ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Μπουκώρος: Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ βλάπτουν πολύ σοβαρά το Βόλο

χρ-μπουκώρος-οι-πολιτικές-του-συριζα-β-612171

Τόνισε χθες στη Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ μιλώντας για το λιμάνι, το Στρατόπεδο Γεωργούλα, την αποβιομηχάνιση και τις βαλτωμένες επενδύσεις

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία εθνικής λιμενικής πολιτικής, καθώς και για τη μεγάλη κωλυσιεργία της επένδυσης ελαφρών μη ρυπογόνων επισκευών στο λιμάνι του Βόλου που στερεί από τον πόλη 1.200 θέσεις εργασίας, άσκησε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών.

Εμφανίστηκε, ταυτόχρονα, ιδιαίτερα επικριτικός σχετικά με τις μηδενικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες εκ μέρους της κυβέρνησης σε έναν νομό που πλήττεται από ανεργία, επισημαίνοντας ότι υποδομές ρημάζουν, σημαντικές τουριστικές επενδύσεις έχουν βαλτώσει, βιομηχανίες κλείνουν, ενώ σ’ αυτό το σκηνικό ο Βόλος δέχεται ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα με την απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας.

«Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει από τη συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου είναι αν πράγματι υπάρχει, αν έχει εκπονηθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση μία εθνική λιμενική πολιτική. Η δική μας απάντηση είναι ότι σαφώς όχι.

Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είχαν μία συγκεκριμένη πολιτική και είμαστε περήφανοι για αυτό. Η ιδιωτικοποίηση στο λιμάνι Πειραιά ήταν εκείνη η πολιτική απόφαση που το έφερε πλέον, λίγα χρόνια μετά, μεταξύ των μεγαλύτερων του κόσμου. Και φέρνει ανάπτυξη και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Χρήστος Μπουκώρος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Μαγνησίας, με το νομοσχέδιο δεν επιτυγχάνεται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ενώ δεν διαφαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Γραφειοκρατία και αντιφάσεις

«Είναι ένα νομοσχέδιο γεμάτο γραφειοκρατία, με την εμπλοκή του συνόλου των συναρμόδιων φορέων, αντιφάσεις σχετικά με τα αντισταθμιστικά προς τους Οργανισμούς Λιμένων, καμία βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς μελέτες. Γι’ αυτό και καταλήγουμε στο συμπέρασμα, όχι αβίαστα, ότι δεν υπάρχει εθνική λιμενική στρατηγική», ανέφερε ο βουλευτής Μαγνησίας και συνέχισε:

«Βεβαίως, μπορεί η σημερινή Κυβέρνηση, καμώνοντας την αριστερή κυβέρνηση, να μη θέλει να ακολουθήσει το υπόδειγμα του Πειραιά. Είναι δικαίωμα της! Όμως, ποιες δυνατότητες ανάπτυξης δίνει στα δέκα σημαντικά περιφερειακά λιμάνια, μεταξύ των οποίων και αυτό του Βόλου;

Και ξέρετε, κύριε Υπουργέ -επειδή έχετε ευαισθησίες με τον Βόλο, άλλωστε κατά το ήμισυ εμείς σας θεωρούμε Βολιώτη, αν είμαι σωστά πληροφορημένος είναι και ο τόπος γέννησής σας- το λιμάνι του Βόλου δεν μπορεί να συγκριθεί με τα υπόλοιπα δέκα περιφερειακά λιμάνια. Είναι το λιμάνι εκείνο που εδώ και 120 χρόνια διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση. Αυτό δηλαδή που επιχειρούμε τώρα να κάνουμε στην Αλεξανδρούπολη, στο Θριάσιο κ.ο.κ. Υπήρξε μία συνεργασία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το Υπουργείο Υποδομών, για να αξιοποιηθεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα του λιμανιού του Βόλου; Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει καμία απολύτως επένδυση.

Και δεν έχω καλά νέα από το Βόλο. Είναι και ο πρώην Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας εδώ. Κύριε Υπουργέ, πλήττεται από την ανεργία η πόλη μας. Η καταγεγραμμένη ανεργία είναι 30%. Ρωτήστε τον τοπικό ΟΑΕΔ. Δεν είναι ούτε 19% ούτε 20%».

Δύο χρόνια χωρίς υπογραφή, επένδυση στο λιμάνι Βόλου

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Χρήστος Μπουκώρος υπενθύμισε ότι το 2016 ο Παν. Κουρουμπλής από τον Βόλο ανακοίνωσε τη δυνατότητα επένδυσης στο λιμάνι για ελαφρές επισκευές εκτός δεξαμενής, μη ρυπογόνες. Ανακοίνωση που επικροτήθηκε τότε, όπως είπε, και πρόσθεσε:

«Περνάει τον Οκτώβριο του 2017 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας η διάταξη και δύο χρόνια τώρα περιμένουμε την απόφαση αυτή για να δοθεί η δυνατότητα στο λιμάνι του Βόλου. Και αγναντεύουν τη θάλασσα 1.200 απολύτως εξειδικευμένοι εργατοτεχνίτες, που περιμένουν δουλειά! Ποια συμφέροντα εμπόδιζαν τον κ. Κουρουμπλή και ποια συμφέροντα εμποδίζουν εσάς, κύριε Κουβέλη, να εκδώσετε αυτή την υπουργική απόφαση, να ανασάνει το λιμάνι του Βόλου; Δεν εκμεταλλεύεστε τις υποδομές και ρημάζουν. Οι γερανογέφυρες είναι μιας άλλης εποχής. Δεν έχει γίνει ούτε μία επένδυση στο λιμάνι του Βόλου εδώ και τέσσερα χρόνια!

Και μου λέτε, μέσα από ένα νομοσχέδιο θολό και ασαφές, ότι θα προσελκύσουμε επενδυτές στο λιμάνι του Βόλου; Δεν είναι τυχαίο λιμάνι, δεν είναι της ίδιας σειράς με όλα τα υπόλοιπα λιμάνια, που συζητάμε με το σημερινό νομοσχέδιο. Το αγνοείτε και το αφήνετε να ρημάζει. Είναι, όμως, ο οικονομικός πνεύμονας όχι μόνο του Βόλου αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Είμαι υποχρεωμένος να ασκήσω αυτή την κριτική τούτη την ώρα, γιατί βλέπω υποδομές να ρημάζουν».

Αποβιομηχάνιση, ανεργία και τώρα μετακόμιση Ταξιαρχίας

«Και δεν είναι μόνο αυτό», συμπλήρωσε ο βουλευτής Μαγνησίας, λέγοντας: «Τα νέα από το Βόλο δεν είναι καθόλου καλά. Ζει το τρίτο κύμα αποβιομηχάνισης επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Και άλλη μεγάλη βιομηχανία ανακοίνωσε εκ περιτροπής εργασίας μόλις προχθές. Έχουν προηγηθεί τα κλεισίματα του ΙΜΑΝΤΑ και της Coca Cola. Είναι χιλιάδες οι άνεργοι και δεν έχει εκπονηθεί ούτε ένα πρόγραμμα απασχόλησης γι’ αυτήν την περιοχή.

Τι κάνετε, λοιπόν; Πώς θα έρθει η ανάπτυξη; Μόνο με την ψήφιση νομοσχεδίων και με εξαγγελίες; Είναι μια περιοχή που διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και ο συνάδελφός σας Υπουργός Άμυνας εξαγγέλλει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα μετακομίσει και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Αυτό είναι άλλο ένα οικονομικό πλήγμα για την πόλη του Βόλου της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ετησίως.

Ποιες πολιτικές, λοιπόν, εφαρμόζετε, συνολικά ως κυβέρνηση, σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας, σε ένα μεγάλο λιμάνι στο κέντρο της Ελλάδος; Εσείς είστε νέος Υπουργός Ναυτιλίας, αλλά τουλάχιστον την υπουργική απόφαση για τις επισκευές στο λιμάνι του Βόλου, από σας, κύριε Κουβέλη, περιμέναμε να την υπογράψετε με το «καλημέρα» στο Υπουργείο. Όποια και αν είναι τα συμφέροντα, όποιες και αν είναι οι πιέσεις, μία οργανωμένη και μία συγκροτημένη πολιτεία πρέπει να δίνει ευκαιρίες σε όλες τις υποδομές, σε όλα τα λιμάνια και οι χρήστες θα αποφασίσουν».

Καμία επένδυση στη Μαγνησία

«Γνωρίζετε ότι στη χερσαία Μαγνησία δεν έχει γίνει ούτε μία επένδυση; Είστε τεσσεράμισι χρόνια κυβέρνηση τώρα», συνέχισε την σκληρή κριτική ο Χρ. Μπουκώρος, αναφέροντας: «Ακούμε μόνο ως ανέκδοτο στην περιοχή μας ότι η ανεργία είναι στο 19% και στο 20%. Απευθυνθείτε στις δικές σας υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στο Βόλο. Στο πολεοδομικό συγκρότημα η ανεργία υπερβαίνει το 30%. Τι κάνετε, λοιπόν; Νόμους για τους νόμους ή νόμους που θα φέρουν ανάπτυξη;

Τελικά, καταλήγω στο συμπέρασμα, ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ – το έχει διαπιστώσει πλειοψηφία του ελληνικού λαού- βλάπτουν σοβαρά την ελληνική οικονομία. Βλάπτουν, όμως, οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα σοβαρότερα την περιοχή μου, τον Βόλο και το λιμάνι και την παραγωγική διαδικασία και την τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνία.

Και βεβαίως, αύριο, μεθαύριο έχουμε εκλογές και τότε θα κληθείτε να απολογηθείτε και για το λιμάνι και για το γεγονός ότι οι πολιτικές σας κινδυνεύουν να μετατρέψουν μία προνομιούχο περιοχή σε οικονομική έρημο».

Δευτερολογία

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Μαγνησίας απάντησε στον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή, ο οποίος δυσφόρησε με τη δριμεία κριτική που του απεύθυνε ο Χρήστος Μπουκώρος για κυβερνητική αδράνεια επί των ημερών του, αναφορικά με το λιμάνι του Βόλου.

Απευθυνόμενος στον κ. Κουρουμπλή, αλλά και στους παριστάμενους υπουργούς, ο Χρήστος Μπουκώρος επισήμανε τα εξής: «Καταρχήν χαίρομαι που μιλάω για δεύτερη φορά παρουσία τριών Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και ενός αναπληρωτή. Κύριε Κουρουμπλή αναφέρθηκα σε οργανωμένα συντεχνιακά συμφέροντα. Γιατί τι άλλο θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς για μια υπουργική απόφαση για το λιμάνι του Βόλου, την οποία εξαγγείλατε το 2016, περάσατε σε νομοσχέδιο το 2017, την επικροτήσαμε, έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια και ακόμη εκκρεμεί η έκδοσή της; Φύγατε εσείς από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ήρθε ο διάδοχός σας, ο κ. Κουβέλης, και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση. Τι θέλετε να πούμε; Ότι αυτοί είναι οι ρυθμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Κύριε Κουβέλη, ο προκάτοχός σας με ψέγει γιατί δεν ήρθα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Όμως οι βουλευτές ελέγχουν στη Βουλή και δεν παρακαλάνε στα Υπουργεία! Το γεγονός ότι δεν εκδίδετε μια υπουργική απόφαση για ψηφισμένη διάταξη εδώ και δύο χρόνια μας βάζει σε σοβαρές υποψίες. Αυτό λέω και υπογραμμίζω και οι Βολιώτες ακούνε και το εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό του Βόλου, που όπως προείπα αγναντεύει τη θάλασσα, επίσης μας ακούει» κατέληξε ο βουλευτής Μαγνησίας.

Δείτε την ομιλία ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=br8d51PeH20&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0lv2ITecKbsm5fNCqCgBc7BYTtRA9wIE2IvAIHGL-GCdEL7c9khF8uaMc

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου