ΤΟΠΙΚΑ

Κων/νος Δέρβος: Θα κερδίσουμε το στοίχημα

κων-νος-δέρβος-θα-κερδίσουμε-το-στοίχη-616796

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ «ανοίγει φτερά» για την Ευρωβουλή – Πώς βλέπει την Ευρώπη, τι λέει για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο των πολιτικών νεολαιών

«Το brain gain είναι στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η γενιά μας. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της χώρας». Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κων. Δέρβος.

Ο κ. Δέρβος ανέλαβε σε μια κρίσιμη περίοδο την αναγέννηση της ΟΝΝΕΔ και μέχρι σήμερα έχει πετύχει να απολαμβάνει τον σεβασμό όλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικότερο στοιχείο που διαφοροποιεί την ΟΝΝΕΔ σήμερα από τις πολιτικές νεολαίες του παρελθόντος είναι ότι «έχουμε αποβάλει τη νοοτροπία των συσχετισμών και μετατραπήκαμε σε μία ανοιχτή οργάνωση», όπως λέει ο ίδιος. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ συγκαταλέγεται μεταξύ των στελεχών εκείνων που «ανοίγουν τα φτερά τους» για την Ευρωβουλή. Οπως επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «η Ευρώπη οφείλει να κοιτάξει κατάματα αυτά τα προβλήματα και να προχωρήσει σε αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Kύριε Δέρβο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κλειδώσει η υποψηφιότητά σας στις ευρωεκλογές. Ποιο κατά τη γνώμη μας είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών;

Είναι αλήθεια ότι φιλοδοξώ να είμαι υποψήφιος, αλλά μέχρι να αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα δεν θεωρώ την επιθυμία μου δεδομένη. Από εκεί και πέρα είναι επιθυμία μου να τεθώ, ως νέος άνθρωπος, στην κρίση των συμπολιτών μας.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι το ίδιο το μέλλον της ηπείρου μας. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και χρειάζεται τα ποιοτικότερα και καλύτερα δυνατά στελέχη, τα οποία θα πρεσβεύουν ένα συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο που θα τη βγάλει από το τέλμα.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι και πώς εκτιμάτε ότι πρέπει να βαδίσει το επόμενο διάστημα η Ευρώπη για να έχει θετικό πρόσημο;

Βασική μου προτεραιότητα είναι να ακουστεί το μήνυμα των νέων ανθρώπων. Των νέων επαγγελματιών, που δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες και που όμως δεν αξιοποιούνται. Επομένως, στόχος μου είναι να περάσω το μήνυμα, μέσω της υποψηφιότητάς μου, ότι αυτοί οι νέοι έχουν στήριγμα κι ότι ενωμένοι θα καλλιεργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, που οι νέοι θα πρωταγωνιστούν και οι ιδέες τους θα υλοποιούνται.

Η Ευρώπη δυστυχώς καλείται να διαχειριστεί ποικίλα και κρίσιμα ζητήματα που απειλούν την ίδια της την υπόσταση. Ανάμεσά τους είναι το δημογραφικό πρόβλημα, η άνοδος των άκρων, η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό. Η Ευρώπη οφείλει να κοιτάξει κατάματα αυτά τα προβλήματα και να προχωρήσει σε αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις. Είμαι βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο της Ευρώπης και στην εδραίωση της θέσης της χώρας στην Ευρώπη.

Οι πολιτικές νεολαίες στο πέρας του χρόνου έχουν «χτυπηθεί» ιδιαίτερα. Τι διαφοροποιεί το χθες από το σήμερα όσον αφορά στην ΟΝΝΕΔ για να την κάνει ελκυστική στη νέα γενιά;

Εχετε δίκιο, οι πολιτικές νεολαίες έχουν δεχτεί πολλά χτυπήματα και μάλιστα πολλές φορές δυσανάλογα της πραγματικής τους ευθύνης. Δυστυχώς οι πελατειακές σχέσεις που έχει καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη νεολαία του διογκώνουν τη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στις πολιτικές νεολαίες.

Η ΟΝΝΕΔ, ωστόσο, από την πρώτη μέρα της επανίδρυσής της έχει μετατραπεί σε έναν πολιτικό οργανισμό με έμφαση στον ορθό λόγο, που καμία σχέση δεν έχει πλέον με τις νεολαίες, όπως τις ξέρετε. Στεκόμαστε με κριτική σκέψη απέναντι σε κάθε γεγονός της επικαιρότητας. Ο συγκροτημένος μας λόγος και η παρεμβατικότητά μας ήταν τα στοιχεία που ώθησαν άλλωστε τη Νέα Δημοκρατία να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό της πρόγραμμα ένα μεγάλο μέρος των προτάσεών της.

Το βασικότερο στοιχείο ωστόσο που μαρτυρεί ότι διαφέρουμε από τις πολιτικές νεολαίες του παρελθόντος είναι ότι έχουμε αποβάλει τη νοοτροπία των συσχετισμών και μετατραπήκαμε σε μία ανοιχτή οργάνωση. Οι προτάσεις μας αποτελούν προϊόν συνδιαμόρφωσης με τους νέους Ελληνες που έχουν επαφή με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Αυτό πλέον καθιστά την ΟΝΝΕΔ μια οργάνωση ελκυστική και σε κάθε νέο που αγωνιά για το μέλλον του.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια «αιμορραγεί» σε μυαλά. Η κυβέρνηση δέχεται οξεία κριτική για έλλειψη κινήτρων που θα βάλουν «φρένο» στο braindrain. Κατά την εκτίμησή σας πώς μπορεί να αντιστραφεί αυτή η αρνητική κατάσταση για τη χώρα;

Το κόμμα και ο πρόεδρός μας προσωπικά έχουν δεσμευτεί για δημιουργία κινήτρων και χρηματοδότησης ειδικά για νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα τεράστιο, ανεκμετάλλευτο δυναμικό νέων ανθρώπων, που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Χρειάζεται έμπρακτη υποστήριξη από την Πολιτεία σε επίπεδο της χρηματοδότησης και μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και φορολογίας.

Το brain gain είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η γενιά μας. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της χώρας. Αυτό είναι το μήνυμα όχι μόνο των νέων, αλλά και των μεγαλύτερων ηλικιακά συμπολιτών μας. Και να είστε σίγουρη ότι αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε όταν σύντομα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας

Πώς θα σχολιάζατε το πολιτικό «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Εκτιμάτε ότι ήταν προδιαγεγραμμένη η λήξη συνεργασίας των δύο κυβερνητικών εταίρων;

Το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν σκηνοθετημένο, αφού η υποκρισία του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου έγινε από τους πάντες αντιληπτή. Καταλήξαμε να βλέπουμε το απολύτως παράλογο σκηνικό να υπάρχουν βουλευτές σε καθεστώς συνιδιοκτησίας.

Παρότι η όλη κατάσταση θυμίζει φαρσοκωμωδία, δυστυχώς δεν μπορούμε να γελάμε με αυτά τα πρωτόγνωρα φαινόμενα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παίζουν ένα θέατρο στις πλάτες του ελληνικού λαού για να ικανοποιούν προσωπικά συμφέροντα. Η οργή του λαού όμως για την υποκρισία που υπέστη είναι μεγάλη και θα αποτυπωθεί σύντομα στην κάλπη.

Βλέπετε σύντομα εκλογές ή εκτιμάτε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τον πολιτικό χρόνο που έχει μέχρι τη λήξη της θητείας της;

Η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει στην ασυνέπεια και στην έλλειψη πολιτικής συνείδησης, ώστε να μην μου προκαλεί καμία εντύπωση ότι θα διατηρηθεί στην εξουσία μέχρι τη λήξη της θητείας της. Κρίνοντας από το «ναυάγιο» της συνταγματικής αναθεώρησης, που η ίδια προκάλεσε, είναι πολύ πιθανό να επιδιώκει πλέον όμως το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών να γίνει στις κάλπες τον Μάιο, όπως αρχίζουν να υπονοούν και τα στελέχη της.

Οποτε και να γίνουν εκλογές η ουσία είναι μία. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παράγει διαρκώς συμφορές για τον τόπο. Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη και αύριο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Εχει κατορθώσει να παράγει θετικό και υπεύθυνο πολιτικό λόγο και για τον λόγο αυτό έχει ήδη κερδίσει την στήριξη των Ελλήνων. Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία και η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για τις εθνικές εκλογές, που θα βάλουν «φρένο» στην κατρακύλα της χώρας σε παραγωγικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, η ΟΝΝΕΔ φαίνεται ότι θα έχει ενεργή ανάμιξη με υποψηφίους στα ψηφοδέλτια δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Είναι ένα επιπλέον κίνητρο, κατά την εκτίμησή σας, για να προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν πιο μαζικά νέοι άνθρωποι;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη κάνει πράξη τη δέσμευσή του για αποφασιστική και ριζική ανανέωση των ψηφοδελτίων. Το κόμμα μας διευρύνεται και θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πολιτικά νεοφώτιστους, αλλά και εμπειρότερα στελέχη, σε πρόσωπα από συγγενείς πολιτικούς χώρους, αλλά και σε ανθρώπους από τα σπλάχνα της παράταξης.

Η ΟΝΝΕΔ επικροτεί την τακτική αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως, θα έχει ενεργή συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Είναι κάτι που δουλεύουμε και οι ίδιοι, με τη δημιουργία πολιτικών ακαδημιών για τα στελέχη μας που ενδιαφέρονται να μετέχουν στις εκλογές, ώστε να τους παρέχουμε όλα τα εφόδια ενόψει του προεκλογικού τους αγώνα. Οι ΟΝΝΕΔίτες, όμως, δεν θα μπουν χαριστικά στα ψηφοδέλτια. Θα είναι υποψήφιοι άνθρωποι άξιοι να εκπροσωπήσουν τη γενιά μας και θα κατέβουν με αξιώσεις για να εκλεγούν. Και για τον λόγο αυτό οφείλουν οι νέοι άνθρωποι να προσέλθουν στις κάλπες και να τους επιβραβεύσουν με την ψήφο τους. Διότι πρόκειται να εμπιστευτούν άτομα με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, που έχουν επίγνωση της πραγματικότητας και των συνθηκών εργασίας και το βασικότερο θα έχουν όρεξη για δουλειά. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, να διοικήσουμε και θα το αποδείξουμε από την πρώτη ημέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου