ΤΟΠΙΚΑ

Εφιαλτικά σενάρια για το Βόλο

εφιαλτικά-σενάρια-για-το-βόλο-851206

Η Γη βουλιάζει. Χιλιοστό χιλιοστό, πόντο πόντο, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κάθε χρόνο, καθώς το στρώμα πάγου στους πόλους και στα ψηλά βουνά λιώνει. Αιτία η υπερθέρμανση του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Φέτος η έκταση των πάγων της Αρκτικής είναι 7% μικρότερη από των μέσο όρο των ετών 1979-2000 και οι επιστήμονες με το δίκιο τους ανησυχούν. Οι πάγοι λιώνουν, δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι πολικές αρκούδες χάνουν ζωτικό χώρο,αλλά στη χώρα που επιδοτεί ως εθνικό καύσιμο τον καταστροφικό λιγνίτη, ποιος νοιάζεται για τις αρκούδες; Κακώς οι οικολογικές οργανώσεις φωνάζουν γι αυτές. Για να ξυπνήσουν οι ναρκωμένες (όλο το χρόνο) ελληνικές συνειδήσεις,ας μιλήσουν για οικόπεδα και τουρισμό,τις εθνικές μπίζνες.

Ε, λοιπόν, όσοι ζουν από τον τουρισμό, ας αρχίσουν να βλέπουν τον εφιάλτη. Ειδυλλιακές παραλίες με ξανθή άμμο, τέλος. Του γιαλού τα βοτσαλάκια θα χρειάζονται μάσκα να τα δεις. Και μαζί με τα καβουράκια,θα κλαίνε οι παράκτιοι ταβερνιάρηδες,τα μπαράκια και τα ενοικιαζόμενα. Σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) τον περασμένο Φεβρουάριο,η μέση άνοδος της θαλάσσιας στάθμης το τέλος του αιώνα θα είναι το πολύ 59 εκατοστά. Όμως η συγκεκριμένη διάσκεψη αναλώθηκε περισσότερο σε πολιτικές ισορροπίες, παρά σε πραγματική αξιολόγηση της κατάστασης. Δεν είναι τυχαίο ότι απέδωσε έξι σενάρια.
Πιο απαισιόδοξες μελέτες βλέπουν ότι ο ρυθμός μείωσης των πάγων στη Γροιλανδία έχει τριπλασιαστεί από το 2004. Αν συνεχιστεί έτσι,οι πάγοι της θα εξαφανιστούν έως το 2100 και μόνο από τη Γροιλανδία το ύψος της θάλασσας θα ανέβει κατά 7 μέτρα! Αν λιώσουν και οι πάγοι της Ανταρκτικής ,θα ξεπεράσει τα 80 μέτρα,αν και τότε λίγο θα μας απασχολεί,γιατί θα έχει καταρρεύσει ήδη ο πολιτισμός μας. Για καθένα μέτρο που υψώνεται η θάλασσα,χάνονται τουλάχιστον εκατό μέτρα παράκτιας γης σε επίπεδες περιοχές. Ολόκληρο το Μπαγκλαντές και πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη θεωρούνται ήδη καταδικασμένες. Από την Ευρώπη,πρώτες στον κατάλογο του τρόμου είναι η Ολλανδία,η Γερμανία,η ανατολική Γαλλία και η βόρεια Ιταλία. Ήδη εξυφαίνονται σενάρια για τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες.
Η Ελλάδα είναι προνομιακή από αυτήν την άποψη,επειδή ο βασικός κορμός της χώρας είναι ορεινός. Έτσι, δεν κινδυνεύουμε από ολική εξαφάνιση. Όμως,ακόμη και με το σενάριο του μισού μέτρου θα χάσουμε χιλιάδες στρέμματα γης. Και καθώς η στάθμη θα ανεβαίνει,η καταστροφή θα γίνεται βιβλική. Πρώτα θα χαθούν σχεδόν όλες οι αμμώδεις παραλίες,με τις ανάλογες συνέπειες στον τουρισμό και την οικονομία της χώρας. Έπειτα το αλμυρό νερό θα σκεπάσει τις παραθαλάσσιες πόλεις,όπως τα Χανιά και το Ναύπλιο,ξεκινώντας από κείνο το αγαπημένο beach bar δίπλα στο κύμα!
Ο κατακλυσμός θα συνεχιστεί σε τεράστιες εκτάσεις από την καλύτερη αγροτική γη,που θα μετατραπούν σε καλλιέργειες… φυκιών. Ακόμη και με ένα μόλις μέτρο άνοδο,ο Αμβρακικός και ο Θερμαϊκός κόλπος σχεδόν διπλασιάζονται σε μέγεθος,η δυτική Πελοπόννησος και η Αιτωλοακαρνανία πλημμυρίζουν σε βάθος χιλιομέτρων,ο Μαλιακός ακουμπάει τη Λαμία και η Βιστονίδα δεν είναι πλέον λίμνη.

Στα 7 μέτρα η Ελλάδα χάνει πολλά νησάκια και αποκτάει πολλά περισσότερα. Καλαμάτα, Πάτρα, Πρέβεζα, Βόλος, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και δεκάδες άλλες πόλεις βουλιάζουν. Μια ατελείωτη λίστα απωλειών. Η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος,το Φάληρο,η Βάρη και πολλές άλλες παράκτιες περιοχές της Αττικής θα πρέπει να ξαναρυθμίσουν την κυκλοφορία στα πρότυπα της Βενετίας. Μαρίνες για τα σκάφη θα υπάρχουν άφθονες,οι ταράτσες πρώην κτιρίων. Ευνοούνται το Άργος και η Άρτα, που γίνονται παραθαλάσσιες.
Στα 14 μέτρα η χώρα έχει αλλάξει σχήμα. Ο Θερμαϊκός έχει φτάσει στην Έδεσσα. Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας νέος βαθύς κόλπος που μειώνει τις ανάγκες μας για χερσαίες ένοπλες δυνάμεις. Έτσι κι αλλιώς, η Τουρκία απομακρύνεται και από τα νησιά μας,καθώς τα μικρασιατικά παράλια βουλιάζουν εξίσου. Ό,τι έχει απομείνει από τον Πειραιά είναι νησί και το λιμάνι της Αθήνας έχει μεταφερθεί στον Ταύρο!
Στα 80 μέτρα,το πλέον ακραίο σενάριο:η Ελλάδα είναι αποστεωμένη κυριολεκτικά. Αν έχουν επιζήσει κάτοικοι,πράγμα αμφίβολο-αφού η άνοδος της θερμοκρασίας θα έχει συνοδευθεί από πλήρη ερημοποίηση και τρομακτικής έντασης φυσικά φαινόμενα-,θα προσπαθούν να αναβιώσουν πεζούλες στα ξερόβραχα για τη βασική διατροφή.
Το ερώτημα σήμερα δεν είναι αν η στάθμη του νερού θα ανέβει κατά ένα,πέντε ή δεκαπέντε μέτρα. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις,αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη,η άνοδος είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Το ερώτημα είναι: Πότε; Και αν θα έχει κάποιο νόημα να μιλάμε για πλημμυρισμένες περιοχές,όταν λόγω της υπερθέρμανσης θα ζούμε εμείς ή οι απόγονοί μας πρωτότυπες εκδόσεις της Αποκάλυψης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου