ΤΟΠΙΚΑ

Τρυφερές στιγμές εν μέσω εξεταστικής στο Π.Θ.

τρυφερές-στιγμές-εν-μέσω-εξεταστικής-618788

Προσέφερε σε φοιτήτρια – θηλάζουσα μητέρα ιδιωτικό χώρο θηλασμού για να μη χάσει την εξεταστική της

Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτέλεσαν… τροχοπέδη για 37χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την Αθήνα, που αν και θηλάζουσα δεν έχασε την εξεταστική της. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έδειξε το ευαίσθητο πρόσωπό του και παρείχε στη νέα μητέρα χώρο για να μπορεί να θηλάζει πριν και μετά το δίωρο της εξεταστικής και μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι της στην Αθήνα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι τρυφερές στιγμές για νεαρή φοιτήτρια και μητέρα είδαν το φως της δημοσιότητας με επιστολή που η ίδια απέστειλε προς τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να τις ευχαριστήσει για τη σημαντική και καθόλου αυτονόητη, όπως η ίδια υποστηρίζει, κατανόηση που επέδειξαν.

Η 37χρονη Κωνσταντίνα Τ. εισήχθη στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2017 και ήδη βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της. Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, με δύο μεταπτυχιακά, η Κωνσταντίνα θέλησε να αποκτήσει και ένα δεύτερο πτυχίο, στο πλαίσιο της αναζήτησης καλύτερων εργασιακών ευκαιριών. «Στόχος μου ήταν το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, το οποίο έχασα για 400 μόρια στον Βόλο και μόλις 37 στην Πάτρα. Κάθε εμπόδιο όμως φαίνεται ότι είναι για καλό. Πέρασα στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπου κάνω τις σπουδές μου από απόσταση, με τους καθηγητές μου να είναι πολύ υποστηρικτικοί», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Είναι παντρεμένη, εργαζόμενη και παράλληλα φοιτήτρια και από τον περασμένο Νοέμβριο και μητέρα. Θηλάζουσα μητέρα, που ανά τρεις ώρες πρέπει να ταΐζει το μωρό της μητρικό της γάλα.

Στο πλαίσιο των σπουδών της έπρεπε τον περασμένο Ιανουάριο να δώσει εξεταστική. Αυτό σημαίνει ότι δύο φορές την εβδομάδα έπρεπε να βρίσκεται στον Βόλο, η ίδια κατάγεται, μεγάλωσε και μένει στην Αθήνα, προκειμένου να δώσει εξετάσεις. Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλούσε πρόβλημα στο πρόγραμμα του θηλασμού του μωρού της.

Απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Τμήματος Παναγιώτη Πολίτη, εξηγώντας το θέμα κι εκείνος δεν δίστασε. Της παραχώρησε την αίθουσα συνεδριάσεων και φύλακας του Πανεπιστημίου φρουρούσε την αίθουσα απ’ έξω, μέχρι η ίδια να αντλήσει το γάλα της.

Θήλαζε σε φυλασσόμενη αίθουσα πριν και μετά την εξέταση

«Πρέπει να θηλάζω ή να αντλώ το γάλα ανά τρεις ώρες. Ξεκινούσα από την Αθήνα, έκανα τη διαδρομή τρεισήμισι ώρες, πήγαινα στην αίθουσα συνεδριάσεων που μου είχαν παραχωρήσει, θήλασα την πρώτη φορά, τις επόμενες αντλούσα το γάλα μου, το έβαζα στο ψυγείο, έμπαινα στην αίθουσα εξέτασης, έδινα τα μαθήματα, επέστρεφα στην αίθουσα για την άντληση του γάλακτος και μετά έπαιρνα τον δρόμο της επιστροφής για Αθήνα, άλλες τρεισήμισι ώρες. Αυτό γινόταν μία με δύο φορές την εβδομάδα. Φύλακας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έβαζε μέσα στην αίθουσα, με κλείδωνε για να μην υπάρξουν απρόοπτες επισκέψεις και περίμενε απ’ έξω υπομονετικά», περιγράφει τις συγκινητικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στους χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πιο αγχωτική περίοδος, όπως αυτή της εξεταστικής, για την συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών, για την Κωνσταντίνα Τ. ήταν μια από τις πιο ανθρώπινες και συγκινητικές.

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται. Και η μητρότητα δεν αποτελεί τροχοπέδη για τίποτα, αρκεί να υπάρχει υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον. Οταν πάρω το πτυχίο μου θα το αφιερώσω στον γιο μου», είπε η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, τονίζοντας ότι στόχος της είναι να κάνει ακαδημαϊκή πορεία.

Η επιστολή

Η εμπειρία της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ευγνωμοσύνη της για τη συμπαράσταση που είχε αποτυπώνονται σε επιστολή που απηύθυνε προς τις πρυτανικές αρχές:

«Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον καθηγητή του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κύριο Πολίτη και στους φύλακες του Πανεπιστημίου για την ευαισθησία που έδειξαν κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, παραχωρώντας μου αίθουσα για να θηλάσω το δύο μηνών μωρό μου.

Θεωρώ πολύ σημαντικό και καθόλου αυτονόητο, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο της ζωής μου, να έχω την κατανόηση του διδακτικού και όχι μόνο προσωπικού του Τμήματος, καθιστώντας έτσι το Πανεπιστήμιό μας φιλικό για βρέφη και παράδειγμα προς μίμηση.

Οι ευχαριστίες μου είναι εκ βαθέων προς όλους!

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνα Τ.».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου