ΤΟΠΙΚΑ

Τους έθεσε όλους προ των ευθυνών τους

τους-έθεσε-όλους-προ-των-ευθυνών-τους-851206

Τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει σε χρονικό περιθώριο 60 ημερών το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της ΔΕΜΕΚΑΒ και της ΙΩΛΚΟΣ για το συγκρότημα Τσαλαπάτα ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.
Ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης πρότεινε την σύσταση επιτροπής προκειμένου, όπως τόνισε, να διερευνηθεί το εύρος των συμβατικών υποχρεώσεων που από πλευράς της εταιρείας δεν τηρήθηκαν και αναφέρθηκε στο βασικό σκεπτικό της απόφασης που έλαβε η ΔΕΜΕΚΑΒ να κινηθεί στην κατεύθυνση της καταγγελίας της σύμβασης.
Επισήμανε εξάλλου ότι για την πορεία του ελέγχου που θα γίνει θα ενημερώνεται σχετικά και η εταιρία .
«Είναι πλέον καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στους πολίτες, συμπλήρωσε ο δήμαρχος Βόλου. Η σύμβαση δεν είναι αποδοτική και πρέπει να καταγράψουμε την αντισυμβατική συμπεριφορά και να διεκδικήσουμε τα νόμιμα δικαιώματα της ΔΕΜΕΚΑΒ και του Δήμου. Εγώ δεν πρόκειται να εξυπηρετήσω κανέναν άλλο σκοπό, εκτός από τα συμφέροντα της πόλης και ισχυρός είναι εκείνος που αγωνίζεται για το δίκαιο των πολιτών και όχι για το συμφέρον των λίγων».
Η παράταξη ωστόσο του κ. Κυριάκου Μήτρου που τάχθηκε κατά της καταγγελίας της σύμβασης καταψήφισε και την πρόταση της σύστασης επιτροπής, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή ουσιαστικά αλλάζει προσανατολισμό και από την αρχική διακήρυξη της καταγγελίας της σύμβασης προχωρά τώρα στη σύσταση επιτροπής.
“Δεν μετακινούμαστε βήμα από όσα έχουμε επισημάνει, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΜΕΚΑΒ Γιώργος Δανηλόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση κινείται στην κατεύθυνση της καταγγελίας της σύμβασης την οποία χαρακτήρισε επιβλαβή για τα συμφέροντα της πόλης και έκανε αναδρομή και στην προηγούμενη θητεία του δημοτικού συμβουλίου, όπου η Δημοκρατική Συνεργασία είχε καταψηφίσει τη σύμβαση.
Σημείωσε δε ότι η απόφαση της ΔΕΜΕΚΑΒ είναι συγκεκριμένη και ότι αποφασίστηκε να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος προς την κατεύθυνση καταγγελίας της σύμβασης και σύστασης επιτροπών αποτίμησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου στον μουσειακό, εμπορικό και ψυχαγωγικό χώρο».
Φανερά ενοχλημένος εξάλλου από το εξώδικο που απέστειλε η ΓΕΚ, τόνισε ότι “θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι αιρετοί δεν μπορούν να δέχονται προειδοποιήσεις και διλήμματα όταν πρόκειται να υπερασπιστούν το συμφέρον της πόλης “ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι
ΓΕΚ και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς θα πρέπει να συνεργαστούν.
Στην Επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα συμμετέχουν οι κ.κ. Λάζαρος Κουλαξής, Αιμίλιος Σουβατζής και εκπρόσωπος του ΤΕΕ όπως εισηγήθηκε ο δήμαρχος Βόλου, ενώ ο ο αντιδήμαρχος κ. Α. Φοινικόπουλος, απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης που ζητούσε το θέμα να συζητηθεί ολοκληρωμένα σε άλλη συνεδρίαση, εξήγησε ότι επιβάλλεται να τεθεί εκτός ημερήσιας διάταξης μετά την απόφαση της ΔΕΜΕΚΑΒ για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα που θα αφορούν στο περιεχόμενο στη σύμβασης.

Δεν τηρήθηκαν οι όροι…
Ο κ. Αλέκος Βούλγαρης καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή ότι δεν διαπραγματεύτηκε τη σύμβαση με την ΙΩΛΚΟΣ προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου και της πόλης και απευθυνόμενος προς τον πρώην δήμαρχο τόνισε: “αναρωτιέμαι εάν είστε υπερήφανος για τη σύμβαση που υπογράψατε”.
Ο δήμαρχος Βόλου συνεχίζοντας τόνισε ότι ο Δήμος Βόλου απουσιάζει από τον Τσαλαπάτα και ότι τα οφέλη από τη λειτουργία του βάσει της σύμβασης που υπογράφηκε είναι μηδαμινά και υπενθύμισε ότι βάσει του URBAN που ο ίδιος προσωπικά ενέταξε το έργο, θα έπρεπε να υπάρχουν αναπτυγμένες πολιτιστικές χρήσεις στο συγκρότημα.
“Αντ αυτού βλέπουμε το συγκρότημα να έχει μετατραπεί σε οίκο εμπορίου, επισήμανε ο δήμαρχος Βόλου που ανέφερε ότι η εταιρία από τη λειτουργία του Τσαλαπάτα εκτιμάται ότι έχει ετησίως έσοδα 280.000 ευρώ, παρόλο ότι παραμένουν ακόμη αναξιοποίητοι οι χώροι για την ενοικίαση 19 επιχειρήσεων.
Η αντιπολίτευση
Ο κ. Μαρκάκης μιλώντας για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο επέκρινε την πλειοψηφία, τονίζοντας ότι άλλη απόφαση έλαβε η ΔΕΜΕΚΑΒ και άλλη εισήγηση έρχεται εκτός ημερήσιας από τη δημοτική αρχή, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ώστε να λειτουργήσει το Συγκρότημα και ανέφερε ότι το έργο ήταν εγκαταλελειμμένο με ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων του να έχει διατεθεί σε άλλες παρεμβάσεις.
Άσκησε κριτική, γιατί όπως τόνισε η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΜΕΚΑΒ δεν έχουν έρθει σε καμία επαφή με τον επενδυτή μέχρι τώρα και επανέλαβε ότι πριν την καταγγελία θα πρέπει να γίνει όχληση.

Ο πρώην δήμαρχος Κυριάκος Μήτρου εκφράζοντας την αντίθεσή του με την πρόθεση της δημοτικής αρχής να καταγγείλει τη σύμβαση προειδοποίησε ότι μπορεί η ΔΕΜΕΚΑΒ να βρεθεί εγκαλούμενη, ενώ απευθυνόμενος στο κ. Βούλγαρη υπενθύμισε ότι ήταν ο μοναδικός ως δήμαρχος που αναγνώρισε την συμβολή του στο URBAN.

Ο κ. Μήτρου κατήγγειλε ότι όταν ανέλαβε δήμαρχος τα τιμολόγια του έργου βρίσκονταν σε τσουβάλια στη ΔΕΜΕΚΑΒ και το έργο ήταν σχεδόν παρατημένο στην τύχη του, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αρκετά προσκόμματα μέχρι να λειτουργήσει το συγκρότημα, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα στη μεταξύ συνεργασία της ΙΩΛΚΟΣ με το ΠΙ.Ο.Π
Ο κ. Αντώνης Παππάς από την πλευρά του επανέλαβε την πάγια θέση της ΔΑΣ που αντιτίθεται στην παραχώρηση δημοτικής περιουσίας στους ιδιώτες και πρότεινε οι δημοτικές υπηρεσίες να αναλάβουν τη λειτουργία του συγκροτήματος για να “μην πέσουμε από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη” όπως ανέφερε.
Τέλος ο κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς τάχθηκε αναφανδόν με τη θέση της δημοτικής αρχής, υπέρ της καταγγελίας της σύμβασης, αφού όπως τόνισε και βάσει της επεξεργασίας που έχει γίνει από τους νομικούς είναι σαφές ότι υπάρχουν υποχρεώσεις από τη σύμβαση που δεν έχουν τηρηθεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου