ΤΟΠΙΚΑ

Ποινή φυλάκισης σε 29χρονο για λαθρεμπορία καπνού

ποινή-φυλάκισης-σε-29χρονο-για-λαθρεμπο-621929

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου οδηγήθηκε χθες ο 29χρονος Πακιστανός που συνελήφθη προχθές στη Νέα Ιωνία για λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων.

Σε έρευνα οι αστυνομικοί βρήκαν στη κατοχή του 82 πακέτα τσιγάρων που δεν έφεραν την ειδική ένσημη ταινία.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τα παράνομα πακέτα και συνέλαβαν τον δράστη.

Χθες ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στα Δικαστήρια, δικάστηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Απολογούμενος στο Δικαστήριο ζήτησε «συγγνώμη» για τις πράξεις του και για να δικαιολογηθεί τόνισε ότι είναι άνεργος.

Επισημαίνεται ότι η λαθρεμπορία καπνού καταγράφει μεγάλη αύξηση στη Μαγνησία όπως και πανελλαδικά.

Οι συλλήψεις διακινητών θεωρούνται πλέον υποθέσεις ρουτίνας. Τα τελευταία χρόνια οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές κατάσχουν χιλιάδες κιλά αφορολόγητου καπνού και εκατοντάδες πακέτα τσιγάρων.

Το 70% των διακινητών είναι υπήκοοι ξένων χωρών κυρίως Αλβανοί, ενώ τελευταία συλλαμβάνονται και πολλοί Πακιστανοί.

Τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανεργία φέρονται να επικαλούνται και οι περισσότεροι από τους δράστες για να δικαιολογήσουν την παράνομη δράση τους. Σε λαϊκές αγορές όπου συλλαμβάνονται και στον δρόμο λένε ότι «δουλεύουν για το μεροκάματο». Κουβαλούν τα παράνομα προϊόντα σε σακβουαγιάζ και επισκέπτονται καταστήματα τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά. Εντούτοις, αρκετοί πληρώνουν τους φόρους που τους επιβάλλονται και εναντίον τους παύονται οι ποινικές διώξεις όπως προβλέπει και ο ποινικός κώδικα. Οι διακινητές δεν αρνούνται τις παράνομες πράξεις τους όμως, δεν δίνουν κανένα στοιχείο στις αρχές για τον τόπο προμήθειας των παράνομων καπνικών προϊόντων και το δίκτυο που λειτουργεί πίσω από τη διακίνηση.

Ο παράνομος καπνός και τα τσιγάρα εκτιμάται ότι διοχετεύεται στην μαύρη αγορά του Βόλου κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Εντούτοις, περαιτέρω στοιχεία για την προέλευσή τους δεν υπάρχουν ενώ η ζημία που δημιουργία από την παραοικονομία εκτιμάται ότι πανελλαδικά είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου