ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ

στον-βόλο-οι-ράμπο-της-ααδε-615987

Πρόστιμα σε τρεις επιχειρήσεις – Σύντομα αρχίζουν έλεγχοι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σαρωτικοί έλεγχοι προχθές στον Βόλο για μη έκδοση αποδείξεων. «Ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων διενεργούσαν συνεχείς ελέγχους και επέβαλαν πρόστιμα.

Συγκεκριμένα οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ερευνών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων από τη Λάρισα έκαναν «έφοδο» σε μαγαζιά στα Παλαιά, ενώ οι έλεγχοι συνεχίστηκαν σε όλα τα καταστήματα στην παραλιακή ζώνη του Βόλου μέχρι και τον Αναυρο.

Οι «Ράμπο» έλεγχαν εάν υπάρχουν αποδείξεις στα τραπέζια και στη συνέχεια έκαναν φύλλο και φτερό τα στοιχεία των επιχειρήσεων στις οποίες υπήρχαν υπόνοιες ότι δεν εκδίδουν παραστατικά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές διαπίστωσαν τουλάχιστον πέντε παραβάσεις και έκοψαν πρόστιμα σε τρεις επιχειρήσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Στις επιχειρήσεις με παραβάσεις οι ελεγκτές επέδιδαν σημειώματα διαπιστώσεων και αποχωρούσαν. Η βόλτα των «Ράμπο» έγινε στις 12 το μεσημέρι και συνεχιζόταν έως αργά το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι το πρόστιμο για μη έκδοση αποδείξεων είναι ύψους 250 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Υπηρεσίας Ερευνών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων οι στόχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλοί, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί έμφαση και στις έρευνες για την απάτη του ΦΠΑ.

Ελεγχοι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι έλεγχοι για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μαζί με τους ελέγχους στα καταλύματα για την τήρηση της νομοθεσίας οι ελεγκτές θα βάλουν στο στόχαστρο και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Για το 2019 το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει περισσότερους από 100.000 ελέγχους σε φορολογουμένους. Στόχος είναι να ελεγχθούν περίπου 1.000 ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, ενώ θα πραγματοποιηθούν πάνω από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών.

Ετσι, η φορολογική διοίκηση θα αποκτήσει ειδικό λογισμικό το οποίο χρησιμοποιούν οι πορτογαλικές φορολογικές Αρχές και το οποίο βοηθά στον εντοπισμό των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν ακίνητα για μισθώσεις.

Το λογισμικό αυτό έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την πραγματική διεύθυνση του ενοικιαζόμενου ακινήτου και να διασταυρώνει το εάν ο ιδιοκτήτης προσφέρει και πρόσθετες υπηρεσίες που φορολογούνται µε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ (αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, καθαριότητα, παροχή πρωινού).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου