ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό

μειωμένα-έσοδα-από-τον-τουρισμό-620156

Η Θεσσαλία βρίσκεται στην έκτη θέση της λίστας μεταξύ δεκατριών τουριστικών περιφερειών

«Καμπανάκι» για τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες του τουρισμού αποτελούν τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται μείωση των χρημάτων που δαπάνησαν οι τουρίστες στις διακοπές τους. Παράλληλα, γίνεται συγκριτική κατανομή των τουριστικών εσόδων, που αποκόμισαν 13 περιφέρειες το 2018, με τη Θεσσαλία να καταλαμβάνει την έκτη θέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν στο 2018, λίγο περισσότερα από 400 ευρώ από κάθε ταξιδιώτη απέσπασαν οι περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα οι επισκέπτες ξόδεψαν 411,2 ευρώ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και 409,3 ευρώ στη Θεσσαλία αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, οι ταξιδιώτες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 4,6% λιγότερο από πέρυσι στην Αττική, ενώ η μείωση έφθασε το 11,5% στα Ιόνια Νησιά και το 12,1% στην Κρήτη.

Λιγότερα ξόδεψαν οι ξένοι τουρίστες και στο Βόρειο Αιγαίο (-9,9%), την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (-19,4%), τη Δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο (-14,4% έκαστη) και τη Θεσσαλία (-6,7%).

Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία, το μέλος της διοικούσας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Προβλέψεων Κώστας Λεβέντης ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ήταν αναμενόμενη η συγκεκριμένη εξέλιξη, την οποία είχαμε προβλέψει έγκαιρα. Είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρχει μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό. Η πτώση φάνηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά εμείς τη βλέπουμε κάθε μέρα στα ταμεία μας».

«Βραχνάς» η βραχυχρόνια μίσθωση

Ο Κ. Λεβέντης άφησε να διαφανεί ότι η αύξηση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει αλλάξει τον τουριστικό χάρτη στη Μαγνησία, τη Θεσσαλία και την Ελλάδα κατ’ επέκταση.

«Το κατά κεφαλήν δαπανώμενο ποσό μικραίνει, εκτός από ορισμένες περιοχές. Για τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία η κατάσταση είναι τραγική, διότι αναγκαζόμαστε να μειώνουμε τις τιμές, ενώ είμαστε ένας προορισμός, ο οποίος δεν αντέχει να κατεβάζει τιμές, διότι δεν έχει μεγάλες μονάδες», ανέφερε.

Η ανησυχία που μεταφέρει ο κ. Λεβέντης είναι έκδηλη στο σύνολο των συναδέλφων του, ενώ όπως σημειώνει τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία των ξενοδόχων έχουν αρνητικό πρόσημο και είναι αντιστρόφως ανάλογα με την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Προοπτικές υπάρχουν

Στη γενικότερη εικόνα του τουρισμού αναφέρεται από την πλευρά της η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου, η οποία δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο πεδίο επί σειρά ετών. Το πρώτο σημείο στο οποίο δίνει έμφαση είναι η αργή ροή κρατήσεων που σημειώνεται από τη βρετανική αγορά όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά και πανελλαδικά. Οπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το παραπάνω γεγονός αποδίδεται στην ψυχολογία των Βρετανών που επηρεάζεται από το Brexit και έχει αντίκτυπο στον τουρισμό σε δεύτερο επίπεδο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της κ. Καμμένου «θα είμαστε τυχεροί αν διατηρηθούν τα αριθμητικά δεδομένα το 2019», ενώ σημειώνει παράλληλα ότι «το τουριστικό προϊόν της Μαγνησίας έχει δυναμική».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρει ότι η κατάταξη της Θεσσαλίας στην έκτη θέση μεταξύ 13 περιφερειών δείχνει ότι «υπάρχει έδαφος και χρειάζεται δουλειά για να υπάρξει τουριστική εξέλιξη» και προσθέτει ότι «ανοίγει δρόμους, αρκεί να επεξεργαστούμε σωστά τα αποτελέσματα της έρευνας».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου