ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή τα λουκέτα στο Βόλο

βροχή-τα-λουκέτα-στο-βόλο-446444

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 υπήρχαν 700 διαγραφές επιτηδευματιών από όλα τα τμήματα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και 565 εγγραφές. Υπήρχε δηλαδή άνοιγμα για 135 επιχειρήσεις. Πριν δύο – τρία χρόνια η εικόνα ήταν εντελώς αντίθετη.

Αυτό το σκηνικό ερήμωσης για την εμπορική αγορά του Βόλου περιέγραψε χθες το μεσημέρι μπροστά στα μέλη της Δημοτικής Ενότητας Βόλου ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Μαγαλιός, που κλήθηκε να καταθέσει τις προτάσεις του Συλλόγου αναφορικά με τη λειτουργία λαϊκών αγορών ειδών ένδυσης και υπόδησης στα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Βόλου.

Πολλά μαγαζιά, είπε ο κ. Μαγαλιός, στην οδό Ερμού, που πριν μία δεκαετία ένας έμπορος έπρεπε να πληρώσει «αέρα» 50 ή ακόμη και 60 εκατομμύρια δραχμές, τώρα είναι ξενοίκιαστα. Το ίδιο πολλά μαγαζιά που βρίσκονται και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως η Κ. Καρτάλη, η Ιωλκού.

Η πόλη δεν αντέχει άλλη λαϊκή αγορά, είπε μιλώντας στα μέλη της Δημοτικής Ενότητας Βόλου ο κ. Μαγαλιός. Λειτουργούν τέσσερις λαϊκές αγορές με βιομηχανικά είδη στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία, ενώ ανάλογες λαϊκές λειτουργούν επίσης στον Αλμυρό, στην Αγχίαλο, στο Βελεστίνο και στην Αργαλαστή. Ο Νόμος, όπως είπε ο κ. Μαγαλιός, σημειώνει ότι οι άδειες για βιομηχανικά είδη δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10 % από τις άδειες λαϊκών αγορών με είδη ένδυσης και υπόδησης, παρ’ όλα ταύτα όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου στην περιοχή μας έχουν εκδοθεί από την πρώην Νομαρχία 300 άδειες για προϊόντα γης και θάλασσας και 210 άδειες για βιομηχανικά είδη. Θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, είπε ο κ. Μαγαλιός, είναι ότι κάθε άδεια που λήγει δεν πρέπει να αντικαθίσταται. Η κατάσταση, συνέχισε, είναι ανεξέλεγκτη εξαιτίας της ανοχής τόσο των δημοτικών υπαλλήλων, όσο και της δημοτικής αστυνομίας. Εμείς, πρόσθεσε, αποκαλούμε το παρεμπόριο που γίνεται στις λαϊκές λαθρεμπόριο το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ, δηλαδή μόνον 5 δισ. είναι η απώλεια των δημοσίων εσόδων από το ΦΠΑ.

Στους ισχυρισμούς του κ. Μαγαλιού αντέδρασε η σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Βόλου Κατερίνα Αναστασιάδου που είναι πωλήτρια στις λαϊκές αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης. Ο εντοπισμός του παρεμπορίου είναι εξαιρετικά δυσχερής, είπε. Έχουμε πάρει ως Σύλλογος το νόμο στα χέρια μας. Όταν όμως έρχονται νέα πρόσωπα στις λαϊκές αγορές, μόλις ζητηθούν τα στοιχεία τους, τότε προσκομίζουν τα τιμολόγια του δικαιούχου. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βόλου Γιάννης Καρακάνας είπε ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και προανήγγειλε αιφνιδιαστικούς ελέγχους από μικτά συνεργεία του Δήμου και της Αστυνομίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου