ΤΟΠΙΚΑ

Γιατροί – λάστιχο… καλύπτουν κενά

γιατροί-λάστιχο-καλύπτουν-κενά-615510

Γ. Μπακούλας: «Αποδεκατίζουν το πρώην ΠΕΔΥ για να ενισχυθούν Κέντρα Υγείας και Κλινικές Νοσοκομείων

Κραυγή αγωνίας από τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποψίλωση των ιατρείων του πρώην ΠΕΔΥ. Στο στόχαστρο οι διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών που με τη συναίνεση του υπουργείου Υγείας αποφασίζουν μετακινήσεις χωρίς να συνυπολογίζουν τις επιπτώσεις που έχουν στη λειτουργία των άλλων δημοσίων δομών που διαταράσσεται.

Καταγγέλλονται αθρόες μετακινήσεις γιατρών προκειμένου να στελεχωθούν με προσωπικό Κέντρα Υγείας και Κλινικές Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνονται τα ιατρεία της δημόσιας δομής που αντικατέστησε το ΙΚΑ, τα οποία εδώ και μεγάλο διάστημα λειτουργούν με αποδεκατισμένο προσωπικό και ελάχιστες ειδικότητες.

«Αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο η λειτουργία μας», καταγγέλλει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της μονάδας του πρώην ΠΕΔΥ στον Βόλο Γιώργος Μπακούλας που εξυπηρετεί καθημερινά 300 ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. «Δεν είναι δυνατόν ξηλώνοντας μία δομή να προσπαθούν να διασώσουν μία άλλη» εκτιμά ο ίδιος.

«Το ποτήρι που ξεχείλισε την οργή» για τους διευθυντές των μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Μπακούλα, είναι ότι παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι προσλήψεις επιπλέον γιατρών στα δημόσια ιατρεία είναι ελάχιστες. Ενδεικτικά επισημαίνεται πως στον Βόλο, ενώ ο διευθυντής της μονάδας έχει ζητήσει από το υπουργείο Υγείας την πρόσληψη τουλάχιστον 20 γιατρών στην κεντρική μονάδα του Βόλου, εγκρίθηκε μόνο μία θέση καρδιολόγου, μαζί με άλλες δύο θέσεις παιδιάτρων σε Αλμυρό και Βελεστίνο και μία θέση βιοπαθολόγου που «άνοιξε» για το Κέντρο Υγείας Σκιάθου.

Την ίδια όμως στιγμή, μετακινούνται γιατροί από τα πρώην ιατρεία του ΠΕΔΥ για να καλύψουν τις ανάγκες στον Αλμυρό και σ’ άλλες περιοχές της Μαγνησίας.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα καθημερινά παρατηρείται το φαινόμενο αθρόων μετακινήσεων γιατρών των Κέντρων Υγείας στα Νοσοκομεία.

Αυτό προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Ολόκληροι νομοί αφήνονται ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συσσωρεύονται στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων για απλή εξέταση. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε συμπεριφορές διοικητών ΥΠΕ, οι οποίοι χωρίς καμία ενημέρωση και με επιδεικτική αδιαφορία προς τους συντονιστές επιστημονικούς υπευθύνους των Κ.Υ. προβαίνουν σε αιφνίδιες μετακινήσεις αδιαφορώντας για τα προβλήματα που προκαλούνται με τα κενά που προκύπτουν», επισημαίνεται σ’ ανακοίνωση που υπογράφουν εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας ο πρόεδρος Π. Ψυχάρης και ο γ.γ. Γιώργος Μπακούλας, επιστημονικά υπεύθυνος στα ιατρεία του πρώην ΠΕΔΥ Βόλου.

Σημειώνεται, πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το θέμα που έχει ανακύψει με τις μετακινήσεις γιατρών, ενώ επίσης αναμένεται να ζητηθεί νέα προκήρυξη στην οποία θα ζητηθεί να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και επικουρικοί γιατροί, οι οποίοι εργάζονταν παλαιότερα στο σύστημα, αλλά έχουν αποχωρήσει, διότι έληξαν οι συμβάσεις τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου