ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης ο νέος αν. Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών

βολιώτης-ο-νέος-αν-διοικητής-του-πανεπ-618408

Ο Βολιώτης Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου ανέλαβε αναπληρωτής Διοικητής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

Η ορκωμοσία του έγινε σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου από τον Υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Δημήτριο Κωστακιώτη.

Ποιος είναι ο Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου

Ο Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου γεννήθηκε το 1976 στο Βόλο. Είναι πτυχιούχος Επιστημών της Αγωγής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με ειδίκευση στην Αγωγή Υγείας. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS, πραγματοποίησε μέρος των σπουδών του στο Katholieke Hogeschool Brussel (KHB) στο Βέλγιο.

Στη συνέχεια, φοίτησε, ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης, στη διεθνούς φήμης Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (Master) στην Κοινωνιολογία (Ειδίκευση: Κοινωνιολογία της Υγείας), συνεργαζόμενος με το Ερευνητικό Κέντρο Ιατρικής, Επιστημών, Υγείας, Κοινωνίας (CERMES). Έπειτα, παρακολούθησε μαθήματα Δημόσιας Υγείας στο Université Libre de Bruxelles (ULB) στο Βέλγιο, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ψυχολογίας, με ειδίκευση στην Κοινωνική Ψυχολογία της Υγείας, από το Aix-Marseille Université (Γαλλία) με διάκριση «Très Honorable» (Άριστα). Το 2017-2019 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου εκπόνησε έρευνα στον τομέα της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα σχετικά με θέματα οργάνωσης και διοίκησης, όπως Οργανωτική Ψυχολογία, Κοινωνιολογία της εργασίας, Κοινωνιολογία της διαβούλευσης και της λήψης αποφάσεων, κ.ά.

Έχει διδάξει σε τρία προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) με αντικείμενο τη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Συγκεκριμένα, διετέλεσε Καθηγητής-Σύμβουλος της Θεματικής Ενότητας «Κοινωνιολογική και Ψυχολογική Προσέγγιση των Νοσοκομείων/Υπηρεσιών Υγείας» στο ΠΜΣ «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής-Επιστημονικά Υπεύθυνος του μαθήματος «Κοινωνιολογία και Ψυχολογία της Υγείας» στο ΠΜΣ «Σχεδιασμός και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Διδάσκων μαθημάτων του Τομέα Κοινωνιολογίας της Υγείας στο ΠΜΣ «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Έχει διδάξει, επίσης, το μάθημα «Κοινωνιολογία της Υγείας» στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το μάθημα «Η ενσυναίσθηση στη σχέση ιατρού-ασθενούς» στους προπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ακόμα, έχει διδάξει «Αγωγή Υγείας» στο Τμήμα Φιλοσοφία, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μαθήματα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρ. ΤΕΙ Αθήνας). Το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 δίδαξε το μάθημα «Social Psychology and Human Resource Management» σε φοιτητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι συμμετείχαν στο Διατμηματικό Πρόγραμμα ERASMUS «Οικονομικά και Διοίκηση» του ΤΕΙ Αθήνας. Παράλληλα, έχει προσφέρει διδακτικές και ερευνητικές υπηρεσίες στο University of Central Lancashire (ΗΒ) και στο Université de Toulouse II-Le Mirail (Γαλλία). Τέλος, έχει υπάρξει Επιβλέπων Καθηγητής σε πληθώρα διπλωματικών εργασιών με θέματα που αφορούν τη διοίκηση των νοσοκομείων/υπηρεσιών υγείας.

Το 2005-2006 διατέλεσε Εμπειρογνώμονας-Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο σχεδιασμού του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (ΕΣΣΑ) της περιόδου 2007-2013 για την Υγεία, Υπεύθυνος για τον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Έχει συμμετάσχει ως εθνικός εκπρόσωπος σε ευρωπαϊκά προγράμματα για το AIDS, όπως το «AIDS & Mobility» και το «Eurosupport V», και έχει εργαστεί σε πολλές ΜΚΟ για το AIDS τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 1997, σε ηλικία 20 ετών, όντας ακόμη φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Οροθετικών και Ασθενών του AIDS «ΥΠΟΣΧΕΣΗ» στην Πάτρα και συμμετείχε στη διοίκησή του ως Γενικός Γραμματέας ΔΣ (1997-2000), Επιστημονικός Σύμβουλος (2000-2004) και Αντιπρόεδρος ΔΣ (2004-2006). Για τον αγώνα του κατά του AIDS έχει λάβει τιμητική μνεία από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Διατελεί τακτικό μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες στο χώρο των κοινωνικών επιστημών και της υγείας, ενώ οι μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, έχουν αποτελέσει κεφάλαια σε συλλογικά βιβλία και έχουν παρουσιαστεί ως ανακοινώσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «VIH/SIDA et responsabilité», το οποίο κυκλοφορεί από τις Editions Universitaires Européennes.

Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και είναι γνώστης της ελληνικής νοηματικής γλώσσας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου