ΤΟΠΙΚΑ

«Βαριανασαίνουν» οι δημόσιες δομές υγείας στη Μαγνησία

βαριανασαίνουν-οι-δημόσιες-δομές-υ-612744

Με έναν γιατρό ξέμεινε το περιφερειακό ιατρείο Νέας Ιωνίας – Αγανάκτηση σε γιατρούς και ασφαλισμένους για τη διαρκή αποδυνάμωση

Σύγχυση και αγανάκτηση στους ασφαλισμένους του Βόλου προκαλεί η περαιτέρω αποδυνάμωση της μονάδας Υγείας του πρώην ΠΕΔΥ και του περιφερειακού ιατρείου Νέας Ιωνίας. Αντί να αναβαθμίζονται, ώστε να ανεβάσουν το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους μίας μεγάλης γεωγραφικά περιοχής, όπως είναι το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Νέας Ιωνίας, ουσιαστικά το τελευταίο διάστημα έχουν μετατραπεί κυρίως σε …κέντρα τροφοδοσίας ανθρώπινου δυναμικού προς τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, σε βάρος όμως των άλλων δημοσίων δομών.

Ενώ την ερχόμενη Δευτέρα η 5η ΥΠΕ ετοιμάζεται παρουσία του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Στ. Βαρδαρού να εγκαινιάσει δύο νέες Τ.ΟΜ.Υ. σε Ιωλκό και Νέα Αγχίαλο, το περιφερειακό ιατρείο της Νέας Ιωνίας, το οποίο εν τω μεταξύ έχει μετονομαστεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, έχει απομείνει με μία μόνο γιατρό ειδική παθολόγο. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες οι ασφαλισμένοι της Νέας Ιωνίας καλούνται να εξυπηρετηθούν δύο φορές την εβδομάδα από τον γυναικολόγο που μετακινείται από τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ Βόλου στη Νέα Ιωνία.

Το ίδιο συμβαίνει και με την παιδίατρο, αλλά και με όποιον χρειάζεται να υποβληθεί σε κυτταρολογικές εξετάσεις. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες οι ασφαλισμένοι της Νέας Ιωνίας θα πρέπει εγκαίρως είτε να προγραμματίσουν ραντεβού στα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ στον Βόλο, σ’ όσους γιατρούς έχουν απομείνει.

Παράλληλα στο κτίριο έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της μη συντήρησης και της έλλειψης κονδυλίων για την επιδιόρθωση φθορών που έχουν προκληθεί εδώ και πολλά χρόνια.

«Τη στιγμή που τα «βαφτίσια» συνεχίζονται (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και άλλοι τίτλοι), είναι παράλογο μία μονάδα Υγείας με ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις σε έναν Δήμο με τεράστιες ανάγκες να μη στελεχώνεται με προσωπικό. Αντιθέτως, αυτό που γίνεται από τη σύσταση του ΠΕΔΥ, που τώρα μετονομάστηκε σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Βόλου και Νέας Ιωνίας το περιφερειακό ιατρείο, είναι να… σέρνονται, λειτουργώντας για να τροφοδοτεί τους άλλους», καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γιατροί που υπηρετούν στη Μονάδα.

«Πρόχειρη» η εφαρμογή των Τ.ΟΜ.Υ.

Οι γιατροί επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για ενέργειες και αποφάσεις που αποδυναμώνουν δραματικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κάνοντας λόγο για πρόχειρη εφαρμογή των Τ.ΟΜ.Υ. και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. «Ο αρχικός σχεδιασμός στη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με προγράμματα ΕΣΠΑ δεν προχωρά σωστά. Το υπουργείο με απαράδεκτο τρόπο εξαναγκάζει τους θεράποντες γιατρούς των πρώην πολυιατρείων και των Κέντρων Υγείας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, με συνέπεια οι αναμονές για ραντεβού σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους να μεγαλώνουν», τονίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ -ΠΕΔΥ).

Παράλληλα όμως υπάρχουν αλληλοκαλύψεις, οι οποίες προκαλούν σύγχυση, αλλά και ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους.

Για παράδειγμα, στη Νέα Ιωνία μέχρι και προχθές η Τ.ΟΜ.Υ. Νέας Ιωνίας συστεγαζόταν στο ιδιόκτητο κτίριο του πρώην ΙΚΑ, όπου λειτουργεί και το περιφερειακό ιατρείο Νέας Ιωνίας. Είχε δηλαδή δημιουργηθεί μία νέα δομή ιατρικής πρωτοβάθμιας υπηρεσίας υγείας που λειτουργούσε εμβόλιμα σε μία άλλη.

Από χθες η Τ.ΟΜ.Υ. Νέας Ιωνίας μετακόμισε… με ενοίκιο σε κτίριο στην οδό Ζάχου με Φερών. Οι ασφαλισμένοι που ήταν εγγεγραμμένοι στους γιατρούς της Τ.ΟΜ.Υ. Νέας Ιωνίας θα πρέπει να μεταβαίνουν πλέον εκεί για να εξυπηρετηθούν, αν και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στα ιατρεία δεν υπάρχει ο ανάλογος ιατρικομηχανολογικός εξοπλισμός για όλες τις εξετάσεις. Το μηχάνημα για καρδιογραφήματα και ο απινιδωτής π.χ. είναι χρεωμένα στο ιατρικό προσωπικό του περιφερειακού ιατρείου της Νέας Ιωνίας και θα παραμείνουν εκεί. «Μετακόμισαν» ωστόσο έπιπλα και άλλα πάγια για να «στηθεί» στο νέο κτίριο η Τοπική Μονάδα Υγείας της Νέας Ιωνίας.

Σημειώνεται ότι γενικώς για τις Τ.ΟΜ.Υ. τα κονδύλια είναι περιορισμένα, καθώς θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέχρι το 2020. Αμέσως μετά, εάν δεν εξασφαλιστούν επιπλέον κοινοτικοί πόροι, θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου