωση

Τελευταία ενημέρωση: 2019-02-23, 18:29:44
Κων. Γουργουλιάνης: Κοινωνικό φαινόμενο η φυματίωση

Σαράντα περιστατικά κατέγραψε η ομάδα του καθηγητή Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη – Διαδικτυακή σύνδεση με μονάδες της Ελλάδας

 

Μείωση των κρουσμάτων φυματίωσης καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλία, με 40 συνολικά περιπτώσεις να έχουν νοσηλευτεί στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Λάρισα. Τα δεδομένα καταγράφηκαν από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη με αφορμή την εκδήλωση – διαδικτυακή σύνδεση που διοργανώνεται την 21η Μαρτίου μεταξύ των Πνευμονολογικών Κλινικών Λάρισας, Χίου και Κέρκυρας, οι οποίες λειτουργούν στα αντίστοιχα Νοσοκομεία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η κύρια ομάδα των ασθενών είναι κυρίως Ελληνες, έναντι των αλλοδαπών, με τις ηλικιακές ομάδες να εντάσσονται σε δύο κατηγορίες, σε ασθενείς 30 ετών, αλλά και από 65 ετών και άνω.

Οι ασθενείς στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνδρες, σε αναλογία τρία προς ένα έναντι των γυναικών, ενώ το θετικό στοιχείο είναι ότι ανταποκρίνονται θετικά στη φαρμακευτική αγωγή.

Στην ίδια έρευνα, που διενεργήθηκε από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Λάρισα, καθίσταται σαφές ότι ενώ το 2010 ο κύριος αριθμός των κρουσμάτων καταγράφηκε σε αστικές περιοχές, πλέον σημειώνει αυξητική τάση στις αγροτικές περιοχές. «Μια ερμηνεία είναι ότι ίσως λόγω της κρίσης πολλοί έχουν μετακινηθεί προς τα χωριά τους, την ύπαιθρο γενικότερα. Αυτά είναι τα αρχικά δεδομένα που έχουμε» υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Η επάνοδος της φυματίωσης στο προσκήνιο αποτελεί πλέον ένα κοινωνικό φαινόμενο που «ήρθε για να μείνει» λόγω των κοινωνικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, με κυριότερες αιτίες τη φτώχεια και τη μετανάστευση, όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Διαδικτυακή εκδήλωση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνεται την 21η Μαρτίου στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Λάρισα, σε απευθείας σύνδεση μέσω skype με τις Πνευμονολογικές Κλινικές των Νοσοκομείων Χίου και Κέρκυρας αντίστοιχα.

«Θα συνδεθούμε για να συζητήσουμε την επιδημιολογία της φυματίωσης στις τρεις περιοχές που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά» υπογραμμίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση είναι η Αννίτα Πρασσά προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας με θέμα ««Ερωτας στα χρόνια της φυματίωσης» και η Σοφία Γουργουλιάνη νομικός με ειδίκευση στην τέχνη και τα πνευματικά δικαιώματα, η οποία θα μιλήσει για τη φυματίωση στον κινηματογράφο.

«Η εκδήλωση είναι καινοτόμα, γιατί διερευνά πώς η φυματίωση επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως στόχος είναι να συζητήσουμε για την επιδημιολογία της φυματίωσης σε τρεις διαφορετικές περιοχές», υπογραμμίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
3
=