ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 30% στη μεταποίηση σε Μαγνησία και Θεσσαλία

αύξηση-30-στη-μεταποίηση-σε-μαγνησία-και-612676

Κερδίζει έδαφος ο πρωτογενής τομέας στον γυναικείο πληθυσμό

Αύξηση της τάξης του 30% σημειώνεται την τελευταία δεκαετία στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με δεκάδες γυναίκες στο Πήλιο, τη Μαγνησία και την ευρύτερη Θεσσαλία να στρέφονται στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η δράση που αναπτύσσουν δεκάδες γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί, αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις γυναικών που ασχολούνται με τις υπερτροφές, την παρασκευή αλμυρών και γλυκών προϊόντων με πρώτη ύλη τα προϊόντα της φύσης και του χωραφιού, αποδεικνύουν στην πράξη τη νέα τάση που έχει διαμορφωθεί.

Σημαντικά δεδομένα έφερε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Εξωραϊστική κατόπιν συνεργασίας του Α΄ Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου και της ΧΕΝ με τη συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ευαγγελία Γκόλια, διδάκτωρ στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και πρόεδρος του Α΄ Σοροπτιμιστικού Ομίλου, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συνεχιστεί με νέο κύκλο ενημερωτικών δράσεων για τη γυναίκα αγρότισσα.

«Κερδίζουν έδαφος οι καλλιέργειες των αρωματικών, ενεργειακών και θεραπευτικών φυτών. Παράλληλα πολλές γυναίκες στρέφονται στον μεταποιητικό κλάδο, που παρουσιάζει δυναμική τα τελευταία χρόνια» είπε η κ. Γκόλια.

Στη Μαγνησία ειδικότερα δραστηριοποιούνται περισσότεροι από δέκα γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι είναι το μέγεθος και η παρούσα συγκυρία, διότι δεν τους δίνει τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω. Παράλληλα το ποσοστό των ανδρών που ασχολούνται με τη μεταποίηση είναι μικρότερο σε σχέση με τους γυναικείους συνεταιρισμούς που ασχολούνται με τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, όπως υπογραμμίστηκε στην παραπάνω ημερίδα, που όπως όλα δείχνουν θα έχει συνέχεια.

Οπως σημείωσε η κ. Γκόλια «η αναφορά στη γυναίκα της υπαίθρου πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε δυο τμήματα. Μετά την πρώτη προσέγγιση κάποιων θεμάτων αναφορικά με τα αρωματικά, φαρμακευτικά και ενεργειακά φυτά, αλλά και με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα η οποία συσχετίζεται με αυτά, σε επόμενη φάση θα παρουσιάσουμε δράσεις, προϊόντα, ενημερωτικό υλικό, αλλά και θα αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε γυναικείους συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου